Premiéry v kinech: Českým pohádkám svítá na lepší časy. Nebýt koronaviru, chtělo by se dodat

Premiéry v kinech: Českým pohádkám svítá na lepší časy. Nebýt koronaviru, chtělo by se dodat
Princezna zakletá v čase | Bohemia Motion Pictures
PRINCEZNA ZAKLETÁ V ČASE (režie: Petr Kubík)
Princezna zakletá v čase
Vypadá to, že se zrodila česká pohádka pro děti školou povinné zabalená do hávu, jazyka a estetiky 21. století, kterou stojí za to vidět. Princeznu zakletou v čase natočil coby svůj druhý celovečerní film nepříliš známý Petr Kubík (autor pozoruhodného studentského snímku Den Draka), který využil nápadu do časové smyčky uvězněné princezny mluvící současným jazykem, tak, aby se s ní ztotožnila současná dítka či dokonce teenageři. Tvůrci lákají na herce Marka Lamboru a Elišku Křenkovou, solidní řemeslo a výpravnou podívanou s fantasy prvky a digitálními efekty. A dle prvních dostupných recenzí to vypadá na velmi solidní zářez do pažby žánru, který se v poslední době nechytá. Škoda koronavirového strašáku, který mnohé od návštěvy kina odradí. Nebo neodradí?

MÁŠA A MEDVĚD: MÁŠINY PÍSNIČKY (režie: Oleg Užinov, Georgiy Orlov, Vlad Bayramgulov)
Máša a medvěd: Mášiny písničky
Co dodat? Nejmenší dítka tuhle okatou holčičku a jejího zvířecího kamaráda prostě a jednoduše zbožňují. A Nejednomu rodiči z toho vstávají vlasy na hlavě. Nyní míří Máša a medvěd spolu s celovečerním hudebním filmem režírovaným trojicí autorů do kin. Snímek je kompilátem třinácti příběhů, v nichž se Máša vydává do Itálie, Paříže nebo do Sherwoodu Robina Hooda. Více v upoutávce výše.

HELMUT NEWTON: NESTOUDNÁ KRÁSA (režie: Gero von Boehm)
Helmut Newton: Nestoudná krása
Před nacismem coby Žid uprchnul z Německa. Ještě předtím se ale stihl naučit základům ateliérového fotografování, z čehož těžil po celou úspěšnou kariéru. Helmut Newton platí za (nežijící) legendu módní fotografie, provokativního umělce, který staví své modelky (a výjimečně modely) do provokativních až sexistických pozic. Fotografované nicméně nikdy nepokořil, nýbrž v nich vystihl sílu ženskosti a majestátnost. Snímek Nestoudná krása není objevným portrétem, ale ani piedestalem. Nechává nahlédnout především do zákulisí vzniku módní a reklamní fotografie a přináší celou řadu rozhovorů se slavnými herečkami-modelkami, které měly tu čest s mistrem spolupracovat. Nechybí Isabella Rossellini (Modrý samet), Charlotte Rampling (45 let), Sigourney Weaver (Vetřelec) nebo Grace Jones (Ničitel Conan).

RYTMUS: TEMPOS (režie: Maxim Kľujev, Nazarij Kľujev, Roman Kelemen)
Rytmus: Tempos
Jaký příběh má ve svém těle a duši otištěný rapper Rytmus aka Patrik Vrbovský, který se na scéně pohybuje už 30 let? Na to odpovídá hudební dokument sledující nezdolného a útrapám čelícímu muži, o němž si můžeme myslet cokoliv, ale ve výsledku se dostaví nezpochybnitelná emoce: Respekt. Dle distributora je "Tempos osobní film. Rytmus v něm odhaluje zákulisí, nečekané nástrahy a zklamání, které v kariéře zažil. Přiznává situace, které ho změnily a posílily do dalšího boje se životem. Důležité momenty Rytmusovy kariéry jsou pojaty jako hrané rekonstrukce, v nichž hlavní postavu zastupují v různých dobách hned dva dvojníci." První recenze filmu Rytmus: Tempos si přečtete zde.

PROVINČNÍ MĚSTEČKO E (režie: Dmitry Bogolyubov)
Provinční městečko E
Šrámy z 2. světové války jsou leckde stále živé. A sloužící jako neutuchající propaganda moci, nebojácnosti a síly. Koprodukční dokumentární film Provinční městečko E pojednává o ruském městě, která se může pochlubit významným prvenstvím, šlo o vůbec první místo na ruském území osvobozené od nacistických vojsk během 2. světové války. Jak to místo poznamenalo a stále poznamenává? To sleduje poslední film těchto premiér.

Seznam všech zářijových premiér najdete ZDE.

Obrázek článku