Kingsman: Tajná služba

83%

Zajímavosti 138

  • Vzhledem k tomu, že se Kingsmani při oficiálních špionážních záležitostech vždy oslovují svými špionážními jmény, zdá se poněkud zvláštní, že na Roxyině skafandru je napsáno "Roxy", a ne "Lancelot".
  • Když Merlin odvádí Eggsyho do zadní části letadla pro zbraň, má Merlin pušku na boku a prst na spoušti. Nikdo vycvičený ve střelbě by nikdy neměl prst na spoušti, pokud by neměl v plánu vystřelit. Nosil by ji s prstem na vnější straně spoušťové pojistky.
  • Když se ve zprávách píše o bezplatných valentýnských SIM kartách, v titulku se chybně píše worldwide jako wordlwide - "LONG LINES DAY AND NIGHT AS FREE SIM CARDS ARE DISTRIBUTED WORDLWIDE" (Dlouhé fronty ve dne i v noci, když se SIM karty rozdávají po celém světě).
  • Číslo na zadní straně medaile zřejmě představuje datum, kdy Eggsyho otec zemřel - 19. prosince 1997. Protože Kingsman je britská organizace, mělo by být napsáno 19.12.97, nikoliv 12.19.97.
  • Po úvodní scéně Galahad po uplynutí 17 let nestárne.
  • Když je Harry vysazen na valentýnské slavnosti, auto při odjezdu vydává slyšitelný zvuk spalovacího motoru. Vůz je Tesla Model S, elektromobil.
  • Když Gazelle poukazuje na to, že agent, kterého zabila, nepatřil k žádné z hlavních tajných služeb, odkazuje na KGB. KGB však byla rozpuštěna v roce 1991, tedy mnohem dříve, než se odehrává děj filmu.
  • Během Eggsyho testu je k zastřelení psa použita pistole ráže 7,62x25 mm, ale později se ukáže, že v ní byla slepá náplň, což znamená, že pes nebyl zraněn. Otřes mozku způsobený i slepým nábojem ráže 7,62x25 mm z bezprostřední blízkosti může způsobit vážné zranění nebo smrt.
  • Během scény seskoku padákem, kdy Roxy konečně vyskočí z letadla, je za ní vidět další parašutista, protože byla poslední, všichni ostatní by byli daleko pod ní.
  • Při Harryho rvačce v baru se hochovi s pistolí nějakým způsobem podaří vypálit Osm ran z šestiranného revolveru.
  • Na večeři s Harrym Valentine říká: "Není nad dva cheeseburgery s tajnou omáčkou." Cheeseburgery od McDonalds nejsou s tajnou omáčkou, to by byl Big Mac, který si Harry vybral. Big Mac jsou však v podstatě dva cheeseburgery s dalším plátkem chleba mezi nimi (spolu se speciální omáčkou, salátem a kyselou okurkou).
  • Při pití brandy ji oba dopijí. Když Eggsy diskutuje o porušení pravidel, můžete si všimnout, že v obou sklenicích je brandy. (V britském sestřihu vysílaném na satelitní televizi Arthur nedopíjí a nedochází k chybě kontinuity; v jiných sestřizích může být použit jiný střih).
  • Valentine si stěžuje, že čínská tajná služba nemá žádné jméno. Existuje název Ministerstvo státní bezpečnosti (MSS). Valentine však ve skutečnosti činí záludnou poznámku, když poznamenává, že název čínské tajné služby není tak všeobecně známý jako u většiny špionážních agentur jiných zemí, jako je MI6, CIA atd.
  • Když jsou parašutisté zobrazeni při seskoku z letadla Shorts Skyvan, je na rukou parašutistů vidět výškoměr, který ukazuje, že skupina vyskakuje ve výšce výrazně nad 30 000 stop. To je mnohem více než provozní výška letadla Shorts Skyvan, která činí pouhých 27 000 stop. Vozidla Kingsman však nejsou standardním modelem, ale spíše vylepšenou verzí s rozšířenými schopnostmi.
  • (cca 16 minut) Děj filmu se odehrává v Londýně ve Velké Británii. Čísla (12.19.97) uvedená na zadní straně medailonu neodpovídají standardnímu formátu londýnských telefonních čísel, která jsou osmimístná, bez směrového čísla. Je to však důkazem vlivu Kingsmanů, že mohou mít speciální čísla, která neodpovídají standardnímu formátu.
  • Když se kazeta přehrává v jamboxu během závěrečných titulků, počítadlo kazet se nikdy nezmění. Úvod závěrečné scény kopíruje úvodní scénu. Úvodní scéna se však odehrává na konci 90. let a adekvátně tomu obsahuje kazetový magnetofon. Závěrečná scéna odehrávající se v roce 2015 nahradila kazetový magnetofon dobově vhodnějším zařízením: iPadem s hudební aplikací, která vypadá jako kazetový magnetofon, a proto se počítadlo nepohybuje.
  • Ve Winchester Services není restaurace McDonald's - je to Burger King. Ale to je postava, která zřejmě v životě nebyla v restauraci rychlého občerstvení a hádá, kde by McDonald's mohl být.
  • Pokud Valentýn zvrací při pohledu na krev (říká, že i kapku), pak by měl zvracet, když mluvil s Galahadem / Harrym Hartem před kostelem po masakru, protože měl krev na obličeji a na obou rukou. Valentýn však svůj stav přehání pro dramatický efekt.
  • Sklo v ubytovně je dostatečně silné, aby udrželo tlak tisíců litrů vody. Rozbít ho lidskou pěstí by bylo fyzicky nemožné, natož rozbít ho po pouhých pěti úderech. Místnost je však navržena jako test s řešeními, z nichž jedním je rozbití tohoto skla. Proto není sklo navrženo tak, aby vodu bezpečně udrželo, ale tak, aby ji sotva udrželo a aby ho rekruti mohli rozbít.
  • Když Eggsy dostane rozkaz zastřelit svého psa, namíří zbraň na svého psa a poté na Arthura. Ani JB (pes, Jack Bauer), ani Arthur však nebyli v nebezpečí, protože Eggsy měl prst za spouští v chrániči spouště. Tím znemožnil skutečné stisknutí spouště. konkrétní zbraň, kterou Arthur Eggsymu dal, má dvě spouště, jednu pro pistoli a druhou pro podvěsnou brokovnici. Jeho prst byl na správném místě, aby mohl z pistole vystřelit.
  • Když Galahad zamyká dveře v hospodě, zavře dvě závory a otočí zámkem. Bojuje s muži a pak se napije Guinnesse. Zdá se, že pak odejde hlavními dveřmi, aniž by odemkl nebo pohnul závorami. Ale ve skutečnosti, když Galahad kráčí ke dveřím, kamera se vrací zpět na Eggsyho, který ho sleduje, jak odchází. Během tohoto záběru je mimo záběr slyšet, jak Galahad odemyká dveře.
  • Mnoho lidí si myslí, že Gazelle má bezpečnostní implantát (viditelný podle jizvy za uchem) a že její hlava by měla explodovat, stejně jako hlavy ostatních spiklenců, když "Merlin" aktivuje bezpečnostní systém. Je to však proto, že když implantát poprvé spatří Kingsmani (během videa s oznámením valentýnských SIM karet), diváci si postavu, na které je jizva zobrazena, spletou s Gazelle. Ale není to ona, je to bezejmenná valentýnská asistentka (hraje ji Johanna Taylorová), která v dané scéně vypadá trochu jako Gazelle. Gazelle nemá implantát.
  • Gazelle přistupuje k agentovi Kingsman, kterého v úvodní scéně zabije, v naprostém tichu. Díky jejím kovovým nohám by to bylo možné na koberci, ale v místnosti je tvrdá podlaha. Její nohy by určitě vydávaly nějaký hluk.
  • Při výstupu s balónky s heliem používá Lancelot (Roxy) jako "vesmírnou" helmu motocyklovou přilbu, která má jasně viditelné větrací otvory, takže kyslíková trubice je většinou zbytečná, ale hlavně to znamená, že skafandr nemůže být pod tlakem: nízký tlak by ji zabil.
  • Družice pohybující se na nízké oběžné dráze se pohybují rychlostí přibližně 8 km/s (28 000 km/h), takže není možné, aby Roxy zničila jednu z nich raketou z balónu ve velké výšce. Místo toho se zdálo, že se zaměřila na geostacionární družici, která je však od Země vzdálena 35 000 km (asi 1/10 cesty k Měsíci) a není možné ji dosáhnout balónem. Střela potřebuje delta-V pouze k překonání vzdálenosti 36 km na 35 000 km, což vyžaduje střelu s energií menší než 34,3 MJ Joule = 7,43 kg TNT (velmi rozumné). Za předpokladu: Střela o hmotnosti 100 kg a bez použití rovnice pro rakety a změny hmotnosti vystřelené střely.
  • Když Merlin otevře padák Eggsyho, vrchlík by měl padat zabalený na zem, aniž by se otevřel. Velmi silný vítr by ho mohl otevřít až po uvolnění na zemi. Ale to je za standardních podmínek téměř nemožné.
  • Když Eggsy utíká před ochrankou ve Valentinově základně, drží na jednom z prvních záběrů zbraň, přestože při vstupu do budovy nebyl ozbrojen. Ve skutečnosti získá pistoli až později, když odzbrojí strážného.
  • V úvodní scéně je "Falcon" postřelen do kolen. Po výbuchu granátu se kamera přiblíží na detailní záběr a na kolenou nejsou žádná zranění.
  • Když Harry bojuje v baru s gangem Eggsyho nevlastního otce, množství piva v jeho sklenici se změní, aniž by se jí dotkl.
  • Když je Eggsy na policejní stanici a řekne, že chce využít svého práva na telefonní hovor, v širokém záběru na dva lidi není na stole žádný telefon, ale když se přejde na středně široký záběr na Eggsyho, zvedne telefon, který tam údajně celou dobu byl.
  • Nick English: spoluzakladatel společnosti Bremont Watch Company, která vyrobila některé z luxusních britských hodinek, jež jsou ve filmu k vidění, jako jeden z agentů Kingsman Gentleman.
  • Věta, kterou Hart cituje, "Manners Maketh Man", je nejen mottem britských škol Winchester College a Urmston Grammar Schools, ale také Elliott Comprehensive School (nyní ARK Putney Academy), které bylo použito ve filmech "Láska nebeská" (2003) a "Chlapec, který se stane králem" (2019). Je to také škola, do které chodil Pierce Brosnan až do svých patnácti let.
  • Zbraň s otrávenou čepelí ukrytou v botě byla přímo vykradena z filmu "Srdečné pozdravy z Ruska", kde se s ní Rosa Klebová pokusila zabít Jamese Bonda.
  • Ve španělském dabingu Richmonda Valentina (Samuel L. Jackson) dabuje Miguel Ángel Jenner. Jenner také daboval generála Herberta Kitchenera (Charles Dance) v prequelu "Kingsman: První mise" (2021).
  • Na otázku, kde získal vzdělání, odpovídá Eggsy vyzývavou a agresivní urážkou. Poté si ho dobírají slovy, že musel chodit do školy svatého Ondřeje. Pro obyvatele Spojeného království je to interní vtip. Svatý Ondřej je ve Skotsku, což je místo po staletí známé tím, že si od Angličanů nenechá nic líbit.
  • Adam Rutherford, vědecký poradce pro řadu filmů, byl najat, aby vyzdobil tabuli profesora Arnolda tak, aby vypadala "super vědecky". Adam nakreslil grafy týkající se klimatických změn převzaté z vědeckých časopisů, ale režisér Matthew Vaughn mu nařídil, aby je udělal "více vědecky". Adam začal přidávat spoustu vědeckých velikonočních vajíček, což mu stále nestačilo, dokud nezjistil, že profesora bude hrát Mark Hamill - rozhodl se tedy přidat i vajíčka ze Star Wars, z nichž Adamův oblíbený je diagram "Goldilocksovy zóny", kde planety, které nejsou ani příliš blízko, ani příliš daleko od Slunce, tvoří Země, Mars, Venuše, Tatooine, Hoth a Dagobah.
  • V prvních třech týdnech po uvedení do kin se film umístil na druhém místě amerických pokladen. Kromě toho se prvních osm týdnů držel v první desítce amerických pokladen, dokud ho uvedení čtyř nových filmů neposunulo na šestnácté místo.
  • Raketový systém, který se ve filmu objevuje, je skutečný raketový systém země-vzduch Rapier 2000, vyrobený společností MBDA (dříve Matra BAe Dynamics) pro britskou armádu.
  • Obchod s oblečením Huntsman, podle kterého je obchod Kingsman založen, na Savile Row má vedle vchodu nápis. Na jedné straně je nápis "Huntsman, est. 1849" a na druhé straně je napsáno "Kingsman, est. 1849". Logo Kingsman je také na přední výloze obchodu.
  • Není náhodou, že si tento film společnosti 20th Century Fox vybral jako relevantní britské zpravodajské servery deník The Sun a Sky News. V té době všechny tři vlastnila společnost News Corporation, přičemž The Sun, považovaný za bulvární noviny "nižší třídy", poskytl zajímavý kontrast mezi Eggsym a Harrym. Sky News (britská verze) byl 24hodinový zpravodajský kanál v satelitní síti Sky, původně určený pro Spojené království a Evropu. V dalším pokračování by zdrojem televizního zpravodajství byla stanice Fox News (USA), v té době rovněž vlastněná rodinou Murdochů.
  • Druhou písní v závěrečných titulcích je "Heavy Crown" od Iggy Azalea, jedné z celebrit, kterou Valentine v tomto filmu unesl.
  • Ačkoli Galahad tvrdí, že titulky bulvárního deníku The Sun v jeho kanceláři jsou samé hlouposti o celebritách a skutečné věci, které udělal, se nikdy nedostaly do zpráv, obálka zcela vpravo je kontroverzní obálka "Gotcha" z potopení argentinského křižníku Belgrano během války o Falklandy.
  • Po úvodních titulcích se objeví post-kreditová scéna a po chvíli závěrečných titulků další.
  • Postava Jamese Arnolda byla také pojmenována po Jamesi Arnoldovi Taylorovi, kolegovi a blízkém příteli Marka Hamilla a Marka Millara.
  • Prezident Spojených států, který se v tomto filmu objevil, není podobiznou Baracka Obamy, přestože je mu nápadně podobný. Scenárista, producent a režisér Matthew Vaughn v rozhovoru pro Entertainment Weekly prohlásil: "Především to není Obama. Chci, aby bylo jasno. Nejjednodušší způsob, jak vytvořit pointu, kdy lidé vědí, že Valentine je u moci, byl Bílý dům. Potřebovali jsme někoho, kdo by připomínal Obamu, aby lidé pochopili pointu."
  • Divadelní debut Sophie Cookson (Roxy).
  • Postava Samuela L. Jacksona se jmenuje "Valentine", což je stejné příjmení jako příjmení postavy Eddieho Murphyho ve filmu "Záměna" (1983). Jedna z Jacksonových prvních rolí na filmovém plátně byla ve filmu Eddieho Murphyho "Cesta do Ameriky" (1988).
  • Koncept použití hadice k dýchání skrz odvětrávací trubku toalety byl patentován v roce 1981 (US patent 4 320 756).
  • Eggsyho výcvikový pes se jmenuje "J.B." podle amerického superšpiona Jacka Bauera ze seriálu 24 (2001) televize FOX. Navzdory severoamerickému původu postavy se obnovená minisérie "24 hodin: Dnes neumírej" (2014) odehrávala v Londýně v Anglii, kde se tento film z velké části odehrává.
  • Tři z herců mají pozoruhodné zkušenosti se špionážními filmy. Colin Firth a Mark Strong se objevili ve filmu "Jeden musí z kola ven" (2011), zatímco Sir Michael Caine ztvárnil Harryho Palmera ve filmech "Agent Palmer: Případ Ipcress" (1965), "Pohřeb v Berlíně" (1966), "Mozek za miliardu dolarů" (1967), Bullet to Beijing (1995) a "Půlnoc v Petrohradu" (1996).
  • Ve filmu říká Eggsy své malé sestře: "Podívej, jak jsi vyrostla!". "Oh my days" je běžný anglický výraz, zhruba ekvivalent "oh, my God". Mnozí diváci to však přeslechli jako "Oh my Dais'" a domnívali se, že Eggsy mluví o své sestře zkrácenou verzí jména Daisy. Ve skutečnosti Eggsyho mladší sestra v tomto filmu nikdy není pojmenována.
  • Celovečerní debut Tarona Egertona. Film "Testament mládí" (2014) byl uveden do kin jako první, ale tento film byl natočen jako první.
  • Módní kolekce British Gentleman's Wardrobe, kterou uvidíte v tomto filmu, vznikla ve spolupráci Matthewa Vaughna, kostýmní návrhářky Arianne Phillipsové a společnosti "MR. PORTER", oceňovaného světového maloobchodního krejčovství pánského stylu, které kombinuje nejlepší mezinárodní pánskou módu s redakčním obsahem, přičemž všichni tito lidé vytvořili pro tento film vysněný tým britských značek, aby vytvořili novou značku pánského oblečení, která tento šatník osvěží.
  • Hlavová kamera, která je vidět v mnoha scénách, je akční kamera ReplayXD.
  • Galahad alias Harry Hart (Colin Firth) nosí brýle jako špion Harry Palmer, kterého ve filmech hrál Sir Michael Caine, který se objevil i v tomto filmu. Caine ztvárnil slavného Harryho Palmera ve filmech "Agent Palmer: Případ Ipcress" (1965), "Pohřeb v Berlíně" (1966), "Mozek za miliardu dolarů" (1967), "Bullet to Beijing"(1995) a "Půlnoc v Petrohraduů (1996).
  • V tiskových poznámkách se uvádí, že gentleman-špión je klasickým příkladem britské kinematografie, od autentického pohledu na osamělého špiona v podání Johna le Carrého až po technologicky vyspělé a testosteronové fantazie filmů o Jamesi Bondovi z 60. let. Colin Firth řekl: "Takže tu máte trochu (špionážního hrdiny autora Lena Deightona) Harryho Palmera, trochu (Jamese) Bonda a trochu (Johna) le Carrého, a to všechno je tu kvůli zábavě."
  • Pistole, kterou Kingsman nosí, je sovětská pistole Tokarev TT-30 z doby před druhou světovou válkou. Pistole TT-30, kterou navrhl a vyrobil zbrojíř společnosti Cohort Film Services, byla zušlechtěna a přebroušena a má ručně vyráběné rukojeti, nově profilované závěry, kladívka a rámy a nástavec pod hlavní brokovnice. Mohou také přijímat tlumiče na zakázku, které rovněž navrhla a vyrobila společnost Cohort. Pro tento film bylo vyrobeno šest pistolí a tlumičů.
  • Několik lidí, kteří se podíleli na tomto filmu, pracovalo i na jiných komiksových adaptacích. Matthew Vaughn režíroval film X-Men: První třída (2011), Samuel L. Jackson hrál Nicka Furyho v Marvel Cinematic Universe, Sir Michael Caine a Mark Hamill se objevili v adaptacích Batmana jako Alfred Pennyworth, respektive Joker. Mark Strong hrál Sinestra ve filmu Green Lantern (2011) a padoucha ve filmu Kick-Ass (2010), který rovněž režíroval Vaughn. Hamill hrál Trickstera (James Jesse) v seriálech Flash (Flash (1990), Flash (2014)).
  • Výtvarné řešení a scénografie tohoto filmu byly inspirovány a ovlivněny dlouholetým výtvarným ředitelem a scénografem série James Bond Kenem Adamem. Vzhledem k bondovským vlivům tohoto filmu se scénograf Paul Kirby chopil příležitosti kývnout na Kena Adama, který pracoval na mnoha raných filmech o Jamesi Bondovi. Kirby k tomu řekl: "Ken Adam byl pro nás velkým přínosem: "Vytvořili jsme něco, co má vlastní citlivost, ale je tam jedna nebo dvě jemné narážky na Kenovo dílo. Na světě není designéra, který by nebyl jeho fanouškem." Kirby pracoval na třech filmech o Jamesi Bondovi, a to na všech bondovkách s Piercem Brosnanem: Zlaté oko (1995), Dnes neumírej (2002) a Zítřek nikdy neumírá (1997).
  • Gazelle (Sofia Boutella) má kovové anatomické výrůstky, které jsou v souladu s grafickým komiksem, stejně jako někteří ikoničtí padouši a poskoci z filmové série o Jamesi Bondovi, jako je dr. No (1962) (kovové ruce); titulní postava Goldfingera (1964) s jeho posedlostí zlatem, stejně jako Oddjob (buřinka s ocelovou obroučkou) z téhož filmu; Tee-Hee (kovová ruka s hákem) z filmu Žít a nechat zemřít (1973); a Jaws (kovové zuby) z filmů Moonraker (1979) a Špion, který mě miloval (1977).
  • Podle Sofie Boutelly, která ji ztvárnila, dostala její představitelka Gazelle takové jméno, "protože má naprostou kontrolu nad svýma nohama". Postava je krásný, superchytrý stroj na zabíjení s dvojitou amputací a smrtícími běžeckými čepelemi. Boutella k tomu dodává: "Gazelle nosí protézy, které při boji uvolňují ostré čepele, což ji činí velmi nebezpečnou." To a jméno postavy původně pochází z grafického komiksu.
  • Komiks měl být původně o americké tajné službě, která si říká "UNCLE SAM".
  • Když Harry Hart nechá Eggsyho sklapnout podpatky jako nějaký Němec, ze špičky boty vyjede čepel. Harry také zmínil, že za starých časů byl v podpatku telefon, což je odkaz na televizní špionážní komedii Get Smart (1965).
  • Slavná scéna v kostele měla původně sedm minut, ale Mark Millar měl pocit, že je to příliš, a požádal Matthewa Vaughna, aby ji zkrátil.
  • Několik postav má krycí jména z artušovské legendy. Patří mezi ně Merlin (Mark Strong), Galahad (alias Harry Hart) (Colin Firth), Lancelot (Jack Davenport) a Artuš (Sir Michael Caine). Zmíněn je také Percival, který je sponzorem Roxy (Sophie Cookson).
  • V tomto filmu se objevil neprůstřelný AR zaměřovací systém střílející munici černým designovým deštníkem. Podle serveru myvue.com byl ve skutečnosti "v roce 1978 zavražděn bulharský spisovatel Georgi Markov, když mu deštník, částečně vyvinutý sovětskou KGB, vystřelil do nohy smrtící kuličku velikosti špendlíkové hlavičky, obsahující jedovatý ricin".
  • Matthew Vaughn si pro roli Eggsyho vyzkoušel více než šedesát mladých herců.
  • Zdrojový komiksový ilustrátor Dave Gibbons byl k příběhu přitahován (bez slovní hříčky) skutečností, že se odehrává v Británii a že postavy jsou neodmyslitelně britské. Gibbons uvedl: "Děj se odvíjí od toho, co se děje na plátně: Gibbsons řekl: "Nic není tak vzrušující jako věci, které mají reálný základ. I ta nejobskurnější fantazie musí být zakotvena v realitě, aby zůstala uskutečnitelná. Takže pokud chcete, aby lidé létali v jetpacích (jako v Thunderballu (1965)) a vystřelovacích sedadlech (jako v Goldfingerovi (1964)) a vlastnili všechna ta úžasná udělátka, skutečnost, že se komiksy "Tajné služby" odehrávají v uvěřitelném jižním Londýně, že děti vypadaly uvěřitelně a že auta do sebe zapadají, je opravdu důležitá pro udržení a přiživení fantazie."
  • V tomto filmu pošle souřadnice bezpečné zóny, které Artušovi (Sir Michael Caine) předal Richmond Valentine (Samuel L. Jackson), Eggsyho (Taron Egerton), Merlina (Mark Strong) a Roxy (Sophie Cookson) do Alp ve Švýcarsku. Ve skutečnosti souřadnice 66В°58'30.0 "N 61В°43'04.8 "E odpovídají otevřenému poli v Rusku.
  • Produkce chtěla, aby tento film byl "The Best of British". Produkční Paul Kirby řekl, že nelze natočit britský špionážní film "bez ohledu na Bonda" a že film, který chtěli natočit, je pantomimou bondovek z éry sira Rogera Moora. Kirby dodal: "James Bond trochu otupěl, zatímco oni se honí za sérií (Jason) Bourne."
  • Hlavní role Eggsyho nebyla v době, kdy byl film v předprodukční fázi, ještě obsazena, zatímco většina ostatních rolí již byla obsazena.
  • Do role arcilotra Richmonda Valentina byli zvažováni Leonardo DiCaprio, Tom Cruise a Idris Elba.
  • Právě při natáčení žánrově pestrého snímku Kick-Ass (2010) si Matthew Vaughn všiml Marka Millara, který vymyslel koncept filmu Kingsman: Tajná služba". Millar řekl: "Shodli jsme se, že chceme prozkoumat původ elitního špiona, ale zaměřit se na nepravděpodobného kandidáta."
  • Podle tiskových poznámek tento film bezelstně převrací pojetí špionážního žánru a vypráví příběh špióna-gentlemana, který si vezme pod svá křídla obyčejného kluka z dělnické třídy a vycvičí ho ve špionážním umění. Jde o cestu kluka z ulice z jedné společenské třídy do druhé, odehrávající se ve dvou střetávajících se světech dobrodružství na život a na smrt a zcela obyčejné pouliční existence. Matthew Vaughn řekl: "Film je směsicí všeho, co jsem se naučil při natáčení filmů "Sbal prachy a vypadni" ("Sbal prachy a vypadni" 1998), "Podfu(c)k" (2000) a "Po krk v extázi" (2004), což byly gangsterky, a také mých komiksových filmů "Kick-Ass" (2010) a "X-Men: První třída" (2011)."
  • V jednu chvíli Eggsy (Taron Egerton) nazve Merlina (Mark Strong) "Mycroftem", jako Mycroft Holmes, bratr fiktivního detektiva Sherlocka Holmese. Strong hrál ve filmu "Sherlock Holmes" (2009).
  • V britské verzi filmu musely být některé násilné složky vystřiženy, aby film mohl být v Británii klasifikován jako "15", jinak by pravděpodobně dostal v této zemi certifikát "18". Podle informací o předběžném sestřihu tohoto filmu na webových stránkách BBFC (British Board of Film Classification) "během postprodukce distributor hledal a dostal radu, jak zajistit požadovanou klasifikaci. Na základě těchto rad byly před předložením provedeny určité změny."
  • Aaron Taylor-Johnson dostal nabídku na roli Eggsyho, ale odmítl ji. Johnson se později k sérii připojil ve třetím díle "Kingsman: První mise" (2021).
  • Pro filmovou verzi byly použity pouze tři postavy z původního komiksu. Jsou to: Gazelle (se změnou pohlaví), Dr. James Arnold (nyní profesor) a Gary London, který je nyní Gary Unwin.
  • Matthew Vaughn koncipoval obleky Kingsmanů jako dvouřadové, nikoliv jako tradiční střihy.
  • Taron Egerton (Eggsy) a Edward Holcroft (Charlie) uspořádali na place velkou kulturistickou soutěž, aby určili, "kdo bude mít větší prsní svaly", protože oba měli ve filmu scény bez trička a chtěli vypadat co nejlépe. Egerton však řekl, že nakonec zvítězil on: "Myslím, že Edward má možná největší zbraně (bicepsy), ale co se týče břišních svalů a prsních svalů, myslím, že jsem ho prostě předběhl."
  • Některé bulvární titulky v Galahadově kanceláři: "Brad Pitt mi snědl sendvič", "Německo - 1, Anglie - 5", "Rozhořčení z rychlostních radarů", "Nezbedná jeptiška mi sáhla na zadek", "Suite Tooth", "Přísahám, že jsem myslel Coca-Colu", "Krvavé pokrytectví", "Jdou za vámi!!!" a "Nechceme být škodolibí, ale...".
  • Po filmech "Hvězdný prach" (2007), "Kick-Ass" (2010) a "X-Men: První třída" (2011) se jedná již o čtvrtý společný projekt scenáristky a producentky Jane Goldmanové a scenáristy, producenta a režiséra Matthewa Vaughna. Vaughn s Goldmanovou dotvářel nápady na filmovou verzi už v době, kdy vycházel zdrojový komiks. Dvojice spolupracovala na většině filmů, které Vaughn dosud režíroval. Nový scénář vytvářeli v době, kdy zdrojový komiks produkovali tvůrci Mark Millar a Dave Gibbons, podobně jako Vaughn a Goldman přistupovali k adaptaci dřívějšího, tehdy rozpracovaného Millarova příběhu "Kick-Ass". Millar řekl: "Matthew a Jane spolu skvěle spolupracují. Ať jim dáte cokoli, vždycky se to vrátí lepší. Není nic krásnějšího, než když vidíte, že vaše kniha je adaptovaná a ve skutečnosti je lepší, než jste si představovali."
  • Do role Roxy byly zvažovány Emma Watson a Bella Heathcote.
  • Módní redaktorka, konzultantka a zakladatelka společnosti Net-a-porter Empire Natalie Massenetová uvedla: "Věděla jsem, že oblečení musí skutečně sloužit ději, a to se v našem filmu děje. Elitní tajná skupina gentlemanských špionů maskuje svou identitu tím, že se schází v krejčovství Savile Row. Není to tak, že by oblečení bylo pro příběh přínosem nebo nebylo naprosto funkční. Jsou velkou součástí příběhu. Colin Firth vychovává mladého muže, aby se stal dalším gentlemanem-špiónem, a v tomto případě šaty skutečně dělají člověka."
  • Do role Eggsyho byli nakonec vybráni Jack O'Connell, John Boyega a Taron Egerton. Matthew Vaughn obsadil Egertona, protože "měl v sobě sympatičnost, která byla tak jedinečná".
  • Během natáčení se proslýchalo, že se ve filmu objeví fotbalová hvězda David Beckham, zpěváci Lady Gaga a Sir Elton John a zpěvačka Adele z filmu "Skyfall" (2012), ale žádná z nich nebyla potvrzena. Matthew Vaughn k tomu řekl: "Jsou to všechno kecy. Napsal jsem předlohu s celebritami, ale bylo to příliš zmatené, tak jsme to vyhodili do koše."
  • Každý kousek na míru navrženého šatstva a oblečení, který se ve filmu objeví, nese designovou značku "Kingsman".
  • Film je pozoruhodný svou špičkovou pánskou módou. Matthew Vaughn přiznal, že on osobně je "šatník na oblečení".
  • V závěrečných titulcích je uvedeno: "Kathy Ceaton), která vždy dávala do obyčejnosti něco navíc a naučila mě, jaký by měl být Kingsman." Ceatonová je zesnulou matkou Matthewa Vaughna a byla také tchyní Claudie Schifferové.
  • Tento film byl vydán dva roky po vydání původního komiksu. "The Secret Service" se na pultech komiksových obchodů objevila v únoru 2012 a vypráví příběh o gentlemanském špiónovi, který vycvičí svého pouličního punkového synovce, aby se stal dalším velkým tajným agentem, a zkoumá dvě vedle sebe existující stránky britské kultury.
  • Podle Matthewa Vaughna se rozhodl pracovat na tomto filmu, protože cítil, že je to příliš dobrá příležitost, než aby ji propásl, a nerad by, aby ji natočil někdo jiný. Když pracoval na zpracování filmu "X-Men: Budoucí minulost" (2014), viděl rozpracovanou verzi komiksu, na kterém pracovali Mark Millar a Dave Gibbons. Sdělil studiu, že by chtěl natočit tento film, a poté požádal Bryana Singera, který produkoval "X-Men: První třída" (2011), zda by si nemohli vyměnit role. Všechny strany s jeho nápadem souhlasily pod podmínkou, že Twentieth Century Fox bude tento film distribuovat a financovat.
  • Když se Galahad (Colin Firth) poprvé setká s Richmondem Valentinem (Samuel L. Jackson), vystupuje pod jménem pan De Vere. To je odkaz na Matthewa Vaughna, jehož skutečné příjmení je De Vere Drummond.
  • Mezi pomůcky a zbraně, které se ve filmu objevují, patří: explodující křemíkové mikročipy, dálkově ovládaná jedovatá pera, dvouhlavňové ruční pistole, neprůstřelné značkové módní obleky, elektrifikovaný prsten s padesáti tisíci volty, brýle s rozšířenou virtuální realitou, neprůstřelný zaměřovací systém AR, černý značkový deštník střílející munici, superšpionážní chytré hodinky, které mohou střílet uspávací šipky a zmagnetizované boly, umělé stříbrno-kovové nohy akrobatky Gazelle ostré jako břitva a boty s otrávenými neurotoxinovými vysouvacími čepelemi, připomínající ty, které byly k vidění ve filmu "Srdečné pozdravy z Ruska" (1963).
  • V amerických filmech je poměrně běžné, že padouši mají anglický přízvuk. V tomto filmu je padouch výrazně americký, zatímco hrdina je Angličan.
  • Na tiskové konferenci k filmu Kingsman na Comic Conu v San Diegu v srpnu 2014 Samuel L. Jackson odpověděl na mobilní telefon reportéra, který zazvonil na stole před herci, když nahrával jejich odpovědi. Jackson k velkému pobavení všech v místnosti zůstal s volajícím na telefonu.
  • Matthew Vaughn řekl Colinu Firthovi, aby se při ztvárnění Harryho Harta inspiroval Davidem Nivenem, a ne sirem Rogerem Moorem, který ztvárnil Jamese Bonda v sedmi filmech, přičemž Niven ztvárnil sira Jamese Bonda v neoficiálním špionážním snímku Casino Royale (1967), přičemž Niven kdysi zvažoval, že si zahraje Bonda i v oficiální sérii.
  • Věta, kterou Hart cituje před barovou bitkou, "manners maketh man", je mottem britských škol Winchester College a Urmston Grammar School.
  • Colin Firth, který hraje Galahada alias Harryho Harta, nedovolil svým vlastním dětem, kterým bylo v roce 2015 jedenáct a třináct let, aby se na tento film dívaly.
  • Colin Firth měl náročný a bolestivý tréninkový plán, při kterém několik týdnů běhal přibližně tři hodiny denně. Firth popisuje kaskadérský tým, který ve filmu pracoval jako kaskadérský tým Ligy výjimečných ( 2003).
  • Harry Hart se Eggsymu zmíní o filmu "Záměna" (1983) a zeptá se ho, jestli ho někdy viděl. Později ve filmu, když si Eggsy poprvé obléká oblek do letadla, ho Merlin pochválí slovy: "Vypadáš dobře, Eggsy". Na to Eggsy odpoví: "Cítím se dobře, Merline". Stejnou větu pronesou v poslední scéně filmu "Záměna"(1983) postavy Eddieho Murphyho a Dana Aykroyda: "Vypadáš dobře, Billy Rayi!", "Cítím se dobře, Louisi!".
  • Scenáristka a producentka Jane Goldmanová o scenáristovi, producentovi a režisérovi Matthewovi Vaughnovi řekla: "Matthew miluje filmy o Jamesi Bondovi a v Kingsmanovi jde o to, aby tento žánr přijal a zároveň s ním udělal něco nového. Matthew o natočení špionážního filmu mluvil už léta, dokonce už v době, kdy jsme pracovali na Hvězdném prachu (2007)."
  • Podle scénografa Paula Kirbyho vychází obchod Kingsman, který je ve filmu k vidění, ze světoznámého obchodu Huntsman. Natáčení na místě bylo nepraktické, a tak Kirby a jeho tým postavili vlastní verzi obchodu Kingsman ve studiu v Leavesdenu. Krejčí z Huntsmanu zapůjčili produkci některé rekvizity, aby dodali autentičnost. Kirby řekl: "Všichni jsme se snažili, abychom se dostali do kontaktu s tímto materiálem: "Mohli jsme tak zvýšit objem a hustotu některých věcí a jiné zase odstranit. Když se projdete po Savile Row a podíváte se do výlohy Huntsmanu, což určitě někteří lidé po zhlédnutí filmu udělají, uvidíte některé prvky, které jsou podobné, a některé ne. Chtěli jsme tomu vtisknout vlastní pečeť."
  • Podle časopisu The Hollywood Reporter "zatímco u mnoha filmů se oblečení, šperky nebo produkty objevily až dodatečně, toto je poprvé, kdy se nápad na kompletní kolekci oblečení zrodil už v době, kdy se film připravoval."
  • Původně se měl film odehrávat ve Spojených státech, ale po dlouhém zvažování bylo nakonec rozhodnuto, že se bude odehrávat ve Velké Británii. Scenárista, producent a režisér Matthew Vaughn trval na tom, aby se příběh odehrával v Británii, takže autor komiksů Mark Millar věděl, že bude muset najít britského kreslíře, který by zachytil jemné rozdíly mezi jednotlivými třídami, a tím byl Dave Gibbons.
  • Scény seskoků padákem byly natočeny ve skutečnosti. Jako kaskadéři vystupoval tým parašutistů Red Bull ve složení Andy Ford, Mike Carpenter, Steve Scott, Lucy Maycock, Chris Ivory, David Ruffell, Phil Curtis, Andy Duncan, Sean Freeman, Steve Howes a Ramsey Kent. Realizaci záběrů vedl světoznámý parašutistický fotograf Norman Kent.
  • Gazelle je v komiksu mladík s umělýma nohama. Ve filmu je Gazelle akrobatická tanečnice s dvojitou amputací a umělýma nohama.
  • Galahad alias Harry Hart (Colin Firth) mu připisuje svůj citát z Ernesta Hemingwaye o ušlechtilosti. Jedná se o častý omyl a nejstarší známá verze citátu pochází z knihy "Good Health" z roku 1898 a s největší pravděpodobností se jedná o staré indiánské přísloví. Údajný Hemingwayův citát, který Hart řekl v tomto filmu, zní: "Není nic ušlechtilého na tom, když se nadřazuješ nad své bližní. Ušlechtilé je být nadřazený svému dřívějšímu já".
  • Scénárista, producent a režisér Matthew Vaughn se inspiroval paralympiádou v Londýně v roce 2012 a chtěl vytvořit postavu s protézou nohy, podobnou "Flex-Foot Cheetah", kterou nosí paralympijští sprinteři. V jednu chvíli byl Oscar Pistorius osloven, aby si zahrál roli "Gazela", a jeho zástupci byli požádáni, zda by Pistorius dokázal zahrát přesvědčivého vraha. Později roli odmítl, aby se mohl soustředit na trénink na budoucí sportovní události. V únoru 2013 byl Pistorius postaven před soud a později odsouzen za zastřelení své přítelkyně Reevy Steenkampové. Také v tomto filmu Gazelle někoho zastřelí skrz dveře. Pistorius zastřelil Steenkampovou skrz dveře.
  • Když se Eggsy zeptá, jestli mu oblek padne, Merlin mu řekne, že oblek "na míru" mu padne vždycky. To je rozdíl mezi obleky na míru a na zakázku (MTM). Oblek na míru používá vzor vytvořený speciálně pro konkrétního nositele, s několika zkouškami (pět a více zkoušek není neobvyklé, každá navazuje na předchozí zkoušku) a barvami a látkou podle individuálního vkusu. Oblek MTM se vyrábí podle již vytvořeného vzoru s použitím předem vybraných látek a barev a běžně má jednu zkoušku, při níž se změří a upraví vzor, a druhou, při níž se opraví případné chyby.
  • Klasický šatník britského gentlemana, který se objevuje v tomto filmu, je šedesátidílná kolekce zahrnující obleky, hodinky, kravaty, deštníky, aktovky a další. Na některých filmových plakátech je zobrazen celý arzenál.
  • Když se Roxy a Eggsy řítí k Zemi pouze s jedním padákem, předvedou kousek, který je v parašutistické komunitě známý jako "pan Bill". Při něm se Eggsy zavěsí na Roxy, která pak vypustí svůj padák, takže oba visí zavěšeni pod jedním padákem. Náraz při otevření a výsledné síly znemožňují provedení tohoto kousku při konečné rychlosti.
  • "Vypadá to dobře. Feeling good" je odkazem na film "Záměna" (1983), který pojednává o opačných koncích třídních privilegií, a tato hláška byla v tomto filmu použita dvakrát mezi Danem Aykroydem a Eddiem Murphym.
  • Taron Egerton se kvůli tomuto filmu dostal na váhu osmdesát osm kilogramů a dvanáct procent tělesného tuku. Měl pocit, že je "nutné ukázat svalovou definici, pokud máte zachránit svět".
  • Když rekruti Kingsmanů procházejí základním výcvikem, vypadají stále dobře a nosí takzvané "sirénové obleky". Tyto obleky byly inspirovány jednodílným oděvem, který slavně nosil bývalý britský premiér sir Winston Churchill.
  • Jedním z cílů studia a tvůrců bylo, aby tento film byl prvním dílem série. Scenárista, producent a režisér Matthew Vaughn řekl: "Takový je plán, jinak někdo přijde o spoustu peněz."
  • Scénáristé Jane Goldmanová a Matthew Vaughn chtěli provést některé změny v původním příběhu Marka Millara a posunout tento film trochu jiným směrem. Vytvořili pozadí organizace, které bylo o něco méně vládní, a gentleman špión už nebyl strýcem street-punkového hrdiny, ale bývalým kolegou jeho otce, který při záchraně špióna přišel o život.
  • Matthew Vaughn prohlásil, že jeho vize tohoto filmu by měla být interpretována ve smyslu toho, co chtěl Steven Spielberg udělat s filmem "Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy" (1981), kde Spielberg vzal filmový žánr, se kterým vyrůstal jako dítě, a pak ho nově interpretoval "moderním, svěžím a přístupným způsobem".
  • Akční sekvence boje v kostele se natáčela sedm dní, zatímco sekvence podmořské ubytovny byla složitá a komplikovaná a její natáčení trvalo přibližně týden a půl.
  • Komiksový scénárista Mark Millar jednou Matthewovi Vaughnovi vyprávěl o novinovém článku, který četl o tom, jak Terence Young, který režíroval první film o Jamesi Bondovi "Dr. No" (1962), obsadil sira Seana Conneryho proti vůli tvůrce Jamese Bonda Iana Fleminga. Fleming si agenta 007 představoval spíše jako Jamese Masona nebo Davida Nivena, přičemž druhý jmenovaný ho skutečně ztvárnil v neoficiální parodii "Casino Royale" (1967). Millar řekl: "Young si uvědomil, že z Conneryho, toho drsného chlápka z Edinburghu, musí udělat gentlemana, a než začali natáčet film, vzal ho ke svému krejčímu, do jeho oblíbených restaurací a v podstatě ho naučil, jak jíst, mluvit a oblékat se jako špion gentleman."
  • Pokud se na Street View v Mapách Google podíváte na adresu 11 Savile Row, můžete se skutečně projít uvnitř společnosti Huntsman and Sons. Než však vstoupíte dovnitř, všimněte si symbolu "Kingsman" v pravém dolním rohu přední výlohy, a když půjdete přímo do zadní části obchodu, na stěně v levém rohu je fotografie Colina Firtha, který má na sobě jejich oblek.
  • Lock and Company, obchod, ve kterém Galahad alias Harry Hart (Colin Firth) doporučí Richmondu Valentinovi (Samuel L. Jackson), aby si koupil klobouk, je skutečný obchod na St. James Street v Londýně.
  • Matthew Vaughn tento film popsal jako milostný dopis starým bondovkám a stylovým superšpionážním filmům a televizním seriálům, na kterých vyrůstal, jako jsou "The Avengers" (1961), "Agent Palmer: Případ Ipcress" (1965), "Prisoner, The"(1967), "The Man from U.N.C.L.E." (1964) a "Agent Flint"(1967).
  • Amy Purdyová, snowboardistka s dvojitou amputací v Soči a vítězka soutěže Dancing with the Stars (2005), byla původně obsazena do role "Gazelle", ale když se natáčení zpozdilo, odstoupila, aby nepřišla o olympiádu.
  • Speciálně pro tento film byla vytvořena kompletní pánská řada oblečení Kingsman Secret Service, kterou ušily a vyrobily některé z nejelitnějších, nejslavnějších a nejdůvěryhodnějších britských oděvních značek.
  • Scénárista, producent a režisér Matthew Vaughn chtěl, aby postava Merlina (Mark Strong) měla velšský přízvuk, ale Strongovi se zdál příliš náročný a přesvědčil Vaughna, aby místo něj použil skotský přízvuk.
  • Taron Egerton několik měsíců tvrdě cvičil, aby se pro tento film dostal do formy, a nakonec si pro scény bez trička vypracoval břišní svaly. Řekl, že to pro něj "vyžadovalo změnu životního stylu" a "naprosté odhodlání žít určitým způsobem a být velmi militantní v tom, co jíte". Celkově si prý tuto zkušenost užil a určitě by do toho šel znovu, kdyby vzniklo pokračování. Byl nadšený, že jeho tělo bylo zachyceno tak, jak vypadá pro stříbrné plátno, a dodal: "Vidět, jak se moje tělo proměňuje, a pak to mít navždy na plátně, je docela příjemný pocit. Po další generace můžeme všichni ocenit mé břišní svaly."
  • Mark Strong (Merlin) řekl: "Tento film bude pro Bonda tím, čím je Kick-Ass (2010) pro filmy o superhrdinech."
  • Sofia Boutella musela kvůli roli Gazelle absolvovat intenzivní trénink. Boutella uvedla: "Učili mě thajský box, taekwondo a práci s kabely. Gazelle používá k zabíjení nohy, takže jsem se musela naučit různé druhy kopů. Nikdy předtím jsem nic podobného nedělala."
  • Profesora Jamese Arnolda v tomto filmu ztvárnil Mark Hamill. V komiksové sérii je Hamill první celebritou unesenou doktorem Arnoldem.
  • Matthew Vaughn odstoupil od režie filmu "X-Men: Budoucí minulost" (2014), aby mohl režírovat tento film.
  • Podle "The Gentleman's Guide" na oficiálních stránkách filmu jsou "pravidla" gentlemana Kingsman následující: (1) Gentleman nikdy nevypráví o svých výpravách, soukromých záležitostech nebo obchodech. Do jeho věcí nikomu jinému nic není. (2) Gentleman se na veřejnosti nestřetává s nepřáteli nebo bývalými, nebo ještě hůře, s nemoderními kontrasty, barvami nebo stylem. (3) Gentleman vždy rád poslouží, ať už jde o otevření dveří, vyzvednutí účtu nebo pouhé zavolání taxíku na druhý den ráno. Požádejte ho o pomoc a on ji nemůže odmítnout. (4) Gentleman nikdy nereaguje na hrubost. Předstírá, že ji nepoznává, a jde dál, jako by se nikdy nestala, protože se nikdy stát neměla. (5) Gentleman je vždy na místě s vtipnými poznámkami, zajímavými fakty a začátky konverzace, které z každého vytáhnou to nejlepší. A (6) Gentleman klade neinvazivní otázky, aby udržel konverzaci a pozornost zaměřenou na ostatní. Dává jim pocit, že jsou nejzajímavějším člověkem, kterého kdy potkali, ať už je to pravda, nebo ne. Zajímavé je, že nový agent Kingsman Eggsy (Taron Egerton) se neřídí žádnou z těchto zásad.
  • Mnoho padouchů v sérii o Jamesi Bondovi mělo nějakou fyzickou dysfunkci, odlišnost nebo abnormalitu. Postava Richmonda Valentina v podání Samuela L. Jacksona původně neměla šišlat. Jackson však dokončil první záběr se šišláním. Matthew Vaughn vykřikl "střih!" a promluvil si s Jacksonem, který Vaughnovi prozradil, že předtím, než začal s hereckou kariérou, skutečně šišlal, což nakonec překonal. Bylo také žertem poznamenáno, že toto šišlání je důvodem, proč je Valentine padouch.
  • Během první a druhé světové války a v období před ní britské zpravodajské služby často využívaly krejčovské dílny jako zástěrky pro své aktivity.
  • Scénárista, producent a režisér Matthew Vaughn původně chtěl, aby agenti Kingsmanů psy zabili, ale scenáristka a producentka Jane Goldmanová měla pocit, že by tím riskovali ztrátu diváků. Nakonec přišli s kompromisem, že místo toho použijí slepé náboje. Scéna s Harryho "vycpaným psem" byla ponechána, ale vysvětlili, že pes po letech zemřel na zánět slinivky břišní. Celý koncept, kdy cvičenci zabijí psa, s nímž byli spárováni, pochází z nacistického výcviku důstojníků SS. Kandidáti na důstojníky SS museli zabít svého cvičného psa, aby prokázali nedostatek citů a ochotu poslouchat rozkazy.
  • Colin Firth trénoval přibližně šest měsíců, aby se dostal do nejlepší bojové formy a fyzické kondice a mohl ztvárnit špióna Galahada alias Harryho Harta.
  • Veškeré dění se odehrává v centru. Oči diváka nemusí nikdy opustit střed záběru.
  • Podle koordinátora kaskadérů a režiséra druhé jednotky Bradleyho Jamese Allana si Colin Firth dělal 80 % kaskadérských kousků sám.
  • Když ve filmu a traileru přeruší spánek nových rekrutů Kingsmanů záplava vody, která se vylije do ubytovny, scéna se na place strašlivě zvrtla. Jak vzpomíná scenárista, producent a režisér Matthew Vaughn: "Zakřičel jsem "akce!", počítač to špatně pochopil a vrrrrssshh, všichni byli dvacet stop pod vodou. Kamery, zvukaři. Lidé byli v brodítkách plných vody, panika, všichni se potápěli a vytahovali lidi ven." Kulisy, pečlivě naplánované a nacvičené pomocí výškových značek a počítačem naprogramovaných vodních nádrží, odplavila téměř biblická povodeň, když zmíněné počítače zlobily. "Ti herci to nehráli, byli naprosto vyděšení," otřese se Vaughn. "Na první natáčecí den to bylo strašné."