O čem bude nový Pán prstenů? Zaměří se na Glumovu osobnost, ve hře je návrat dalších postav

O čem bude nový Pán prstenů? Zaměří se na Glumovu osobnost, ve hře je návrat dalších postav
Hobit: Neočekávaná cesta | New Line Cinema
Glum byl srdcem a možná i plícemi milované trilogie, v níž se udatné společenstvo vydává zničit prsten svázaný s životem nesmrtelného arcizloducha Saurona. Závěrečná část Návrat krále dokonce roku 2003 odstartovala prologem, v němž Jackson a scenáristky Fran Walsh a Philippa Boyens shrnuli minulost tragického hrdiny. Původem hobit Smeagol nalezl při rybaření prsten moci a okamžitě podlehl jeho vlivu. S nevypočitatelným miláškem v kapsišce se dožil výjimečného věku, jenže v hlubokých horách se proměnil v pouhou bezduchou skořápku. Prsten mu unikl a skončil u Bilba Pytlíka, načež ve Středozemi propukl osudový hon na Gluma. Gandalf s Aragornem po křehkém stvoření pátrali ve snaze předběhnout Sauronovy zvědy, kteří nakonec Gluma mučili a získali informace o lokalitě dávné Isildurovy zhouby.
The Lord of the Rings: The Hunt for Gollum
O těchto událostech vypovídá i osmatřicetiminutový Lov na Gluma, který režisér Chris Bouchard pořídil za pět tisíc dolarů, se 160 dobrovolníky a údajně také se souhlasem Tolkien Enterprises. Oficiálně neautorizovaný projekt skončil k bezplatné konzumaci na YouTube, kde jej dodnes zhlédlo 13 milionů uživatelů. Když Warneři před pár dny oznámili výrobu stejnojmenného velkofilmu, Lov na Gluma na několik hodin zmizel z nabídky. Proti tomu se však fanoušci hlasitě vyhradili a chválený kraťas, jenž dle všeobecného mínění dobře zachycuje tolkienovského ducha, je opět k dispozici.
Lov na Gluma
Lov na Gluma
66%
Námět, kdy proti sobě stojí Gandalf s Aragornem a Sauronova zesilující armáda, by samozřejmě v kinech vynikal. Jackson, jenž minulou dekádu zfilmoval také Hobita a Gluma do příběhu krátce zahrnul (Serkis mu přitom pomáhal i jako režisér druhého štábu), se konkrétním informacím vyhýbá. „Chtěli bychom prozkoumat Glumovu backstory a ty segmenty jeho odysey, na něž jsme v dřívějších filmech neměli čas. Ještě je brzy určovat, kdo mu zkříží cestu. Musí stačit ujištění, že vodítka přebíráme od profesora Tolkiena,“ ubezpečil filmař, jenž se v posledních letech věnuje převážně dokumentární tvorbě a který spoluzakládat revoluční trikovou společnost Wētā Workshop.
Jejím největším „projektem“ byl kolem přelomu tisíciletí Andy Serkis, jehož výkon v Pánovi prstenů etabloval motion capture herectví v blockbusterech. Bez šedesátiletého britského herce, jenž podobně oživil také King Konga či Caesara ve Zrození planety opic a jeho dvou pokračováních, by žádný Glum zřejmě nemohl existovat. Je tedy přirozené, že se nyní ujme také režie – vůdčí řemeslo si už vyzkoušel třeba v dalším motion capture dobrodružství Mauglí – příběh džungle, kde v roli medvěda Baloo dokázal, že vlastní hlasový, pohybový a expresivní výkon zvládne režírovat.
Serkis v rozhovoru prohlásil, že se hodlá ponořit hlouběji do psychologie své drahocenné postavy. „Jsem absolutně u vytržení, že se mohu vrátit a ponořit do tohoto světa, konkrétně pak do Glumovy psychologie. Všechny nás zajímá odlupování dalších vrstev této postavy a mě těší, že mohu režírovat a vytvářet film, který zaujme své místo v kánonu a bude svěží, novátorský a odlišný,“ popsal herec nadcházející idylku s Glumem, jenž může být vstupní branou k rozsáhlejšímu přemýšlení o Středozemi.
Lov na Gluma (2009)
Lov na Gluma (2009)
Pán prstenů: Dvě věže
Pán prstenů: Dvě věže
Pán prstenů: Návrat krále
Podle Philippy Boyens přitom bude důležité, aby se publikum dokázalo alespoň částečně oprostit od zbožštěných původních filmů, které získaly 17 Oscarů a umisťují se na předních příčkách mezi nejlepšími sériemi historie. „Nepřejeme si, aby ten snímek byl čtvrtou částí trilogie. Musí stát na vlastních nohách. To je naše práce, to se nám musí podařit. Víme, že spousta lidí se podiví, proč to vůbec děláme. ‚Proč se k tomu vrací?‘ Je to naše práce. Naším posláním je dokázat, že opravdu jde o dobrý nápad,“ nechala se slyšet scenáristka, která se podílela na všech Jacksonových filmech od Společenstva prstenu. Glumův příběh je podle ní vysoce naplňující a nyní bude prostor ke skutečně pečlivému průzkumu.
Warneři tudíž chystají trochu jiný a osobnější příspěvek než Amazon, který trailerem čerstvě láká na druhou sezónu epických Prstenů moci. Ty popisují Sauronův vzestup a tažení Elronda či Galadriel proti temné síle, již má vybalancovat výroba bájných prstenů moci. Serkis se už roku 2026 vypraví do obecně známějších dějinných zákrutů Středozemě, v nichž snad nalezne dost manévrovacího prostoru. Zraky se na něj budou upínat možná podobně jako před čtvrtstoletím na George Lucase, jenž se po šestnácti letech vracel do předaleké galaxie. Tehdy to moc slavně nedopadlo, jak to vidíte nyní?
Podívejte se také na žebříček nejlepších fantasy filmů podle Kinoboxu.
Zdroj: Deadline, SlashFilm