„Je to požehnání i prokletí.“ Manželka Bruce Willise poprvé promluvila o hercově stavu

„Je to požehnání i prokletí.“ Manželka Bruce Willise poprvé promluvila o hercově stavu
Bruce Willis s manželkou Emmou Heming v roce 2019 na premiéře filmu Skleněný. | Getty Images
Heming se v pořadu objevila v rámci osvěty o této nemoci, v čemž ji doplnila Susan Dickinson, ředitelka jedné z asociací zabývající se neurodegenerativními poruchami. Jednalo se o první veřejné vystoupení pětačtyřicetileté podnikatelky od oznámení Willisova onemocnění.
Smrtonosná past
Smrtonosná past | Twentieth Century Fox
„Učím se, že život s demencí je velmi těžký,“ řekla Heming. „Je těžký pro diagnostikovanou osobu, je těžký také pro rodinu. Platí to pro Bruce, pro mě i pro naše holky. Říká se, že je to nemoc celé rodiny, což opravdu je,“ dodala. Zároveň však odmítla označení pečovatelka. Willis je jejím manželem, a tak se prostě považuje za pečující partnerku.
Bruce Willis
Bruce Willis

Herec

7.4
Pro samotnou Heming prý bylo zároveň požehnáním i prokletím, když se dozvěděla diagnózu – nepochopitelné chování jejího manžela se tak konečně vysvětlilo, ačkoli rozhodně ne způsobem, který by dával velkou naději na zlepšení. Všechny poznatky vzápětí sdílela s dcerami Mabel a Evelyn, aby předešla stigmatům či zahanbením plynoucím ze zdravotního stavu jejich otce.
Emmu Heming po tomto vystoupení podpořily i Willisovy dcery z prvního manželství s Demi Moore. Tallulah napsala na Instagram, že je na svou rodinu pyšná, její starší sestra Scout (rovněž na svém instagramovém profilu) dokonce Heming označila za svou každodenní inspiraci, odvážnou a milující ženu.
Armageddon
Bruce Willis – Armageddon | Walt Disney Studios
Sluší se doplnit, že celá kauza začala loni v březnu, kdy Willis skončil s herectvím kvůli afázii, poruše porozumění řeči i samotného mluvení. Letos v únoru rodina oznámila, že momentální diagnóza je zmíněná frontotemporální demence. Ta se podle informací České alzheimerovské společnosti projevuje řadou symptomů, mezi něž obvykle patří zhoršení paměti, změny nálad, depresivita či dezorientace.
Nemoc se může manifestovat i sníženou sebekontrolou, lehkomyslností, nepřipouštěním si problémů a nepředvídatelným chováním ve společnosti druhých lidí. Chorobu nelze vyléčit, pouze zmírnit její průběh, a podle amerických výzkumů tito pacienti v průměru žijí ještě šest až osm let.
Již dříve jsme psali o tom, že režisér Quentin Tarantino připravuje svůj desátý a současně finální celovečerní snímek s názvem The Movie Critic, v němž by rád uctil kariéru svého dlouholetého kamaráda Bruce Willise. Tarantino je přesvědčený, že má ve filmu pro Willise dokonalou roli. „Bruce má vzhled herce z 50. let. Nenapadá mě jiná hvězda, která by tak vypadala,“ uvedl k jeho obsazení. O případném cameu hodlá jednat s Willisovou rodinou, a pokud by akční legendě zdraví nedovolilo postavit se před kameru, má alternativu. „Kdyby to nešlo, použiju nějakou ukázku z jeho předchozích filmů,“ vysvětlil Tarantino.
Současně se v těchto dnes v řadě amerických médií objevila informace o tom, že se 10. října na Hulu objeví kompletní seriál Měsíční svit, populární v 80. letech, kde si Willis zahrál spolu se Cybill Shepherd. U nás tedy zatím, bohužel, k vidění nebude, ale všech 67 epizod si budou moci vychutnat předplatitelé a předplatitelky této služby.
zdroje: Washington Post, Peoplemag, CNN