Duna je zpátky! Návrat sci-fi ságy láká v traileru na mrazivé počátky temného sesterstva

Duna je zpátky! Návrat sci-fi ságy láká v traileru na mrazivé počátky temného sesterstva
Duna: Část druhá | Vertical Entertainment
Novinka Dune: Prophecy, tedy česky Duna: Proroctví, se totiž bude odehrávat 10 tisíc let před filmovými událostmi a bude pojednávat o počátcích mocného sesterstva, jež ve snímcích známe pod jménem Bene Gesserit. Už zde se bude evidentně jednat o mocné ženy se zvláštními schopnostmi, jež svými činy ovlivňují jednotlivé rody. V šestidílné sérii však bude jejich cesta k moci ještě daleko ambicióznější. V centru dění pak budou členky z rodu, který už z Duny velmi dobře známe, totiž z klanu Harkonnenů. Jejich činy budou vést právě k založení ikonického sesterstva.
Duna: Proroctví
Duna: Proroctví
AI
68%
Seriál tedy bude prequelem, v němž s žádnou známou postavou nebudeme moci počítat. Tvůrci budou vycházet z předlohy Sesterstvo Duny od Briana Herberta a Kevina J. Andersona a kromě silné látky mají na své straně i poměrně sympatické obsazení v čele s hereckými stálicemi Emily Watson, Olivií Williams a charismatickým Markem Strongem. První trailer navíc jasně ukazuje, že tentokrát nás příliš akce a audiovizuálních hodů logicky nečeká.
Seriál se vydá komornější cestou, v níž se bude řešit zejména politika a pletichy, což jsou samozřejmě atributy, jež mají v této značce své silné a nezaměnitelné místo. Po prvním teaseru ovšem můžeme jen těžko usoudit, zda nás čeká dialogově hutná a myšlenkově podnětná podívaná. Herectvo si ovšem k tomu tvůrci sehnali slibné. Vizuál a kulisy pak samozřejmě kopírují Villeneuvův styl, seriálový look se ovšem přesto nepodařilo zcela zakrýt. Ukázka tak nestrhne tolik jako filmoví bratříčci, potenciál ovšem látka (samozřejmě zejména díky předlohám) jistě skýtá.
Duna: Proroctví: trailer | HBO Max
Dune: Prophecy se nacházelo v produkci několik let a jedná se o zákulisně značně problematický projekt. Nejdřív musel štáb bojovat s restrikcemi okolo pandemie koronaviru, poté přišlo i několik tvůrčích změn. Během natáčení se měnili hlavní tvůrci, režiséři a docházelo i k přeobsazení některých rolí, nemluvě o přepisování scénáře. Což málokdy bývá dobré znamení. Od projektu např. odešel režisér oceňovaného Černobylu Johan Renck. Jak moc projekt tyto změny ovlivnily, se dozvíme na streamovací službě Max ke konci tohoto roku.
Podívejte se žebříček nejlepších sci-fi seriálů podle Kinoboxu.
Zdroj: Max, Deadline