Finále Plzeň zahájí nejočekávanějším filmem roku. Co vše bude v přehlídce českého filmu k vidění?

Finále Plzeň zahájí nejočekávanějším filmem roku. Co vše bude v přehlídce českého filmu k vidění?
Vojtěch Dyk ve filmu Il Boemo | Pilot Film
Letošní Finále Plzeň, každoroční oslava tuzemské filmové úrody, se odehraje od pátku 23. září do středy 28. září. Půlkulatý 35. ročník zahájí velmi očekávaným snímkem Il Boemo, jenž měl premiéru na prestižním festivalu v San Sebastiánu a koncem října se dostane i do běžných kin. Plzeňské publikum tedy bude patřit mezi první české diváky a divačky, kteří si vychutnají historický ponor Petra Václava do spletitých vztahů hudebního světa 18. století.

Soutěže i tematické výběry

Během šesti dnů bude možné zhlédnout v podstatě vše z tuzemské audiovizuální tvorby, co vám za poslední rok uteklo. O hlavní cenu, Zlatého ledňáčka, budou soutěžit nejvýraznější snímky posledních měsíců, v nichž se objevila česká stopa. Patří sem BANGER., Slovo či Buko, jež mají premiéry v těchto týdnech, dále i starší a kladně přijatá díla Kdyby radši hořelo, Myši patří do nebe a 107 matek. Tuzemská premiéra v kinech teprve čeká Hranice lásky a také Oběť, již mohli diváci a divačky vidět na festivalu v Benátkách. Nejmenší český podíl je na koprodukčním dramatu Nezanechat stopy a soutěžní desítku uzavírá zahajovací Il Boemo. Kdo z nich půjde ve stopách loňského vítěze, koprodukční satiry Smolný pich aneb Pitomý porno?
Miroslav Krobot, Michal Isteník
Kdyby radši hořelo | BontonFilm
Vedle soutěže o nejlepší celovečerní film se svých nových majitelů dočkají i další čtyři Zlatí ledňáčci – přiletí k vítězům soutěže o nejlepší dokument, studentský kraťas, televizní či internetový seriál a konečně i televizní či internetový film (nebo minisérii). Kromě pěti soutěží je však připraveno dalších osm sekcí nabízejících jak očekávatelné tituly, tak i nemalá překvapení.
Sekce V síti obsahuje přehled českých filmů, které se objevily v kinech během posledního roku, ve výběru s názvem České stopy se objevují zahraniční snímky s určitým podílem českých tvůrců. „Patří sem třeba film Krásné bytosti režiséra Guðmundssona, který natočil i Kamenné srdce a znovu se vrací do svého dospívání na Islandu v 90. letech, jež nebylo úplně jednoduché. Druhým filmem z této sekce, na který bych rád upozornil, je snímek Přes hranici, jenž se představil na festivale v Annecy a je zpracovaný unikátní animační technikou,“ přibližuje své tipy programový ředitel festivalu Peter Badač.
Krásné bytosti
Krásné bytosti | New Europe Film Sales
Dále nebudou chybět snímky věnované manipulaci v rámci okupace – tedy především zakázaná díla z konce 60. let jako Ucho, Nebeští jezdci či Nezvaný host, jež k minulosti či přítomnosti soudobého socialismu nepřistupovaly tak, jak se stranickým pohlavárům líbilo. Sekce ZOOM se letos zaměří na současnou maďarskou tvorbu, Německé kino zase představí několik filmů od našich sousedů, jež běžně nejsou k vidění.

Jedinečná Plzeň

„V rámci sekce První úlovek uvedeme v české předpremiéře film Běžná selhání, který se představil na festivalu v Benátkách, kde získal ocenění za nejlepší režii. V předpremiéře též uvedeme snímek Spolu na motivy stejnojmenné divadelní hry, kde se objeví Štěpán Kozub v roli autistického chlapce. Na festivalu uvedeme i nejnovější film režisérky Terezy Nvotové Světlonoc, který byl nedávno oceněný na festivalu v Locarnu. Zavede diváky do prostředí magické slovenské přírody a vesnice, kde se začnou dít nevysvětlitelné věci,“ představuje Badač očekávané žhavé novinky.
33d9d464
Světlonoc | BFILM a moloko film
Za pozornost stojí také sekce krátkých filmů. „Uvedeme je v jednom pásmu a diváci tu najdou zajímavý mix animovaných filmů jako Zuza v zahradách nebo Míry, které letos reprezentovaly českou kinematografii v Cannes, a též nový film Igora Chmely Barcarole či Štěpána FOK Vodrážky s názvem Yung Michal o mladém rapperovi,“ uzavírá Badač. Právě krátké či studentské snímky jsou obvykle těžko k vidění, a tak je sympatické a smysluplné, že je festival zpřístupňuje i běžnému publiku.
Objeví se i množství hostů a hostek, kteří do Plzně přijedou představit své novinky. Vstup na každou projekci stojí přesně stokorunu a venkovní promítání jsou zdarma. A čím kromě filmů může být člověk v Plzni živ? „Pobyt na Finále Plzeň se dá ozvláštnit i dalšími aktivitami. V pátek a v sobotu si v sadech před Měšťanskou besedou zajděte na skleničku na Plzeňský festival vína. V úterý a ve středu se můžete od 20 hodin projít s Pamětí národa po místech, kde přebývali členové výsadků Anthropoid a Silver A i po stopách osvobození v květnu 1945. Součástí nevšedního zážitku jsou také videoprojekce na domy,“ láká do Plzně Hana Mašková, festivalová koordinátorka PR a marketingu.

Kinolog: Drama Ucho zničilo svého scenáristu, ale Bohdalová a ostatní vyvázli bez úhony

Jde o jeden z nejslavnějších filmů z minulého režimu, co skončily v trezoru. Nyní jde do kin jeho restaurovaná verze. Recenze se noří hluboko do minulosti, nachází nečekané paralely a ukazuje, v čem je Ucho nadčasový snímek.