Karlovarský festival ocení herečku Helen Mirrenovou

Karlovarský festival ocení herečku Helen Mirrenovou
| Warner Bros.
Helen Mirrenová uvede v rámci programu 47. ročníku MFF Karlovy Vary film The Door, v němž si zahrála hlavní úlohu pod vedením maďarského režiséra Istvána Szabóa, loňského prezidenta mezinárodní poroty MFF KV.
Helen Mirrenová patří k nejvýraznějším osobnostem současného světového filmu a divadla. Přestože studovala pedagogiku, již od svých jedenadvaceti let se naplno věnuje herectví.
Divadelní kariéru započala v National Youth Theatre, v roce 1967 se stala členkou Royal Shakespeare Company. Na divadelních prknech vytvořila desítky rolí klasického i moderního repertoáru, účinkovala na mnoha scénách od londýnského West Endu přes Národní divadlo až po americkou Broadway. Byla nominována na Cenu Tony za Alici v broadwayské inscenaci Strindbergova Tance smrti (2002) a na Olivierovu cenu za londýnské produkce Williamsova Sestupu Orfeova (2001) a O’Neillovy hry Smutek sluší Elektře (2004).
V druhé polovině 60.let rovněž započala filmovou kariéru, která se nese nejen ve znamení různorodých příležitostí ve filmech rozmanitých žánrů, spolupráce s významnými režiséry jako Peter Greenaway, Peter Weir, Robert Altman a další, ale i ve znamení mnoha uměleckých ocenění, která za své výkony obdržela. Po několika menších rolích zazářila v dramatu Cal (r. Pat O´Connor) a za svou roli získala Cenu za ženský herecký výkon na MFF v Cannes. Také postava královny v historickém dramatu z roku 1994 Šílenství krále Jiřího (The Madness of King George, r. Nicolas Hytner) jí vynesla ocenění na MFF v Cannes a první nominaci na Oscara. Za roli hospodyně v Altmanově kriminální komedii z roku 2001 Gosford Park získala druhou nominaci na Oscara, na Zlatý glóbus a řadu dalších kritických ocenění. Postava jedné z hrdinek v komedii podle skutečné události Holky z kalendáře (Calendar Girls, r. Nigel Cole) znamenala pro Helen Mirrenovou další nominaci na Zlatý glóbus a na Evropskou filmovou cenu. Doslova životní úlohou se pak pro ni stala panovnice Alžběta II. ve filmu Stephena Frearse Královna (The Queen), za niž dostala Volpiho pohár na MFF v Benátkách, Zlatý glóbus, Oscara a prakticky všechny angloamerické výroční ceny. Zatím poslední oscarovou nominaci jí v roce 2009 vynesla role manželky spisovatele L.N. Tolstého v životopisném snímku Poslední zastávka (The Last Station, r. Michael Hoffman).
Helen Mirren
Helen Mirren | Miramax Film Corp.
Řadu dalších ocenění i diváckou popularitu přinesla Helen Mirrenové její televizní práce. Za úlohy v televizních filmech a seriálech (především úspěšný kriminální seriál Hlavní podezřelý) byla vyznamenána několika cenami Emmy, dvěma Zlatými glóby a třemi cenami BAFTA. Mezi její nejprestižnější práce pro toto médium patří ztvárnění další významné britské panovnice v televizním filmu Královna Alžběta (Elizabeth I) z roku 2005.
V roce 2003 jí byl udělen Řád Britského Impéria s titulem Dame Commander.
Na MFF Karlovy Vary přijede Helen Mirrenová společně s manželem, režisérem a producentem Taylorem Hackfordem, s nímž se seznámila při práci na filmu Bílé noci (White Nights). Z tvorby tohoto amerického režiséra je třeba připomenout například snímek Důstojník a gentelman (An Officer and a Gentleman) s Richardem Gerem, drama Životní zkouška (Proof of Life) s Russellem Crowem a Meg Ryanovou, nebo životopisný příběh Ray, za který získal dvě oscarové nominace. Jamie Foxx dostal za výkon v titulní roli tohoto filmu Oscara. Taylor Hackford je držitelem Oscara za krátký film Teenage Father. Od roku 2009 je prezidentem organizace Directors Guild of America.
Zdroj: www.kviff.com