Febiofest vyhlásil nejlepší snímek. Oceněno bylo drama o islandské ekonomické recesi Život v akvárku.

Febiofest vyhlásil nejlepší snímek. Oceněno bylo drama o islandské ekonomické recesi Život v akvárku.
Grand Prix 22. Febiofestu patří islandského snímku Život v akvárku. | Febiofest
Snímek Život v akvárku přináší naturalistický a nezaujatý pohled na život v Reykjavíku před úderem ekonomické krize, kde si jeho hlavní hrdinka - matka a učitelka ve školce - musí přivydělávat jako prostitutka. Dramatické vyprávění překvapuje svou čistotou a pravdivostí. Porota Febiofestu v čele s Vlastou Chramostovou na snímku ocenila především silný příběh, který se diváka vnitřně dotkne, propracovaný scénář a vynikající herecké výkony. Život v akvárku vznikl v koprodukci zemí Island, Finsko, Švédsko a Česká republika, Čechy mezi producenty zastupuje společnost Axman Production.
Život v akvárku
Grand Prix 22. Febiofestu patří islandského snímku Život v akvárku. | Febiofest
Letošního ročníku Febiofestu, který se konal především v multikině CineStar Praha – Anděl, se zúčastnilo více než 62 tisíc návštěvníků, což je o několik set více než vloni. Letos poprvé organizátoři pořádali vybrané projekce také v CineStaru na Černém Mostě, o které byl ze strany diváků velký zájem. Zcela nové publikum si našla i sekce Febiofest Culinary Cinema uváděná ve spolupráci s festivalem Berlinale: návštěvníci speciálně vybudované restaurace v barrandovském ateliéru si mohli po tři večery vychutnávat filmy s gastronomickou tematikou včetně exkluzivních večeří. Projekce švédského filmu Foodies (2014) o milovnících michelinských restaurací byla vyprodaná ještě před zahájením festivalu, další dvě projekce byly téměř plné.
Foodies
Na 22. ročníku Febiofestu bylo rozdáno celkem pět Kristiánů za přínos světové kinematografii. Cenu si postupně převzali herečka Kim Novak, režisér Jean-Jacques Annaud, herci Alan Rickman a Jeroen Krabbé. Režisér John Madden obdrží Kristiána v rámci dnešního slavnostního zakončení. Maddenův zbrusu nový snímek Druhý báječný hotel Marigold (2015), v němž hrají Judi Dench nebo Richard Gere, letošní pražskou část Febiofestu uzavírá.
Kim Novak
Slavné herečka Kim Novak byla oceněna soškou Kristiána.
Termíny Regionálních ozvěn Febiofestu najdete na webu festivalu.