Karlovy Vary 2016: Kdo dnes večer převezme Křišťálový glóbus?

Karlovy Vary 2016: Kdo dnes večer převezme Křišťálový glóbus?
Otcova křídla | facebook filmu
Otcova křídla
Režie: Kıvanç Sezer
Turecko, 2016, Světová premiéra
Otcova křídla
Otcova křídla | MFF Karlovy Vary
Na pozadí stavebního ruchu, slibujícího vyplnit prázdná místa městských pozemků celými novými čtvrtěmi, se odehrává příběh postaršího dělníka, který po diagnostikování zhoubného nádoru naopak veškerou vizi budoucnosti ztrácí. Sebejistý debut je úvahou nad důstojností jedince a moderní tureckou společností. Trailer k filmu si pustíte zde.
 
Zpovědi
Režie: Roberto Andò
Itálie, Francie, 2016, Mezinárodní premiéra
Zpovědi
Zpovědi | MFF Karlovy Vary
Charismatický mnich Roberto Salus (jedinečný Toni Servillo) je hostem zasedání ministrů financí zemí G8 v luxusním hotelu na baltském pobřeží. Kdo však pozval mlčenlivého řeholníka ve sněhobílé kutně? A kdo zabil jednoho z finančníků, kteří chystali radikální změny světového ekonomického uspořádání? Stylově vybroušená filozofická detektivka od režiséra hitu Ať žije svoboda (MFF KV 2013). Upoutávka je k dispozici na tomto odkazu.
 
U trati
Režie: Cătălin Mitulescu
Rumunsko, Itálie, 2015, Mezinárodní premiéra
U trati
U trati | www.cinemagia.ro
Adrian odjel na rok pryč, aby rodině finančně pomohl prací v zahraničí. Po návratu ale nic není jako dřív. Jeho žena se chová jinak, snad jako by ani nikdy nebyli manželé. Režisér Cătălin Mitulescu se ve svém třetím celovečerním filmu stává pozorovatelem přelomového okamžiku, kdy vztah dvou lidí balancuje na tenké hranici mezi rozchodem a novým začátkem. Trailer najdete zde.
 
Rodinné štěstí
Režie: Szabolcs Hajdu
Maďarsko, 2016, Světová premiéra
2a795814
Rodinné štěstí
Renomovaný maďarský tvůrce (Bílé dlaně, Bibliotheque Pascal) přichází s komorní studií dvou rodin, které okolnosti svedou k dočasnému sdílení prostoru jednoho neobvyklého bytu. Nezávislý snímek, který vyniká vynalézavou inscenací, precizním vykreslením povah a hereckými výkony, jež se zadřou pod kůži, specifickým způsobem navazuje na tvorbu Cassavetese či Bergmana. Upoutávka je k dispozici na tomto odkazu.
 
Vlny
Režie: Grzegorz Zariczny
Polsko, 2016, Světová premiéra
Vlny
Vlny | http://wavesthemovie.com
Ania a Kasia jsou kadeřnické učnice a čas tráví mezi školou, brigádou v salonu na osiřelém krakovském sídlišti a příbytky, kde na ně však harmonický vztah s rodiči nečeká. Příběh dvou sympaticky svéhlavých dívek na cestě k dospělosti je zachycen s důrazem na autenticitu, která nemůže nepřipomenout vrcholná díla československé nové vlny. Trailer si přehrajete zde.
 
Prvotní štěstí
Režie: Sven Taddicken
Německo, 2016, Světová premiéra
Prvotní štěstí
Prvotní štěstí | www.kino.de
Bezdětné manželství Helen Brindleové nejeví známky štěstí, zádumčivá žena navíc ztratila víru v Boha. Vysvobození z pasti chmurných myšlenek a nespavosti, které se jednoho dne nabídne v osobě charismatického psychologa Edwarda Glucka, má však svou cenu. Martina Gedecková (Životy těch druhých), Ulrich Tukur (Bílá stuha) a Johannes Krisch (Odplata) v hlavních rolích neobvyklé psychologické romance, originální adaptaci románu renomované skotské autorky A. L. Kennedyové. Ukázka z filmu je k dispozici na tomto odkazu.
 
Noční život
Režie: Damjan Kozole
Slovinsko, Makedonie, Bosna a Hercegovina, 2016, Světová premiéra
Noční život
Noční život | http://www.vertigo.si/filmi/nocno-zivljenje/
Život dobře situovaného manželského páru se v jednom okamžiku radikálně změní. Zatímco manžel je po nehodě, k níž došlo za podivných okolností, v kritickém stavu, jeho žena se snaží pochopit celou situaci a zachránit, co se dá… V sevřeném, komorním dramatu renomovaného slovinského tvůrce exceluje Pia Zemljičová v roli duchapřítomné manželky.
 
Nová kůže
Režie: Isaki Lacuesta, Isa Campo
Španělsko, Švýcarsko, 2016, Mezinárodní premiéra
Nová kůže
Nová kůže | http://www.latermitafilms.com
Mnoho let nikdo netušil, co se s devítiletým Gabrielem po záhadné nehodě v horách stalo. Po letech se náhle nyní už dospívající teenager objevuje, aniž by si však cokoli pamatoval. Jde o návrat skutečného syna pátrajícího po své identitě, nebo je to strategický kalkul podvodníka? Trailer zde.
 
Učitelka
Režie: Jan Hřebejk
Slovenská republika, Česká republika, 2016, Světová premiéra
Jan Hřebejk, Zuzana Mauréry, Petr Jarchovský
Ředitelka základní školy svolává mimořádnou rodičovskou schůzi, neboť o zdánlivě empatické a laskavě vyhlížející třídní učitelce Drazděchové se říká, že prostřednictvím svých žáků manipuluje jejich rodiči. S jistotou zrežírované drama je sice zasazeno do éry pozdní československé normalizace, plastická studie patologické manipulativnosti má však univerzální platnost.
 
Vlk z Královských Vinohrad
Režie: Jan Němec
Česká republika, Slovenská republika, Francie, 2016, Světová premiéra
Jan Němec
„Náš život je rychlejší než vzpomínky na něj,“ říkal Jan Němec (1936–2016), český režisér světového významu. Svéhlavý originál a nekompromisní bouřlivák natočil svůj poslední film podle vlastních autobiograficky laděných povídek. Vznikla posmutnělá komedie, nesentimentální ohlédnutí, nonšalantní vyrovnávání si účtů v punkovém hávu. Film i jeho tvůrce mimo veškeré kategorie.
 
Pořád spolu
Režie: Jesse Klein
Kanada, 2016, Světová premiéra
Pořád spolu
Pořád spolu | http://www.lescousinsdangereux.com
Chris už nemůže dál. Spolužáci ho šikanují, holky na něj kašlou, s matkou si nerozumí. Když ho napadne tlupa cizích kluků a nečekaně najde zastání u neznámého mladého muže, rád se s ním vydá na cestu. Po úplně nových zážitcích Chris zjistí, že Bobby ho možná potřebuje víc, než se zdálo. Ukázku z filmu najdete zde.
 
Zoologie
Režie: Ivan I. Tverdovsky
Rusko, Francie, Německo, 2016, Mezinárodní premiéra
Zoologie
Zoologie | MFF Karlovy Vary
Nataša je postarší, osamělá administrativní pracovnice zoologické zahrady, bydlící stále se svou matkou. Její život se obrátí vzhůru nohama, když jednoho dne zjistí, že jí narostl ocas. Realisticky vystavěný příběh, do nějž režisér zručně zasadil fantaskní motiv, vypráví o osamělosti, jinakosti, strachu i odvaze odlišovat se. Upoutávku si pustíte na tomto odkazu.