Top kina ČR: Zábavný Kaskadér bere zlato, prázdné sály ale sám nezaplnil

Top kina ČR: Zábavný Kaskadér bere zlato, prázdné sály ale sám nezaplnil
Kaskadér | CinemArt
Na slabou návštěvnost kin v našem pravidelném přehledu žehráme už několik týdnů, situaci ovšem nezachránila ani minule propíraná slevová akce levná neděle, ani nástup letních blockbusterů do kin, který odstartoval právě zmiňovaným Kaskadérem. Vinu lze hledat na více frontách. Jednak venku stále panovalo hezké počasí, navíc se ovšem letošní jaro nemůže pochlubit žádným výrazným titulem či jasným hitem, ať už mluvíme o hollywoodské, či české tvorbě.
Ostatně absence jakékoliv české komedie či romantiky v kinech také dělá své. Výsledkem je, že se do kin o víkendu podívalo jen necelých 71 tisíc diváků, což jsou opravdu minimální čísla, díky čemuž se do top 5 dostaly i tituly, které navštívily pouhé tři tisícovky diváků. Pojďme se tedy na poněkud smutný žebříček podívat detailněji.

5. místo

Prázdniny s Broučkem
Prázdniny s Broučkem
67%
tržby 676 tisíc Kč / návštěvnost 3 618 diváků / 101 kin
Český zástupce, na něhož se v aktuálních týdnech s návštěvností dost sázelo, se pakuje z pozornosti diváků poměrně rychle. Rodinná komedie s Bárou Polákovou zkrátka svou cílovku nezaujala, klesla o víc jak 50 % a připsala už jen přes tři tisíce návštěvníků. Celkově jich pak rodinný road trip nenasbíral za tři týdny ani 50 tisíc. Prázdniny s Broučkem zkrátka odejdou z kin jako zklamání, které i přes slabou konkurenci nedokázalo vzdorovat vedru a diváky pořádně nalákat.
Prázdniny s Broučkem: trailer | Bontonfilm

4. místo

Kung Fu Panda 4
Kung Fu Panda 4
62%
tržby 771 tisíc Kč / návštěvnost 4 046 diváků / 70 kin
Na bramborou pozici nám spadl minulý lídr žebříčku. Vzhledem k předešlému překvapivému vítězství a neskutečných devíti týdnech v nejlepší pětce ale nejde o žádné zklamání či šok. Naopak, medvědí hrdina Po i s poklesem o pouhou třetinu stále válčí v kinech více než důstojně a podobná čísla jsou vzhledem k jeho „stáří“ solidní. I rodiče s dětmi zkrátka nemají moc na co nového chodit a zdá se, že jediný, kdo může vzít Pandě poslední vítr z plachet, bude až za 14 dní animovaný Garfield ve filmu.
Kung Fu Panda 4: trailer, český dabing | CinemArt

3. místo

Rivalové
Rivalové
79%
tržby 941 tisíc Kč / návštěvnost 4 651 diváků / 65 kin
Také tenisová Zendaya si připsala zhruba třetinový propad a vzhledem ke svému startu a sportovnímu zasazení se dramatická novinka drží ještě obstojně. Z hlediska celkových tržeb to ovšem žádný velký zázrak není a pouhých 21 tisíc diváků asi distributory úplně nerozveselí. Rivalové tak v podstatě svým způsobem kopírují čísla ze světa. Ani zde se nejedná o propadák a utržených 52 milionů dolarů dělá kinařům v současném suchu radost, vzhledem k hlavní hvězdě se ale možná čekalo ještě trochu víc.
Rivalové: 2. trailer | Vertical Entertainment

2. místo

Tarot
Tarot
52%
tržby 1 milion 108 tisíc Kč / návštěvnost 5 461 diváků / 88 kin
Na druhém místě se nám umístila první z novinek tohoto týdne. Hororový Tarot evidentně přesně uspokojil divácké bažení po žánrové jednohubce a fanoušci lekaček či tarotových karet do kina přišli. Necelých pět a půl tisíce diváků ovšem také není kdovíjak zázračně číslo a z hlediska hororů se jedná spíš o průměrný, možná i lehce podprůměrný start. Vzhledem k tomu, že horory většinou z hlediska návštěvnosti klesají nejrychleji ze všech žánrů, už Tarot příští týden v top 5 asi neuvidíme.
Tarot: trailer | Falcon

1. místo

Kaskadér
Kaskadér
83%
tržby 4 milion 354 tisíc Kč / návštěvnost 20 826 diváků / 194 kin
Dá se s nadsázkou říct, že jediný film, na který se o víkendu alespoň trochu chodilo, je akční Kaskadér. Ryan Gosling a Emily Blunt jsou zkrátka jména, na něž divák slyší, a je hezké vidět, že když se v multiplexech objeví povedená popcornovka, lidi přeci jen přijdou. Z hlediska akčňáků a letních blockbusterů se sice jedná o průměrný start, v aktuální mizérii ale musíme být rádi aspoň za podobné drobky. Bude pak zajímavé sledovat, jak se Kaskadér vyrovná s blížící se konkurencí v podobě nové Planety opic, a zda dokáže využít nadšené divácké ohlasy a stát se trvalkou.
Kaskadér: finální trailer | CinemArt
Aktuální program českých kin naleznete zde.
Zdroj: Unie filmových distributorů, Kinomaniak