Blu-ray: Alois Nebel je dosavadní nejlepší český disk (recenze)

Blu-ray: Alois Nebel je dosavadní nejlepší český disk (recenze)
blu-ray-recenze-alois-nebel
FILM - 80%
Není žádným tajemstvím, že prošel Alois Nebel (2011) poměrně náročný vývojem a to nejen kvůli vysokému rozpočtu (80 milionů korun), ale i díky zvolené rotoskopii, což není zrovna nejsnadnější způsob animace. Výsledný film nemá v rámci české kinematografie obdoby a je velmi dobře, že nezůstalo jen u famózního vizuálu, ale snímek nabízí i zajímavý (ač nedotažený) děj a výborné herecké výkony, v nichž lehce poznáte jejich původní představitele „z masa a kostí“.
Je proto veliká škoda, že se Nebel nakonec nedostal do Oscarového klání. Byl by to ten nejzajímavější reprezentant posledních dvaceti let.
OBRAZ - 100%
Animovaný film přímo vybízí k tomu, aby byla kvalita obrazu maximální, což se naštěstí v tomto případě vyplňuje. Obrazově patří Alois Nebel k naprosté Blu-ray špičce a to jak v rámci českých, tak i světových titulů. Barvy jsou syté, obraz ostrý a detaily čisté i pod mikroskopem. Tak by to mělo vypadat.
ZVUK - 100%
Zvuk ve formátu DTS-HD v podstatě kopíruje kvality obrazu. Film není nijak akční. Proto zapomeňte na nějaké orgie ve stylu Transformers. Snímek má spíše komorní ladění, takže namísto velkolepých střel kolem hlavy je to o nejrůznějších zvukových detailech (záryvy větru, kapky deště, blížící se kroky). Zvuk Aloise Nebela vám neodpálí sestavu, což od něj nejspíš ani nikdo nečeká. Zážitek je nicméně srovnatelný s návštěvou kina.

Trailer:

BONUSY - 100%
Skoro se zdá, jakoby chtělo studio vyvážit nedostatky filmu samotným diskem. Bonusové sekce je na jednu placku opravdu bohatá. Nechybí audiokomentář u filmu, do počtu minut možná skromnější, informačně nicméně dostačující film o filmu, plakáty, portréty, fotografie z natáčení i premiéry, nepoužité scény, upoutávky či hudební videoklip.
Za zdaleka nejlepší bonus ovšem považuji původní hrané scény v neupravené podobě. Tady je třeba menší vysvětlení – filmy, které jsou animované formou rotoskopie, vznikají tak, že se dané scény s herci skutečně natočí a poté jsou až překresleny do animované podoby. Na disku je nějakých 20 minut hraných pasáží a je fascinující porovnávat, nakolik jsou animovanému výsledku podobné a přesto mají úplně jinou atmosféru.
CELEK - 90%
Alois Nebel možná není díky dějovým rezervám nejlepší český film loňského roku. Na Blu-ray je nicméně převeden v maximální obrazové i zvukové kvalitě a k tomu má k ruce tolik bonusů, že to zahanbuje i řadu slavnějších zahraničních filmů. To z něj dělá dosavadní nejlepší český Blu-ray disk.
Obraz: 1080p 1.85:1, Zvuk: Dts-HD: česky, Běžná cena s DPH: 499 Kč
Blu-ray film Alois Nebel koupíte s internetovou slevou na e-shopu www.filmarena.cz. Za zapůjčení disku k recenzi obchodu děkujeme.