Co bylo před Pelíšky? Napoví Hřebejkova trilogie za 120 miliónů korun

Co bylo před Pelíšky? Napoví Hřebejkova trilogie za 120 miliónů korun
V Zahradnictví si zahraje i Jiří Macháček.
„Vždycky jsem rád naslouchal vzpomínkám svých rodičů na dětství prožité za okupace a na mládí v poválečných časech. Částečně jsem je kdysi využil při psaní scénáře k Pelíškům, kde postava ovdovělého odbojáře, ztvárněného Jiřím Kodetem, vykresluje charakter mého dědečka Jindřicha Rohna na prahu stáří, v generačním souboji s jeho mladší dcerou Jindřiškou,“vysvětlil Petr Jarchovský.
Martin Finger
Martin Finger
„V trilogii Zahradnictví jsem se rozhodl k nosné figuře Jindřicha vrátit a vyprávět její příběh z doby, která té „pelíškovské“ předcházela. Dluh cítím také k mé matce Daniele, která se do Pelíšků nepromítla. Její střet s vlastním otcem byl typickým zápasem mezi mužským a ženským principem ve válkou poznamenané Evropě druhé poloviny 20. století. Daniela se tak stane v Zahradnictví ústřední postavou vyprávění, které zobrazí dvacet let života rodiny. Chystám se tentokrát vstoupit hlouběji do rodinné historie a vytvořit rodinný portrét na pozadí dramatických historických změn.“


Mladého Jindřicha Rohna ztvární Martin Finger.Tři sestry si zahrají Aňa GeislerováKlára Melíšková a Gabriela Míčová. Režisérem všech tří filmů je Jan Hřebejk.

Rozsahem zatím na české poměry nevídaný projekt s rozpočtem 120 milionů korun produkuje Viktor Tauš ze společnosti Fog’n’Desire Films. Koproducenty projektu jsou i zahraniční partneři ze Slovenska a Polska.