Jeden gól

61%
Jeden gól
V americkém filmu Jeden gól režisér Taika Waititi oživuje inspirativní příběh podle skutečných událostí. V roce 2001 se národní fotbalový tým Americké Samoy proslavil potupným skóre 31:0 v zápase s Austrálií na Světovém poháru. Přichází ale rok 2014 a tým má šanci si svou reputaci napravit, a tak si najme nizozemsko-amerického trenéra Thomase Rongena, který se snaží pomocí nekonvenčních technik dostat tým do kondice. Pod jeho vedením sportovci opravdu vzkvétají a vypadá to, že jsou pro výhru odhodlaní udělat vše, co bude v jejich silách. Bude to ale stačit?



Recenze: Jeden gól

Kinobox.cz
75%

Příběh o vzepětí sil příšerného fotbalového týmu vlivem profesionálního kouče, jenž se od hráčů z Americké Samoy zase učí mít rád život, nabízí starou dobrou sportovní šablonu. Taika Waititi sice režíroval vtipnější scénáře, ale Jeden gól pro mainstreamové publikum krásně sumíruje jeho tvůrčí charakter a schopnost kreativně polidštit i strnule vyhlížející schémata. Berte, nebo nechte být.


lamps
lamps
15 223 bodů
7
Waititiho crowd pleasure aneb dosud nejpřístupnější film novozélandského mimoně. I tak je ale prošpikovaný jeho charakterem, legračními a tentokrát fakt božími ostrovany a příběhem, který lehkou komedii umí pozvednout tou nejupřímnější lidskostí. Pokud chcete, můžete se spolu s Fassbenderovým protagonistou duševně rehabilitovat a můžete mít radost z toho, jak ten film končí nevyhnutelně a přece nakažlivě. Fotbal prostupuje tlak a stres, který zdraví a životu obecně nesvědčí - a když se tomu vysmějeme, můžeme dokázat nejen na hřišti zázraky. 75 %
Motinski
Motinski
7 282 bodů
4
Waititi za kormidlom predvádza jednoduchú rodinnú zábavu. Určite ide o najumiernenejší film aký som od neho zatiaľ videl. Po pravde, mohli to byť aspoň pekné 3* ale tá ukážková klišé štruktúra kedy od začiatku viete čo vás čaká a scenár sa nesnaží ani náznakom priniesť prekvapenie, zvrat alebo menej tuctové finále u mňa ťahala dojem dole. Neoriginalita z toho priam kričí. Ťažko sa mi to píše, no Fassbender sa do role podľa mňa nehodil vôbec, humor nie je tak silná stránka ako som čakal, žiadna postava nebola ani trochu výrazná, vytrčajúca z davu, ťahajúca príbeh vpred. Jediné čo môžem brať ako klad je že po skončení som mal dobrú náladu a chuť pozrieť si Kokosy na snehu.
CrazyMarty
CrazyMarty
3 271 bodů
7
Novozélandský režisér a scenárista Taika Waititi se po čtvrtém Thorovi vrací k menším komediálním příběhům připomínající předchozí snímky jeho tvorby (například ztřeštěný Hon na pačlověky). A musím říci, že to rozhodně není na škodu. Film pojednává o fotbalovém týmu Americké Samoy, který v roce 2001 nechvalně proslul drsnou prohrou 31:0. Tým se chce kvalifikovat na mistrovství světa a potřebují tedy alespoň, jak už název napovídá, jeden osudný gól. Právě proto se pokoušejí najít nového trenéra, kterým se stává Thomas Rongen (Michael Fassbender). Ten i přes svou nelibost místní fotbalisty trénuje a nakonec se možná něco naučí i on od nich. Řekl bych, že jde o hezkou zábavnou podívanou, při které vám 104 minut uteče snadno jako míč na hřišti naší bandě. Tento sportovní kousek není ničím vážným nebo výjimečným a dobře to ví. Je sice o lásce k fotbalu, ale zároveň ho vlastně spíš trochu degraduje a kouká se na něj jako jen na hru a ne na věc, kterou každý hráč musí nutně žít, jako to je u spousty jiných věcí s podobnou tématikou. Je zde spousta vtipných momentů, za které vděčíme právě tamním zvyklostem obyvatel Americké Samoy no a poslední asi půlhodinka je pak asi nejlepší částí celého filmu, kde i přes celkem očekávané finále o přesně mířenou střelu do brány (ok, tohle byl poslední fór o fotbale). Snímek svým vtipným pojetím skutečné události a určitých vážnějších momentů připomíná starší klasiku Kokosy na sněhu, ale jen těžko říct, jestli i tento film nakonec dosáhne stejného statusu do budoucna. Prozatím film vidím na příjemných 7/10.


Dodatečné informace

Původní název:
Next Goal Wins (více)
  • USA Jeden gól
  • USA Next Goal Wins
  • USA A győztes gól
  • USA Chi segna vince
  • USA El peor equipo del mundo
  • USA El peor equipo del mundo (Next Goal Wins)
  • USA Gol gana
  • USA Gol Gana
  • USA O Próximo a Marcar Ganha
  • USA Pierwszy gol
  • USA Quem Fizer Ganha
  • USA Tikslas - įvartis
  • USA Une équipe de rêve
  • USA Наступний гол - переможний
  • USA Следующий гол - победный
Premiéra v ČR:
28. 2. 2024
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA, Velká Británie
Rozpočet:
14 mil. USD
Tržby:
18,06 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Jeden gól je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch