Mordy zkorumpovaných politiků a probuzená kráska? Filmový Hastrman nabídne alternativní konec

Mordy zkorumpovaných politiků a probuzená kráska? Filmový Hastrman nabídne alternativní konec
Hastrman (přebal DVD) | CinemArt
Hlavní postavou Hastrmana je člověk ve zvířeti a zvíře v člověku – hastrman alias baron de Caus, kterého ztvárnil herec Karel Dobrý. Role charizmatického vodníka byla pro Dobrého první hlavní rolí v celovečerním snímku. Po jeho boku si zahráli Simona Zmrzlá, Jan Kolařík, Jiří Lábus nebo David Novotný. Příběh filmu se odehrává na vesnici ve 30. letech 19. století.
Karel Dobrý, Simona Zmrzlá
Hastrman | První veřejnoprávní
„První část románu, na jehož motivy náš film vznikl, je o zničující vášni, o pudech a boji s nimi. Dokázal jsem si představit obrazový film, kde to, co vidíme, tvoří film, stejně jako to, co slyšíme. Metafora o zvířeti v člověku je zápas, který svádí každý z nás. Na prvním místě je ale příběh,“ říká producent Hastrmana Čestmír Kopecký. Společně s režisérem Ondřejem Havelkou a autorem románové předlohy Milošem Urbanem se všichni shodli, že podstatná je tu milostná linie příběhu a krajina, ve které se děj filmu odehrává.
Tvůrci na DVD představí ve formě bonusu alternativní konec filmu, který je podle nich vzkazem čtenářům knihy.
hastrman-vychazi-na-dvd-s-alternativnim-koncem-2
Hastrman - Jiří Lábus a Ondřej Havelka
„Romantický vnitřní svár člověka se zvířetem mě bavil nejvíc a musím s radostí konstatovat, že Karel Dobrý i Simona Zmrzlá jsou v této interpretaci mimořádní,“ říká režisér Ondřej Havelka. „Ten bonus – surová, pracovní verze Epilogu – je takový náš vzkaz čtenářům knihy, aby věděli, že jsme se tématu druhého dílu chtěli alespoň dotknout. Baron si Katynku probudí, i nějaké mordy zkorumpovaných politiků jsme natočili, ale ani tahle minimalistická verze se nám nelíbila. A jsem velmi rád, že jsem sebral odvahu tenhle Epilog vyhodit a přišel na metaforu, která je mnohem výmluvnější...“
Hastrman vznikl ve společnosti Čestmíra Kopeckého První veřejnoprávní, v koprodukci s Českou televizí – Filmovým centrem, Barrandov Studiem a za podpory Státního fondu kinematografie. Film do kin uvedla společnost CinemArt, která nyní vydává i DVD.
hastrman-vychazi-na-dvd-s-alternativnim-koncem-1