Tvůrce velebeného Černobylu hovoří o vzniku temné série

Tvůrce velebeného Černobylu hovoří o vzniku temné série
Černobyl | HBO
Všichni onu událost, o které seriál vypráví, víceméně známe. 26. dubna 1986 došlo v jaderné elektrárně Černobyl, situované v tehdejší sovětské Ukrajině, k masivní explozi reaktoru a k následnému úniku radiace v takovém měřítku, že atomová bomba v Hirošimě byla v tomto ohledu jen chudým příbuzným. Toto ústřední téma, které i po více jak třiceti letech zajímá miliony lidí po celém světě, doplnili tvůrci rovněž o depresivní skládačku lidských osudů a o bolestivé zobrazení arogantních a nezodpovědných politických intrik v komunistickém SSSR.
A slavili ohromný úspěch. Seriál sice není žádným způsobem ozvláštňující z pohledu stylu a vyprávění, ale sází na velice naturalistické, až skoro polodokumentární znázornění událostí, které následovaly bezprostředně po výbuchu, čímž si na svou stranu získal drtivou většinu zvědavých diváků. Scenárista Craig Mazin a režisér Johan Renck občas používají smyšlené zkratky a postavy, ale to nic nemění na faktu, že se jim podařilo předložit hluboce oslovující a sugestivní retrospektivu hrozivé tragédie, která má na svědomí spoustu lidských životů a které podle všeho šlo s trochou sebeuvědomělosti zabránit.
Černobyl
Černobyl | HBO
Pro samotného Mazina jde navíc o velmi osobní téma, které zkrátka muselo být převyprávěno pro široké publiku. V nedávném rozhovoru tvůrce vysvětloval, že ho osud Černobylu a lidí s ním spojených dlouho fascinoval a nakonec ho i přiměl k vlastnímu výzkumu. "S výzkumem Černobylu jsem začal, protože mě to celé velmi zajímalo, a již po několika týdnech jsem se naprosto zamiloval do všech těch srdceryvných a šokujících příběhů, které ho obklopovaly. Šel jsem tedy za Carolynn Strauss, která je nyní společně se mnou a Jane Featherstone výkonným producentem Chernobylu, a v HBO jsme předložili náš návrh. V podstatě to začalo jednoduchou otázkou, kterou jsem si pokládal: proč se Černobyl vlastně udál? A celá pravda ve mě rezonuje mnohem silněji než samotná exploze."
Mazin přistupoval k vyprávění s respektem ke skutečnosti, že mnoho lidí dnes
Paul Ritter
Černobyl | HBO
černobylský incident buď dobře zná ještě z vlastních vzpomínek, nebo o něm minimálně slyšelo z různých vyprávění a dokumentárních snímků. "Vždy jsem měl pocit, že tahle látka má být podána tak, aby respektovala obecenstvo. Aby ho respektovala dostatečně a nijak neskrývala, že 'ta věc nakonec vybouchne. Nechtěl jsem nechat diváky čekat ani pět, ani jednu jedinou epizodu na to, že něco vybouchne. Není to o explozi. Chtěl jsem se podělit o skutečnou podstatu a chtěl jsem vyprávět příběh skrze několik hlavních postav."
Tím nejdůležitějším aktérem byl pro něj Valerij Legasov, který byl skutečně členem tehdejší vyšetřovací komise. Tato role připadla ostřílenému herci Jaredu Harrisovi, který se posléze podělil o další znepokojující informaci kolem celé černobylské události. Herec se chtěl připravit na roli tím, že si poslechne nějaké nahrávky skutečného Legasova, ale žádné k dispozici nebyly. "Faktem je, že v historických záznamech najdeme jen velmi málo Legasova, neboť byl z historie prakticky vymazán. ONI ho z ní vyškrtli. Byl to způsob jejich výhrůžky, aby se přestal snažit vypustit pravdu na povrch."
Zkompletovali jste už celý horečně diskutovaný seriál i vy? A také považujete Černobyl za mistrovské dílo, nebo máte o jeho výpovědi pochyby? Pak se neváhejte o názory podělit v diskuzi nebo na kartě filmu.