Karlovarský filmový festival slaví padesátiny. Na co láká?

Karlovarský filmový festival slaví padesátiny. Na co láká?
Jiří Bartoška a Richard Gere

Richard Gere jako bezdomovec ve filmu Time Out of Mind

Richard Gere
Richard Gere si ve filmu Time Out of Mind zahrál bezdomovce.
Hvězda letošních Varů převezme na dnešním zahájení Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Načež bude uveden snímek Time Out of Mind (2014), kde si sympaťák Gere zahrál zoufalého muže bez domova. Kdo by do lamače ženských srdcí řekl, že se představí v takto "civilní" roli? Na druhou stranu, hvězdy v depresi a psychologickém rozkladu vídáme v poslední době poměrně často. Nedávno vzal podobnou roli i nestárnoucí Al Pacino. A hned dvakrát, ve snímcích Manglehorn (2014) a Druhá míza (2015).
V rámci festivalu můžete na Time Out of Mind vyrazit 6. a 9. července.
 
Vzpomínka na filmového dobrodruha Karla Zemana
Filmový dobrodruh Karel Zeman
Na festivalu budou představeny hned dva snímky odkazující na slavného tvůrce - dokumentární film Filmový dobrodruh Karel Zeman (2015) a digitálně zrestaurovaná verze nadčasového Vynálezu zkázy (1958). V dokumentu se k Zemanovi hlásí světové kapacity Tim Burton nebo Terry Gilliam. Vynález zkázy po více než půl století připomene Zemanovu genialitu, smysl pro detail a hravost.
Na dokument Filmový dobrodruh Karel Zeman můžete vyrazit 8. a 10. července. Vynález zkázy hrají 10. července.
 
David Bowie jako muž, který spadl na Zemi
David Bowie
David Bowie | KVIFF.TV
Fanoušky artových filmů a milovníky hudby jistě potěší projekce sci-fi dramatu s Davidem Bowiem v roli mimozemšťana, který přilétá na Zemi a poznává lidský druh. Muž, který spadl na Zemi (1976) vznikl v době Bowieho velkého uměleckého přerodu. Role mimozemšťana navíc byla pro Bowieho symbolická, mnohými byl totiž označován za androgynního umělce. Výtvarně nápaditý snímek, pracující s působivými obrazy i skvělou dobovou hudbou, sice patří do žánru sci-fi, daleko více ale vypovídá o našem vlastním světě plném bezohlednosti a ubíjející uniformity. Ani po 39 letech pak nepůsobí, že by ztratil na aktuálnosti.
Na Muže, který spadl na Zemi můžete vyrazit 4. a 7. července.
 

Nádherné mládí Paolo Sorrentina

Michael Caine, Harvey Keitel
Michael Caine a Harvey Keitel - Mládí | Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
Miláček cinefilů Paolo Sorrentino má nový film! Mládí (2015) představil již v Cannes, ve Varech snímek osobně uvede oblíbený herec Harvey Keitel, který ztvárnil spolu s kultovním Michaelem Cainem hlavní roli v tomto křehkém dramatu. Oba tráví čas ve vzpomínkách na mládí a na své lásky a s plným vědomím svého věku hledí bez iluzí vstříc budoucnosti. Kolem nich plyne život desítek barvitých postav, jež potkávají či jen zahlédnou a jež nutkají k úvahám o mládí a kráse. Půjde o další Sorrentinův opus?
Na Mládí můžete zajít 5. a 10. července.
 

Češi objevují Ameriku

Amerika
Byli jste někdy na čundru? Ne?! Tak se zajděte podívat na hraný dokument debutujícího režiséra Jana Foukala Amerika (2015), který bude ve Varech v předpremiéře uveden. Jde o podobný tuzemský fenomén jako zahradničení nebo chalupářství. A nebude na škodu, když jeden takový vandr spolu s režisérem absolvují nejen cizinci, ale i čeští návštěvníci festivalu.
Ameriku můžete vidět 5. a 6. července.
Amy Winehouse
| Aerofilms
Klub 27 označuje vlivnou skupinu hudebníků, kteří shodně zemřeli ve věku 27 let. Patří mezi ně Brian Jones z Rolling Stones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain a od roku 2011 také Amy Winehouse. A právě o ní pojednává hudební dokument Amy (2015). Ten natočil Asif Kapadia, autor ceněného snímku Senna (2010). Amy vyzná celoživotní lásku k hudbě, díky vzácným rodinným archivům nahlédnete do jejího dětství a soukromí a dojde též na téma sláva a devastace drogami. Amy Winehouse narozdíl od většiny z Klubu 27 zemřela až v 21. století. Úděl výjimečných muzikantů se tedy nemění.
Dokument Amy můžete zhlédnout 8. července.