Režisér Petr Zelenka otevírá citlivé téma. Ve filmu Ztraceni v Mnichově se vrací do roku 1938.

Režisér Petr Zelenka otevírá citlivé téma. Ve filmu Ztraceni v Mnichově se vrací do roku 1938.
Herec Martin Myšička během natáčení. Ve filmu Ztraceni v Mnichově hraje ústřední postavu, novináře Pavla.
„Kromě toho, že mne toto téma dlouhodobě zajímá, byl asi prvním impulzem k práci neúspěch Formanovy a Havlovy adaptace Mnichovského přízraku,“ říká Petr Zelenka. „Nevím, jak se dostali daleko s textem, ale nepodařilo se jim film zafinancovat, což mne u těchto dvou jmen překvapilo. Až později jsem pochopil proč. Náš příběh je tedy nejen o Mnichovu, ale i o tom, proč se o tomto tématu nedá točit.“
Petr Zelenka
Jaz Coleman a Petr Zelenka na tiskovce k filmu Rok ďábla. | Film Servis Festival Karlovy Vary
I v novém Zelenkově filmu se realita potká z fikcí. Co mohou diváci čekat?
„Mohou očekávat humor, absurditu, příběh odehrávající se v mnoha rovinách, film, na který je sice třeba se soustředit, ale zato se dá vidět víckrát. Představte si 40 minut Knoflíkářů, 50 minut Roku ďábla a před tím vším tři minuty archivních záběrů a máte to,“ dává stručný návod režisér.
Martin Myšička
Herec Martin Myšička během natáčení. Ve filmu Ztraceni v Mnichově hraje ústřední postavu, novináře Pavla.
Sir „P“, devadesátiletý papoušek šedý, který kdysi patřil Edouardu Daladierovi, se na pozvání ředitele Francouzského kulturního institutu ocitne v roce 2008 v Praze jako živá relikvie z dob Mnichovské dohody. Sir „P“ po Daladierovi dodnes opakuje některé důležité věty a prohlášení. Papouška za dramatických okolností unese český novinář Pavel a na základě sirových kontroverzních citací Daladiera rozpoutává mezinárodní politický skandál.
Na pozadí těchto událostí sledujeme Pavlovu snahu vyrovnat se s krizí středního věku, jeho odchod z práce, od manželky a naopak sblížení s opeřeným mediálním hrdinou. Ale to je jen polovina příběhu...
Marek Taclík
Ve filmu si zahraje i Marek Taclík. Na obrázku momentka z "noirovky" Ve stínu Davida Ondříčka. | www.vestinufilm.cz
Druhou část snímku tvoří jakýsi fiktivní film o filmu – padesátiminutový hraný dokument ze zákulisí natáčení. Na pozadí natáčení koprodukčního celovečerního filmu ukazujeme české povahové rysy, stereotypy a mýty o národní povaze a historii. České historické trauma se mísí s traumatem nedokončeného filmu a s osobními ambicemi a dramaty tvůrců.
V hlavních rolích uvidíme Martina Myšičku jako novináře Pavla, Václava Koptu jako šéfredaktora a Pavlova nadřízeného, Marka Taclíka jako jeho kolegu, novináře Jakuba, Janu Plodkovou jako tlumočnici, Václava Neužila jako jejího žárlivého manžela, Tomáše Bambuška v roli režiséra, Vladimíra Škultétyho jako produkčního, Jitku Schneiderovou jako Pavlovu manželku.
Jitka Schneiderová
Samotáři - Jitka Schneiderová
Ředitele Francouzského institutu si zahrál kulturní diplomat Stanislas Pierret, který svou kariéru začínal v bývalém Československu a ještě před rokem 1989 významně přispěl ke kontaktům českého disentu se zahraničím. Tlumočníka Sira „P“ si zahraje francouzský herec a divadelní režisér Marcial Di Fonzo Bo (mimo jiné si zahrál i roli Pabla Picassa v Allenově Půlnoci v Paříži), v roli francouzského velvyslance uvidíme prezidenta mediální skupiny Lagardére ČR Michela Fleischmanna a řadu dalších osobností, které hrají samy sebe.
Marcial Di Fonzo Bo
Do Zelenkova Mnichova se z Paříže stěhuje herec Marcial Di Fonzo Bo. Malíře Picassa ztvárnil ve filmu Woodyho Allena Půlnoc v Paříži.
Snímek má za sebou první týden natáčení, splnily se některé obavy plynoucí z toho, že se točí film o tom, jak nenatočit film? „Pracujeme s cvičeným papouškem šedým, rekonstruujeme v podstatě celý filmový štáb, máme celkem asi 57 rolí, z toho je mnoho obsazeno neherci. Některé scény jsou ve francouzštině, v jazyce, který neovládám. To všechno jsou rizikové faktory, kterých je možné se obávat, nebo se na ně naopak paradoxně těšit. Ale teď, po prvním týdnu práce, vidím, že štáb je skvělý a herci fungují tak jak mají, takže snad bude všechno v pořádku,“ říká s úlevou režisér Zelenka.
David Ondříček
Členem festivalové poroty bude i producent a režisér David Ondříček. | www.vestinufilm.cz
Film vzniká v produkci Davida Ondříčka a společnosti Lucky Man Films, koproducentem je Česká televize. Jde o první spolupráci dvou velmi úspěšných filmařů od jejich diváckého hitu Samotáři z roku 2000, který natočil režisér David Ondříček rovněž v produkci Lucky Man Films podle Zelenkova scénáře.
Film Ztraceni v Mnichově uvede do kin distribuční společnost Falcon v průběhu roku 2015.