Furiosa: Sága Šíleného Maxe

78%

Zajímavosti 18

  • George Miller a Mahiro Maeda v jednu chvíli připravovali prequel ve stylu anime k filmu Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) s názvem „The Peach“, který měl vzniknout souběžně, ale po odkladu Fury Road z něj sešlo. Na některých Maedových concept artech k tomuto projektu se objevil medvídek, který byl později zakomponován do postavy Dementuse.
  • Scénárista a režisér George Miller původně zvažoval použití „de-aging technologie“, aby Charlize Theron mohla v tomto prequelu hrát postavu Furiosy. Nakonec bylo oznámeno, že tuto roli v roce 2020 ztvární Anya Taylor-Joy.
  • V podcastu Happy Sad Confused Chris Hemsworth poznamenal, že tento film byl jedním z nejlepších zážitků jeho kariéry.
  • Chris Hemsworth se dříve ucházel o roli Maxe Rockatanského pro film Mad Max: Fury Road, ale prohrál s Tomem Hardym. Nakonec byl místo toho obsazen do role Dementuse v tomto filmu.
  • Anya Taylor-Joy si chtěla oholit hlavu jako Charlize Theron pro Fury Road, ale její modelingové smlouvy vyžadovaly, aby si nechala dlouhé vlasy. Navíc sám George Miller měl pocit, že Anyin účes je příliš ikonický na to, aby si ho oholila. Nakonec si Furiosa vlasy ostříhá až v druhé části filmu.
  • S délkou 148 minut (2 hod. 28 min.) se jedná o dosud nejdelší film o Šíleném Maxovi.
  • George Miller uvedl, že scénář k tomuto filmu byl hotový už před natáčením filmu Šílený Max: Zběsilá cesta (2015): „Abychom mohli ten příběh vyprávět uceleně, museli jsme znát všechno, co se stalo v době předtím, takže jsme napsali příběh o Furiose od doby, kdy byla unesena jako dítě, jak o tom mluví ve Fury Road, až do doby, kdy se z ní stala Imperátorka Furiosa. To nakonec skončilo jako plnohodnotný scénář s koncepty a tak dále. A herci, designéři a celý štáb dostali jeho scénář ještě před natáčením Fury Road.“
  • Charlize Theron byla sice zklamaná z toho, že si Furiosu nemůže znovu zahrát sama, nicméně vyjádřila souhlas s tím, aby její místo zaujala Anya Taylor-Joy, a v rozhovoru ji označila za „jednu z nejlepších k*rva hereček“.
  • Patnáctiminutová akční sekvence ve filmu, během produkce známá jako „Schody do nikam“, představuje pro Furiosu zlomový okamžik. Její natáčení trvalo 78 dní a denně na ní pracovalo téměř 200 lidí. George Miller pro tuto sekvenci dělal rozsáhlé storyboardy, dokud nenašel ten správný způsob, jak ji udělat. Anya Taylor Joy prozradila: „S Georgem jsme vedli velké rozhovory o tom, proč je právě tato scéna tak dlouhá. Je to proto, že vidíte kumulaci dovedností v průběhu bitvy, a to je velmi důležité pro pochopení toho, jak je Furiosa vynalézavá, ale také její odvahy. Je to nejdelší sekvence, jakou kdy kdo z nás natočil. V den, kdy jsme ji dokončili, dostali všichni víno 'Stairway To Nowhere'!“
  • Yahya Abdul-Mateen II byl již dříve angažován do hlavní role.
  • Chris Hemsworth zveřejnil na Instagramu fotografii (červen 2022), která naznačuje jeho účast ve filmu.
  • Kromě mladší Furiosy se ve filmu údajně objeví i mladší Immortan Joe.
  • V jedné fázi vývoje se uvažovalo o Jodie Comer pro roli Furiosy a o Richardu Maddenovi pro jednu z hlavních mužských rolí.
  • Natáčení scén u brány a zvukových scén probíhalo v červenci až srpnu 2022 na prázdném sídlišti v Sydney (Melrose Park/Ermington).
  • Chris Hemsworth řekl: "Když děláte akční film, hodně často zkoušíte různé věci, experimentujete a snažíte se udělat sekvenci co nejpůsobivější a největší, máte zálohy a další možnosti, a to může být vyčerpávající. Práce s Georgem byla osvěžující v tom, že každý záběr byl promyšlený. Každý jednotlivý záběr byl nezbytný. Obsluhoval celek. Byl součástí velkolepějšího plánu a sdělení, takže nedocházelo k plýtvání. Všechno, co vidíte, je podstatné, něco znamená a podporuje cestu postav, příběh, celkový oblouk filmu. Bylo to vyčerpávající tím nejlepším způsobem. Všichni jsme se ukázali a byli jsme ochotni se angažovat a vrhnout se do služby této cestě, tomuto filmu a této sérii, která existuje už 40 a něco let."
  • George Miller se podle režiséra Edgara Wrighta setkal s Anyou Taylor-Joy hned poté, co viděl její výkon v hrubém sestřihu filmu Poslední noc v Soho (2021).
  • Producent filmu Mad Max: Fury Road a první asistent režie P. J. Voeten o obsazení Chrise Hemswortha řekl: "George si Chrise [Hemswortha] nejprve vyhlédl ze zdvořilosti a pak se do té myšlenky zamiloval. Bude hrát zcela proti typu, hlavního záporáka. Bohužel musíme najít všechny naše další postavy, které už tu nejsou: nového Nesmrtelného, nového Farmáře s kulkami a několik dalších."
  • Natáčení je naplánováno v Novém Jižním Walesu v Austrálii. Všechny filmy o Šíleném Maxovi se natáčely v Austrálii, s výjimkou filmu Fury Road, kdy rekordní srážky proměnily obvykle vyprahlé pouštní oblasti ve svěží zelené porosty.