Recenze: Na sv. Valentýna

Recenze: Na sv. Valentýna
recenze-na-sv-valentyna-1
Těžko říct, kde v tom propleteném klubku začít. Máme tu nejlepší přátele Julii a Reeda (Ashton Kutcher a Jennifer Garner). On je majitel květinářství, ona učitelka. On se konečně vysloví své přítelkyni, aby si ho vzala, ona najde muže, který vypadá jako „dokud vás smrt nerozdělí“ materiál. Jenže se všechno zkomplikuje. V Juliině třídě je malý chlapec, který je tajně zamilovaný. Jeho chůva Grace (Emma Roberts) přemýšlí o svém blížícím se poprvé a její lehce natvrdlá nejlepší kamarádka Felicia (Taylor Swift) pro změnu nepřemýšlí vůbec. Pak je tu dvojice cizinců v letadle (Bradley Cooper a Julia Roberts), každý mířící za svým cílem. Unavená fotbalová hvězda Sean (Eric Dane) řešící existencionální krizi, jeho láskou frustrovaná tisková mluvčí Kara (Jessica Biel), svátek sv. Valentýna nenávidějící sportovní reportér Kelvin (Jamie Foxx), který dostane nevděčný úkol točit reakce zamilovaných a řada dalších postav (mimo jiné dívka přivydělávající si sexem po telefonu).
Hodně příběhů, hodně hvězd, hodně vazeb. Že to něco připomíná? Ano, Lásku nebeskou. Tvůrci filmu se netváří, že by jim britská romantická legenda nebyla inspirací (ostatně, zkuste točit něco s podobným mustrem a říkat, že Lásku nebesko u vůbec neznáte, budete za blbce).  Režisérem filmu je Garry Marshall, tedy člověk, který má s žánrem nemalé zkušenosti a dokonce natočil i kultovní komediální/romantický film (Pretty Women). Jedním dechem je ale třeba dodat, že ho natočil před dvaceti lety a od té doby se mu ani nepřiblížil. Tudíž by bylo naivní očekávat od režie Na sv. Valentýna nějaké svěží prvky a to se po celou dobu bohužel vyplňuje. Je smutné, pokud máte dvouhodinový film plný vztahů a osudů a přesto nic z toho není natolik filmařsky zajímavé, jako třeba letištní úvod Lásky nebeské, kdy tvůrci nenásilně využili atmosféru letištních hal. Byla v tom klíčová přirozenost. Ostatně, jako v celé Lásce nebeské. A právě přirozenost Na sv. Valentýna postrádá.
recenze-na-sv-valentyna-2
Tvůrci si strukturu britského originálu nastudovali pečlivě. Pochopili, že vyprávět jen pozitivní pohádky by nebylo smysluplné a tak je jejich film kombinací všemožných vztahů, ať už věkových, nebo sociálních. Již v tomhle případě se ovšem ukazuje špatný plagiátor, respektive naivní touha Hollywoodu po vizuální dokonalosti, které ustupují herecké ambice. Na sv. Valentýna je velmi hezky obsazený film, čímž myslím to, že s téměř každou ženou ve filmu by stálo za to se vyspat (pro ženy o mužích platí samozřejmě to samé). Láska nebeská měla „herce“, nikoli „tváře“. Ano, byli v ní nepochybně hezcí lidé, šlo ale o herectví, ne o dokonalý make-up (visáž Jessicy Alby po ránu je zábavnou fantasmagorií) a perfektně padnoucí obleky. S charaktery se v případě Na sv. Valentýna obtížně ztotožňuje. Je to jak reklama na Hollywoodské pozlátko, nikoli óda na skutečnou lásku.
A tím bohužel problémy nekončí. Že je scénář tvořen převážně papírem šustícími dialogy zas tak nepřekvapí. Stejně tak nepřekvapí, že funguje mnohem lépe komediální rovina snímku, nežli ta romantická, která se utápí v kýči. Co je ale nejhorší - postavy jsou často vyloženě natvrdlé. Aby bylo jejich jednání co nejsrozumitelnější, jsou herci nuceni k téměř teatrálním výstupům. Takže když máme kamaráda, který nechápe, že by měl milovat nejlepší kamarádku, přirozeně je mu do cesty dán starší mentor s větou „víš, jsem tak šťastný se svou ženou proto, že jsem si vzal nejlepší kamarádku“ (na což přirozeně následuje dlouhý šokovaný pohled s podtextem „aha, že mi to celou dobu nedošlo!“). Málokterá emocionální situace v Na sv. Valentýna není zkažena tím, že mají tvůrci potřebu všechno polopaticky komentovat. Z velkého počtu linií jich proto nakonec nepůsobí strojeně jen minimum – setkání v letadle (paradoxně právě proto, že se v něm tvůrci o romantiku nesnaží), či teenagerovské lásky. Taylor Swift hraje takovou blbku, že by jeden skoro začal pochybovat o duševním stavu samotné představitelky. To tele ovšem působí upřímně. Kéž by se tou nenuceností nakazil i zbytek filmu.
recenze-na-sv-valentyna-3
Herci se dělí na velmi dobré (Jamie Foxx, Anne Hathaway, překvapivě Jessica Biel), průměrné (Eric Dane, Jennifer Garner) a strašné (mohl by, prosím, už někdo soudně zakázat Ashtonu Kutcherovi hrát?). Nutno podotknout, že zpravidla herci bojují s velmi hloupými a především naprosto nezajímavými postavami (což je dáno i tím, že je postav až příliš a není čas na nějaké to charakterové podhoubí). Tím nechci říct, že by mě nikdo nebavil. Julia Roberts mi v roli vojandy přišla jako zajímavý nápad. Anne Hathaway je se svým nadrženým ruským přízvukem komediálním králem celého filmu. Queen Latifah jako rázná šéfová dokazuje, že není malých rolí. Jessica Biel podává v roli frustrované Kary nečekaně silný výkon a Jamie Foxx si postavu suchara vyloženě užívá.  Jenže k čemu to je, pokud máte ve filmu narvané dva tucty postav a z toho jen zhruba čtvrtina působí jako lidé z masa a kostí. A i ta čtvrtina je nakonec hnána do náruče laciných scén (z okamžiků, kdy po polibku tleská celý dav, se mi chce upřímně zvracet).
Na sv. Valentýna vydělá a to pravděpodobně hodně. Nasazení v klíčový "romantický víkend" je totiž jednoznačně geniálním marketingovým tahem, který jen v Americe přinese studiu do kasičky nějakých 30 milionů dolarů za první tři dny promítání. Je proto dost možné, že výhružky o pokračování nabudou platnosti. O čem že bude druhý díl? Údajně se bude odehrávat na Silvestra a opět bude plný "upřímné lásky a oblíbených herců". Tomu druhému věřím, o tom prvním bych vzhledem ke kvalitám Na sv. Valentýna velmi pochyboval.
Takže ve zkratce: Říkat o něčem takovém v pozitivním slova smyslu, že je to "něco jako Láska nebeská", akorát v americkém provedení, je ryzí urážkou britského originálu a každý, kdo to prohlásí, by si měl dobrovolně vyříznout srdce.
A aby bylo jasno, nehledě na Lásku nebeskou je Na sv. Valentýna podprůměrným zástupcem svého žánru.
P.S. Upozornění pro pány, kteří si to 14tého povinně protrpí. Film má masivní dvě hodiny čistého času. Čtyři z pěti zamilovaných proto doporučují tajnou placatku, případně živou představivost s myšlenkami na blížící se valentýnskou noc.
Hodnocení: 40%
Více informací naleznete na kartě filmu.