Identita, šikana, coming out. Festival filmů pro děti a mládež myslí na dospívající

Identita, šikana, coming out. Festival filmů pro děti a mládež myslí na dospívající
Billie Blue | Zlín Film Festival
„Naší snahou je ukázat to nejlepší ze světové tvorby pro děti a mládež a nabídnout alternativu k běžně dostupnému audiovizuálnímu obsahu. Festival je pro naše návštěvníky především zábava. Prostřednictvím filmů a doprovodných programů jim však nabídneme i příležitost vzdělávat se, rozšiřovat si povědomí o okolním světě, otevírat aktuální témata a diskutovat o nich,“ shrnul prezident festivalu Čestmír Vančura.
Jak u dětí pěstovat vkus? „Chodit s nimi do kina, nesedět doma u televize,“ tvrdí umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu
Rozhovory26. 5. 2022
Jak u dětí pěstovat vkus? „Chodit s nimi do kina, nesedět doma u televize,“ tvrdí umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu
Ve svém filmovém programu festival nabídne soutěžní snímky v tradičních kategoriích, do kterých tvůrci a tvůrkyně letos přihlásili na 1500 snímků. Dramaturgický tým přehlídky z nich vybrali 295 z 50 zemí světa, mezi nimiž ani letos nechybí tradiční evropské země jako Německo, Finsko či Francie. „Zastoupeny jsou však i exotické krajiny, jako je Peru, Katar či Nikaragua,“ dodala umělecká ředitelka Markéta Pášmová. Potvrdila, že půjde o ročník s nebývale silnou účastí kanadských a norských filmů, což se promítlo i do složení hlavních soutěží.
Upozornila rovněž na novinku letošního ročníku, kterou budou projekce v pražském kině Atlas. „Školní kolektivy i další diváci v Praze budou mít jedinečnou možnost být součástí Zlín Film Festivalu a vidět čtrnáct filmů i se speciálními úvody s delegacemi, které budeme přenášet přímo z festivalového Zlína,“ dodala Pášmová.
Festival oficiálně zahájí ve čtvrtek 1. června v 10 hodin světová premiéra rodinného česko-slovensko-maďarského snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Film režiséra Filipa Pošivače, vytvořený loutkovou animací, přináší poselství o tom, že se lze poprat s jinakostí v jakékoli podobě a že tolerance a zodpovědnost jsou karty, se kterými lze vždy hrát.
Jedné z animovaných postaviček propůjčil svůj hlas i herec Pavel Nový, jemuž prezident festivalu udělí ještě téhož večera ocenění Zlatý střevíček za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež. „Cítím se poctěn, tudíž potěšení je na mé straně,“ reagoval na zprávu o ocenění Pavel Nový a dodal, že s tvorbou pro děti rozhodně ještě neskončil.
Zlata Adamovská
Zlata Adamovská | Lenka Hatašová
Druhý Zlatý střevíček od prezidenta festivalu ve Zlíně převezme herečka a představitelka filmových a televizních rolí Zlata Adamovská, která si zahrála v řadě filmů pro mládež i v pohádkách, jako je Princ a Večernice, Peklo s princeznou, O vánoční hvězdě a dalších.
Během slavnostního večerního zahájení pro dospělé bude uvedena světová premiéra kanadského filmu Billie Blue. Letní příběh o romantické první lásce přijede na festival představit kanadská delegace s režisérkou Mariloup Wolfe v čele.
Billie Blue
Billie Blue | Zlín Film Festival
V mimosoutěžní části filmového programu festival připomene tvorbu českých animátorů a animátorek v čele s Břetislavem Pojarem (Zahrada, Pojďte pane, budeme si hrát, Jája a Pája), který by letos oslavil 100. narozeniny.
V reakci na trend v oblasti seriálů pro teenagery festival nabídne novou sekci Evropské web seriály pro mladé publikum. „Letos se zaměříme na skandinávskou produkci a každý den festivalu tak představíme jeden seriál s tematikou odrážející současné problémy dospívajících – identita, přistěhovalectví, coming out, šikana a další,“ přiblížila Markéta Pášmová. Tématům zaměřeným nejen na mladou generaci se bude věnovat i doprovodný program festivalu. „Mimo jiné třeba v rámci besed a talk show s názvem Život je takovej, kde budeme hovořit se zajímavými osobnostmi o jejich životních vzletech a pádech,“ naznačila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.
„Nechceme však opomenout ani výročí našich partnerů Českého rozhlasu a České televize. Zaměříme se na 60. výročí Večerníčku, kterému jsme k jeho kulatinám připravili komponovaný pořad se zajímavými hosty, nebo chystáme výstavu s kulisami Studia Kamarád,“ dodala Záhorová.
zdroje: Kinobox, Zlín Film Festival

Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Ostatní7. 5. 2023
Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?