37. týden-kinopremiéry: Ve stínu Ivana Trojana stojí Milla Jovovich, Meryl Streep a maďarští Romové

37. týden-kinopremiéry: Ve stínu Ivana Trojana stojí Milla Jovovich, Meryl Streep a maďarští Romové
Soňa Norisová - Ve stínu | www.vestinufilm.cz
Koprodukční snímek Ve stínu (2012) je po dlouhých šesti letech dalším filmem Davida Ondříčka. Autor se vzdal v případě své novinky reflektování témat současných českých lidí a vrhl se na téma více než obtížné. Ve stínu pojednává o detektivu Haklovi (Ivan Trojan), který se rozhodne přijít na kloub jedné zdánlivě "tuctové" vloupačce přes nevoli StB. Částečně musí jít stranou i Haklova rodina a diváci tak trochu předem tuší, jak to celé dopadne.
Soňa Norisová
Soňa Norisová - Ve stínu | www.vestinufilm.cz
Působivá dobovka oplývá skvělými herci v hlavních i vedlejších rolích, kamerou, dobře vybranými lokacemi a spravenými kulisami 50. let minulého století. Co snímek poněkud sráží, je hudba a scénář. Tvůrci prohlašují, že jej Marek Epstein přepisoval 17krát. Nevím, nevím, jestli zrovna toto je informace hodna chlouby. David Ondříček se navíc v nedávném rozhovoru pro magazín Reflex nechal slyšet, že na světových filmových přehlídkách se zatím Ve stínu nemá kam vejít.
Lepší než Lidice (2011) nebo Habermannův mlýn (2010), tedy snímky mapující důležité události naší nedávné historie, je novinka Davida Ondříčka určitě. Do širší nominace na zahraničního Oscara snímek ČFTA nejspíš také vybere. Dobré řemeslo, skvělí herci a dokonalé kulisy ovšem nezachrání film, který oplývá tak trochu zmateným, místy nelogickým scénářem.
Ve stínu
| www.vestinufilm.cz
Před Davidem Ondříčkem je ovšem třeba smeknout. Přijít po "vztahových" tragikomediích s koprodukčním dobovým velkofilmem, to chce odvahu, kuráž a víru v sebe sama. Ve stínu dáváme 75%, recenze si můžete přečíst zde.
Je to jen vítr (2012) byl oceněn Velkou cenou na letošním Berlinale. Snímek se nechal inspirovat skutečnými událostmi, během kterých došlo v Maďarsku k nebývalému násilí vůči romské komunitě. Film po většinu své stopáže v poklidném tempu zabírá život maďarských Romů. O nějakém větším dramatu ale nemůže být řeč.
Je to jen vítr
Je to jen vítr
Snímek stojí na kontrastech na první pohled bezstarostných Romů a odhodlaných násilníků, připravujících se ke krvavému činu. Čímž Je to jen vítr de facto věrně kopíruje život, který není ani v nejmenším tak dynamický, akční a zábavný jak to známe z nejrůznějších filmů. Snímku dáváme 85% hlavně kvůli originálnímu provedení, které jde proti zavedeným zvyklostem. Navíc se tu nebudete jako u většiny festivalových "multikulti" snímků tolik dojímat. Recenze si můžete přečíst zde.
Tommy Lee Jones, Meryl Streep
Tommy Lee Jones a Meryl Streep mají krizi. Vyřeší ji Steve Carell? | BontonFilm
A máme tu další romantickou komedii, která kromě zábavy tak trochu řeší i ty mezilidské vztahy. Druhá šance (2012) pojednává o jedné krizi manželství. Meryl Streep chce se svým mužem (Tommy Lee Jones) znovu zažehnout vášnivou jiskru pohasínajícího vztahu. A o pomoc nepožádá nikoho jiného než lehce výstředního Steva Carella.
Steve Carell
| BontonFilm
Netradiční manželská poradna na ostrově Hope Springs může začít. Snímku dáváme 85%, čímž se dostáváme k otázce, proč nějak takhle nemohl natočit Jan Hřebejk svoji Svatou čtveřici (2012). Že bychom měli málo schopných komiků? Recenze filmu Druhá šance si můžete přečíst zde.
Milla Jovovich
Resident Evil: Odveta
No a na závěr si pro nás distributor přichystal pátý díl z "nekonečné" série Resident Evil. Resident Evil: Odveta (2012) samozřejmě režíroval autor série Paul W.S. Anderson. Na film opět láká Milla Jovovich, jejíž postava jde znovu tak trochu proti přírodě. Ale distributor v textu k filmu dává naději: "Konec se blíží." No uvidíme. Tohle je jen pro zaryté fanoušky Andersona a Milly Jovovich.
Sledujte naše video s premiérami:
Přehled všech premiér najdete ZDE.