Priscilla

65%
Priscilla
Svébytně nablýskaná odpověď Sofie Coppoly na extravagantního Elvise Baze Luhrmanna. Stylizovaná podívaná sleduje mladou Priscillu Beaulieu, která se na jedné z oslav potkává s etablovaným králem rocku a miláčkem publika Elvisem Presleym. Vzápětí však zjišťuje, že hudební modla je v soukromý diametrálně odlišnou osobou. Perspektivou Presleyho životní partnerky režisérka předkládá neotřelý pohled na mýtus okolo amerického krále rokenrolu a jeho turbulentní manželství, zahrnující impulzivní lásku, zklamání, fantazírování a slávu. Snímek byl součástí soutěže festivalu v Benátkách 2023.



Recenze: Priscilla

Kinobox.cz
70%

Divácký zážitek může být neuspokojivým koncem natolik ovlivněný, že zapomeneme vše dobré, co nám film dal. To by byla škoda. Priscilla byla totiž nutná, zvlášť v kontextu vzedmutí vlny nového zájmu o Elvise. Ve všem tom oslavování a nostalgickém vzpomínání bylo jen na místě pohlédnout do očí ošklivé části historie.


marie-kolarova
marie-kolarova
2 853 bodů
6
Priscilla působí křehce a nevinně. Líbezný vzhled panenky Elvisovi učaroval a promítal si do ní touhu po nevinnosti poté, co si pravidelně odskakoval za bokovkami. Naivní mladou dívčinu uhranul tehdejší idol. Všechny studentky uhranutě zíraly, že to je ONA. Jinak poměrně zdlouhavé s opakujícími se scénami. Opravdu toxických momentů pramálo. Nejvíc z toho čiší, že si ji Elvis pořídil jako hračku, přičemž se sán nijak nehodlá omezovat v dosavadním způsobu života. Ani její odchod vlastně nevyznívá nijak dramaticky. Nejspíš už byla jen totálně unuděná.
Leefko
Leefko
322 bodů
6
Zajímavý pohled na krále rock'n'rollu z unikátního úhlu zněl nadmíru fajn, bohužel jsme dostali kus, který trpí roztříštěností a zbytečnou zkratkovitostí, a onen pohled nám tak nezprostředkovává nikterak dobře. Začátek přitom působí fajn, sem tam Sofia Copolla nabídne zajímavé scény nebo drobnější motivy, a Cailee Spaeny se velmi snaží vykřesat z Priscilly aspoň trochu zajímavou a rostoucí postavu, bohužel většina filmu působí repetitivně, bez silnějšího motivu nebo vývoje vztahu dvou hlavních protagonistů. Vůbec mimo mísu pak působí hořkosladký konec, který málo co ve filmu "obhajuje" a ke kterému se film nedostane pomalým budováním, ale spíš jako slepý k houslím. Je to škoda, těšil jsem se na ten civilní pohled na mýtus Elvise víc než na Luhrmannovu tříhodinovou fresku, bohužel ale marně...


Dodatečné informace

Původní název:
Priscilla (více)
  • USA Priscilla
  • USA プリシラ
  • USA Pristsila. Elvis və mən
  • USA Присила
  • USA Присцилла: Элвис және мен
  • USA Присцилла: Элвис и я
  • USA Прісцилла
  • USA 普瑞希拉·普雷斯利
  • USA 貓王與我
Premiéra v ČR:
30. 5. 2024
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA, Itálie
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
30,14 mil. USD (celosvětově)

Podobné