Letní filmová škola v číslech

Letní filmová škola v číslech
letni-filmova-skola-v-cislech-1
Na letošním LFŠ se toho nedělo málo. Celkový počet akreditovaných hostů (bez posledního dne) dosáhl čísla 4770, z čehož 601 bylo hostů, 111 novinářů, 161 účinkujících, 100 zástupců filmových klubů a 350 členů štábu. Počet jednodenních vstupenek byl 646, přičemž celkový počet filmů se zastavil na čísle 493 (241 celovečerních, 58 středometrážních, 194 krátkometrážních). Mezi filmy si svou premiéru odbyl i očekávaný Klíček režiséra Jána Nováka, vyprávějícím o mučení politických vězňů, s nimiž si pohrával Alois Grebeníček. Slibné téma, výsledek údajně tragický. Tak špatné ohlasy si český film neodnesl dlouho a někteří se nebojí označení „nejhorší český porevoluční film“. Pro novináře, fotografy a akreditované hosty tak byla mnohem přínosnější speciální prohlídka míst, kde probíhalo samotné natáčení. Škoda.

Vedle řady doprovodných akcí a tematických přednášek mohli návštěvníci letošní LFŠ obdivovat i umění významného autora „streetartové“ scény Jakuba Matušky (aka Masker One), který vytvořil na zdi dlouhé 60 metrů a vysoké 8 metrů komiksový příběh, který mimo jiné zahrnoval jak Pamelu Anderson, tak Mickeyho Mouse. Zeď dříve sloužila tankistům ke trénování střel v areálu bývalých kasáren, takže jde vskutku o nezvyklý projekt, který se zcela jistě stane jedním z důležitých vzpomínkových pomníků letošního festivalu.

Výroční ceny AČFK

Letos udělila Asociace českých filmových klubů ceny těmto osobnostem:

Jaco van Dormael

Za dlouhodobý humanistický přístup k tématům a postavám svých filmů, zejména při portrétování lidí s mentálním či fyzickým handicapem a jejich výjimečné umělecké ztvárnění.

Cena byla předána v neděli 26. 7. v 17.00 ve Slováckém divadle Renátou Dudovou, PR manažerkou společnosti SYNOT TIP.

Ondrej Šulaj
Za výrazný podíl na formování československé a později slovenské kinematografie, za scénáristické i režijní kvality a institucionální podporu a rozvoj slovenské filmové tvorby po roce 1989.

Cenu byla předána v úterý 28. 7. ve 20.30 v kině Hvězda z rukou předsedy Asociace slovenských filmových klubů a ředitele Slovenského filmového ústavu Petera Dubeckého a uměleckého ředitele Asociace českých filmových klubů a LFŠ Pavla Bednaříka.

Václav Vorlíček
Za inovace v žánrovém profilu české bláznivé komedie a pohádky a odvahu v experimentování s trikovými postupy v komediálním žánru.

Václav Vorlíček převzal cenu 29. 7. v 18.00 hodin v kině Hvězda z rukou Ivana Hubače, šéfdramaturga České televize, která byla patronem ceny.

Raoul Servais
Za rozvoj animačních postupů a rozvíjení jasné autorské linie a unikátního spojení animovaného filmu s hranou tvorbou.

Cena byla udělena 29. 7. ve 20.30 v kině Hvězda pod patronací RWE a osobně ji Raoulu Servaisovi předal předseda představenstva Jihomoravské plynárenské, člena skupiny RWE, pan Tomáš Tichý.

Jaromíra Pilařová
Za osobní přínos českému klubovému hnutí, dlouhodobou práci v revizní komisi AČFK a Filmovém klubu Sokolov.

Cenu předali Petr Korč a Pavel Bednařík ve čtvrtek 30. 7. v 17.00 hodin.
Více informací o Letní filmové škole naleznete na oficiálních stránkách festivalu.