Kvalitní filmy za pár korun, zajímavé hosty a workshopy představí festival 3Kino

Kvalitní filmy za pár korun, zajímavé hosty a workshopy představí festival 3Kino
Z filmu Zabít bobra
„Věříme, že fanoušků současné kinematografie ze zemí Visegrádské čtyřky je v České republice dost a že sdílejí naše zalíbení. Je ale fakt, že pro českého diváka třeba polský ani slovenský film není příliš dostupný. A my jsme se to rozhodli alespoň trošku zlepšit,“ uvádí Miloš Máca z tvůrčího týmu 3Kino. „Naší vedlejší snahou je vytvořit jakousi platformu pro setkávání tvůrců, producentů, distributorů a třeba i studentů ze všech těchto zemí,“ dodává za 3Kino Vavřinec Menšl.
Eryk Lubos
Na festival 3Kino přijede známý polský herec Eryk Lubos
Přehlídka 3Kino vychází ze spojení kinematografie čtyř zemí visegrádské koalice a láká na současnou polskou, slovenskou, českou a maďarskou tvorbu. Během čtyř dnů diváci můžou zhlédnout pětadvacet filmů a zúčastnit se dvou mezinárodních workshopů. Letošní hvězdou přehlídky je polský herec Eryk Lubos, oceněný na MFF Karlovy Vary 2012 Cenou za nejlepší mužský herecký výkon v dramatu Zabít bobra (2012), který uvede tři filmy a bude debatovat s diváky.
Lahůdkou pro diváky je retro večer aneb „Film, na který se stála fronta“. Letošní ročník představí kultovní polskou komedii Fotbalový poker (1989). Nadčasový příběh z fotbalového prostředí, kde korupce, machinace s výsledky zápasů a přebírání hráčů jsou na denním pořádku.
Filip Topol
Takovej barevnej vocas letící komety
Na festivalu bude zastoupena i domácí produkce díky celovečernímu dokumentu o rockovém hudebníkovi Filipu Topolovi Takovej barevnej vocas letící komety (2015). Na programu jsou rovněž tři české koprodukční snímky - Aferim! (2015), Život v akvárku (2014, vítěz Febiofestu) a Třetí poločas (2012).
Život v akvárku
Život v akvárku | Febiofest
Součástí letošního festivalu 3Kino budou i dva workshopy. První z nich proběhne v pátek 6. listopadu v 17:45 a představí divákům mnohovrstevnatou tvorbu renomovaného režiséra filmu Lecha Majewského. Workshop povede polský kritik Artur Zaborski. Druhý workshop bude následovat v neděli 8. listopadu v 15:45 a bude se věnovat tématu "sociální systém a práva dětí."
Jednotlivé vstupné na filmové představení 3Kino činí symbolických 30 Kč.
Lístky jsou v prodeji v pokladně kina Atlas nebo na oficiálním festivalovém webu, kde najdete i podrobnosti o programu, filmech a hostech. Aktuální informace přináší též festivalový facebook.
kvalitni-evropske-filmy-doslova-za-par-korun-zajimave-hosty-a-workshopy-predstavi-festival-3kino