Zemřel oscarový režisér Jonathan Demme, autor Mlčení jehňátek a Philadelphie

Zemřel oscarový režisér Jonathan Demme, autor Mlčení jehňátek a Philadelphie
Jonathan Demme probouzí démona v Anthony Hopkinsovi. Z natáčení oscarového thrilleru Mlčení jehňátek.
Jonathan Demme se narodil 22. února 1944 v New Yorku. Talent se u něj projevil na floridské univerzitě, kde se sice věnoval chemii, ale ve volných chvílích psal filmové recenze. V Británii se věnoval produkci reklam a filmařskou dráhu následně nastoupil u legendárního autora béčkových filmů Rogera Cormana, pro kterého psal scénáře.
zemrel-oscarovy-reziser-jonathan-demme-autor-mlceni-jehnatek-a-philadelphie
Z natáčení filmu Mlčení jehňátek.
Demme za svou kariéru scenáristy, režiséra a producenta natočil přes 40 celovečerních filmů. Mohl se pochlubit úctyhodným počtem nominací na Oscara, jeho snímky se o slavnou sošku ucházely hned dvacetkrát. Uspěl jediný, nezapomenutelný, titul - mrazivý thriller Mlčení jehňátek.
Film získal celkově pět Oscarů - včetně sošky pro nejlepší film roku. Zajímavosti z příprav na natáčení přibližují Demmeho důkladnost a důraz, který kladl na herce. Anthony Hopkins studoval pro roli Hannibala Lectera nechvalně známé zabijáky, z nichž ho třeba Charlie Manson naučil nemrkat. Ted Levine se na roli připravoval v barech pro travestity. Jodie Fosterová a Scott Glenn si užili přípravku FBI.
Druhý film v pořadí, který Jonathana Demmeho proslavil, byla Philadelphia s Tomem Hanksem a Danzelem Washingtonem v hlavních rolích. Hanks ztvárnil HIV pozitivního člověka, který byl kvůli svému zdravotnímu stavu vyhozen z práce, ale nevzdal se a před soudem bojoval do posledních sil. Film a město proslavila titulní skladba Bruce Springsteena "Streets of Philadelphia", za níž získal Oscara.
zemrel-oscarovy-reziser-jonathan-demme-autor-mlceni-jehnatek-a-philadelphie-1
Jonathan Demme během natáčení filmu Nikdy není pozdě.
Ostatně, hudba de facto odstartovala Demmeho uměleckou kariéru. Psával od školních let, ale ani později na svou lásku nezanevřel a věnoval se ji tématicky i v rámci dokumentární i celovečerní hrané tvorby. Kultovní je například jeho dokument o skupině Talking Heads Stop Making Sence (1984). Symbolický je i fakt, že Demmeho posledním režijním počinem je právě hudební snímek, dramedy s rockerkou Meryl Streep Nikdy není pozdě (2015).