Profilový obrázek

HNTR

Filip Šafránek

Komentáře 95

Od nejnovějších
  1. Rivalové
    Rivalové (2024)
    0
    Já teda nevím, ale po tom, co jsem viděl jsem opravdu rád, že jsem tentokrát nedal na recenze a nešel na film do kina, i když jsem to měl původně v plánu. Film považuji za 2h totální ztráty času. Větší debilnost ten scénář ani snad nemohl být. Poutavost nulová, u toho velkého zápasu mezi Artem a Patrickem není nic, co by dělalo atmosféru, hlavy koukající na míček tam sem fakt nejsou záživnost a dramatičnost. Herecké výkony nudné a tragické, všechny tři hlavní hvězdy mají rozhodně navíc, než jen na debilní puberťácké románky, které se nějakým způsobem propsali až do dospělosti. Začínám si říkat, režisér je gay nebo proč v každém třetím záběru lezou péra a zadky? Možná by filmu pomohlo, kdyby se jednalo o kontinuální neroztrhaný děj, ale to se tady rozhodně nevede. Nikde nevidím tu fantastickou cinematografii, kterou každý na filmu tak strašně vychvaluje, až na tři záběry ve finále film působí jako studentský snímek. Záběry ve slowmo z gopra rozhodně nejsou vrchol cinematografie. Nudná šaškárna.
  2. Království Planeta opic
    Království Planeta opic (2024)
    6
    Po Caesarově trilogii pokračuje planeta opic dalším příběhem. Avšak podle mě nedosahuje takových kvalit. Noa jako hlavní hrdina z orlího klanu je sympatický a všechny jeho motivace jsou pochopitelné. Avšak postava, která mě strašně vytáčí je Mae v podání Freyi Allan. Ona prostě od role Ciri hraje každou postavu stejně nudně s kamennou tváří. Proximus, hlavní záporák je nevyužitý a ukazuje se ve filmu poprvé strašně pozdě, přitom by si v zápletce zasloužil mnohem více prostoru a všechno by dosáhlo většího smyslu. Film by mohl být klidně o něco kratší, v určitých momentech se to všechno strašně táhne. Cgi by v určitých záběrech stálo za dolazení, pusobí hodně uměle, v zásadě právě Proximus je vzhledově nedodělaný. Původní trilogie nastavila laťku dost vysoko, proto je pro mě těžké hodně věcí přehlížet, i tak si ale nemyslím, že se jedná o špatný začátek nové trilogie a rozhodně se jedná o start, který má potenciál nakopnout další dění.
  3. Šógun
    Šógun (2024)
    8
    Šógun mě bavil. Japonskou historii mám rád a filmy / seriály o samurajích hltám. Když se vynoří John Blackthorne na japonských březích vše nabírá na obrátkách a v Ósace se rozjíždí boj o moc. Seriál je v zásadě drama, kde se na akční scény moc nehraje. Pár se jich během dílů odehraje, ale v zásadě není moc o co stát. Šógun se nám snaží ukázat, že ne vždy je vše jen o krveprolití mnohočetné armády. Intriky, které se v průběhu prohlubují a dávají čím dál větší smysl v závěru krásně vyvrcholí a opravdu se všechno propojí tím směrem, kterým se to propojit mělo. Předlohu jsem nikdy nečetl a ani jsem neviděl předchozí filmové zpracování, takže mě jakýkoliv zvrat nesmírně zasáhl a často jsem koukal jako tele na nová vrata. Nebudu vyjmenovávat postupně všechny herce, protože každý hraje svou roli skvěle. Atmosféra Japonska je přes téma nápaditá a barvitá. Rozhodně se za nějakou dobu na seriál kouknu znovu.
  4. The Walking Dead: The Ones Who Live
    The Walking Dead: The Ones Who Live (2024)
    8
    ení tajemstvím, že posledním sériím The Walking Dead docházel dech. A když Walking Dead přišlo o Ricka Grimese, přišlo zároveň o hlavní stavební pilíř. Teď se Rick v podání Andrewa Lincolna konečně vrací na scénu a dokazuje, že Ricka má pořád v krvi. Budget seriálu narostl, zbroje vypadají realisticky, vizuál je poutavý, barvitý a vystihuje atmosféru. Seriál nepotřebuje vysvětlovat úhlavní postavy a tak zásadně nebrzdí děj. I když si myslím, že by si zrovna tenhle spin off zasloužil více epizod, jsem spokojený a i přes uzavřený konec, doufám, že jsme Ricka a Michonne neviděli naposledy.
  5. Krotitelé duchů: Říše ledu
    Krotitelé duchů: Říše ledu (2024)
    4
    První dva díly z osmdesátek jsou již dnes kultovní záležitostí. Na jejich úspěch v roce 2021 navázali Krotitelé duchů: Odkaz. Nostalgie zafungovala a děj dával smysl. Jenže nostalgie nefunguje do nekonečna a zde se to hodně projevuje. Říše ledu zásadním způsobem upozaďuje děj. Postavy, které byly představeny v předchozím díle nemají absolutně žádný dějový oblouk. Trosky děje se snaží budovat velkou hrozbu v podobě úhlavního nepřítele, toho ale vidíme až v třetím aktu, takže nestihne ani napáchat dostatek škody. Žádné zajímavé krocení duchů se zde neodehrává až do posledních dvaceti minut. Každou desetiminutovku se film snaží o odkaz na některý z předchozích dílů a zapomíná se na to, že by film měl nějak gradovat. V zásadě si nepamatuji, že bych se zasmál víckrát než jednou. Bohužel zbytečný film, který zahrabe celou sérii pod drn.
  6. Kung Fu Panda 4
    Kung Fu Panda 4 (2024)
    5
    Se čtvrtou Kung Fu Pandou mám zásadní problém. Film jsem si užil a zároveň mi v něm něco strašně chybělo. Po je opět zábavnou postavou, která má co nabídnout a v tomto dílu se rozvíjí společně s podpůrnou postavou Zhen. Chemie mezi nimi funguje a hned jak se Zhen objeví na obrazovce, víme kdo bude dalším Dračím bojovníkem. Zábavná je i dvojka Poovích otců pan Ping a Li. Skvěle doplňují druhou úhlavní dvojíci. Film působí nedopečeně, jede na půl plynu a ve finále strašně spěchá. V předchozích dílech je spousta zapamatovatelných soubojů, které tu úplně chybí. Jakmile souboj s někým začne, tak zase rychle končí... Hlavní záporačka Chameleonka nemá zásadní motivaci, na což oproti předchozím dílům nejsem zvyklý. Chameleonka má málo prostoru, na to aby dokázala, že se dokáže vyrovnat kvalitním záporákům předchozích dílů. Na to, že je v dnešní době moderní nějakým způsobem oživovat animace, jako například v nejnovějším Kocourovi v botách, zde nějaký nový nádech chybí, i tak je ale animace lepší než v předchozích dílech, jen ne nějak inovovaná. Film postrádá poselství, nové hlubší postavy a hlavně chybí atmosféra z předchozích dílů.
  7. Duna: Část druhá
    Duna: Část druhá (2024)
    10
    Druhá Duna je grandiózním cinematografickým zážitkem. Ve vsěch ohledech překonává a o míle předbíhá první díl. Sequel mě přikoval k sedačce hned od začátku a rozebírají se tu zajímavější věci. Zvyky a tradice Fremenů jsou jedno ze zajímavých témat (je tu hodně cítit inspirace Araby) Temné a zvrácené tradice Harkonennů dodávají filmu sympatickou zvrácenost. Nástup Austina Butlera je povedený, avšak v druhé půlce filmu nedostává tolik prostoru, který by si rozhodně zasloužil. Přerod Chalameta (Paula) v leadera působí uvěřitelně a pokaždé když se objeví s větším proslovem, jedná se pro epický zážitek. Vztah se Zendayou (Shani) provází celý film a má emoční vyvrcholení. Závěrečná bitva sice mohla být delší, ale je uspokojivá, choreografie je o poznání lepší než prvním díle. Duně jsem propadl až na podruhé, ale o to víc jsem si film zamiloval. Každou minutu filmu jsem s úžasem a obdivem hltal a upřímně doufám, že se dočkám minimálně stejně epického třetího dílu.
  8. Madam Web
    Madam Web (2024)
    3
    Po tom co nám SSU do teď předvedlo, ani nevím proč jsem čekal, že by to mohl být dobrý film. Je to klasický okoukaný stereotyp, který sony předvádí již řadu filmů. Propojení se Spider-manem a bez Spider-mana prostě nefunguje. I když tentokrát už se motáme opravdu blizoučko. Pokud jste na filmu nebyli, tak vlastně ani nemusíte, stačí se podívat na trailer a budete vědět všechno důležité. Dakota je sympatická a hraje celkem dobře a uvěřitelně. Trio ''spider'' holek ale za celou dobu nic nepředvede a je tam v podstatě jen pro vyplnění děje. Ezekiel je udělaný nezáživně, člověk se nedokáže vžít do jeho motivace, při tom by se s tím dalo tak dobře vyhrát. No a to je v podstatě celý tento snímek, osnova má vlastně potenciál, který je promrhaný a nevyužitý.
  9. Aquaman a ztracené království
    Aquaman a ztracené království (2023)
    4
    Od druhého Aqumana jsem čekal kde co, první díl nebyl vůbec špatná záležitost a já jsem si jej v jisté míře zamiloval. Druhý se však v některých dílech snaží být velkolepější a akční scény tak opravdu působí, ale film má tolik nedostatků, že jej to ani kapičku nezachraňuje. Cgi je v některých momentech tak odporné, že se na to dá jen ztěžka koukat, proč se sakra nepoužívají praktické obleky, ne tenhle digibordel. Hrozba z minulého dílu se žene za probuzením větší hrozby... Klišé. A ve finále ani nedojde k žádnému velkému vyvrcholení a vše je ukončeno strašně rychle. Další věc, která se na druhém dílu dá vyzdvihnout je vztah Arthura a Orma, který je prostě bratrský a jedna z nejzábavnějších věci na celém filmu. Druhý Aquaman však o něco málo překonává Flasha a ukončuje dosavadní eru DC, tak snad bude ta nová lepší.
  10. Echo
    Echo (2024)
    4
    Echo je dalším pokusem Marvelu o vzkříšení upadajícího univerza... Bohužel ani tentokrát nepředvádí extra velké kvality. Palec nahoru, za to že Marvel využívá i handicapované hrdiny, tomu skláním poklonu. Pokud jde ale o seriál, ten vrcholí soubojem mezi Mayou a Daredevilem... Pak začne hodně upadat a vlastě se v něm nic extra neděje a není proč si seriál zapamatovat. Vincent D'Onofrio je pak jediným dalším plusem, který drží sérii nad vodou za poslední milimetry límce.
  11. Ferrari
    Ferrari (2023)
    6
    Ferrari je dalším z filmů o osobnostech moderních dějin. Avšak je tentokrát film nevyrovnaný, protože se věnuje dvěma linkám a pořádně vlastně neví, které lince se chce věnovat více. Ocenil bych větší důraz na konstrukci aut, místo řešení nemanželského dítěte. Adam Driver předvádí průměrný výkon, dokázal u zahrát lepší role. Enzo je plytký a nezajímavý, za celou dobu jsem se s ním pořádně nesžil. Závodnící, kteří jedou Mille Miglia dostávají málo prostoru a vlastně, pokud nevíte, co se stalo, tak jim výhru nad Maserati ani nepřejete. Když dojde na CGI, tak lidské postavy vypadají jako hadrové panenky a vůbec nehody působí nerealisticky. A i když jsou závody poutavě natočeny, nemění to nic na tom, že žádná z postav nedostává zásadní prostor a v zásadě se nic důležitého za dvě hodiny filmu nedozvíte. Michael Mann už předvedl, že dokáže natočit fajn filmy, bohužel Ferrari je ale jedním z těch podprůměrných. Raději si pustím například Ford vs. Ferrari.
  12. Tři mušketýři: Milady
    Tři mušketýři: Milady (2023)
    9
    Bourboulon servíruje v letošním roce již druhou část filmu o třech mušketýrech. Netajím se tím, že první část je pro mě překvapením roku. Tam kde ekcelovala první část, druhá pokračuje a práská do bot ještě více, rozšiřuje příběh a pokračuje přesně tam, kde ta první skončila. Intriky ve Francii se stupňují a válka mezi protestanty a katolíky se vyostřuje. Vizuál je zajímavý někdy barvitý, v emotivních momentech zase ponurý. Dějová linka rozšiřuje příběh všech hlavních hrdinů a více prostoru dostává i Milady de Winter. Eva Green dává do role emoce a role nevyzpytatelné potvory jí jde opravdu náramně. Akční scény jsou poutavé, natočené na jeden záběr, ale bohužel někdy dost chaotické. Kvituji atmosféru, která by se dala krájet. Film opět navozuje prostor a očekávání na další část. Myslím, že pokud by Napoleona dostal do ruk Bourboulon byla by z toho mnohem větší pecka.
  13. Hunger Games: Balada o ptácích a hadech
    Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023)
    5
    Prequel k sérii Hunger Games, který se zaměřuje na origin mladého Snowa a má za úkol nastínit, jak se z něj stane záporák pro původní trilogii. Film v zásadě sází na povídácí sekvence, těch pár akčních scén vlastně nestojí za řeč… Vztahy i přes to působí zkratkovitě a nenapomáhá tomu ani dlouhá stopáž. Akční scény vlastně nulové a nudné. Brutalita a krev žádná, což mi u hladových her příjde jako dost zásadní problém. Předchůdce hladových her v podobě těch desátých působí o proti původní trilogii humorně a nezáživně. kdybych byl divak z Panemj, tak mě taky nebaví na to koukat. V závěrečné třetině se pak projeví ta zmíněná zkratkovitost a vyústění mezi Lucy a Snowem zkrátka působí zkratkovitě a neuspokojivě… A už vůbec nedává zásadní motivaci přerodu Snowa v budoucího prezidenta a zápornou postavu. Bohužel to nezachraňuje ani Tom Blyth a Rachel Zegler ve snaze zahrát to, co nejlépe. Peter Dinklage pak působí jako hodně unavený Tyrion. Asi jsem čekal návrat v trochu lepší formě.
  14. Král Tulsy
    Král Tulsy (2022)
    7
    Nečekal jsem zhola nic, prostě jsem chtěl jen něco na nedělní pohodičku. Dlouho mě seriál tak nechytil, abych ho shlédl na jeden zátah. Oblíbený Sly táhne celý seriál a roli gangstera si dává s prstem v nose. Ostatní postavy jsou poměrně sympatické, seriálu nijak neubližují. Zápletka, ohrané klišé, které všichni známe z některého z předchozích gangsterek, ale to ničemu nevadí, proč měnit něco, co dobře funguje... Někdy bych trochu přidal na tempu a ubral romantických blbostí.
  15. Napoleon
    Napoleon (2023)
    7
    Musím říct, že jsem plný rozporuplného hodnocení a to se mi u filmu ještě nestalo. Napoleon je geniální pohled na život jednoho z nejznámějších vojevůdců historie. Avšak jakmile dojde na některé okamžiky, film začne značně pokulhávat. Úvodní sekvence drží tempo a je škoda že po jejím ukončení, začne film závratně zpomalovat. To je mínus, které ale vyrovnávají zajímavé herecké výkony Vanessy Kirby a Joaquina Phoenixe. Vztah mezi Napoleonem a Jozefínou je poutavý. Jakmile však film začne skákat v čase a snaží se během průměrné stopáže obsáhnout Napoleonův nabitý život, začnete se ztrácet v ději a celé to začíná působit nekonzistentně a útržkovitě. Z pohledu kamery je vše líbivé, pro Francii po Velké revoluci mám slabost. Záběry jsou působivé a impozantní. Když dojde na bitvy, tak se jedná o akční krvavou řežbu. A i když se jedná o velké bitvy působí přehledně.
    Hudba v určitých momentech absolutně kazí atmosféru filmu, protože se do určitého momentu nehodí a často pak poselství vyzní úplně jinak než asi mělo.
    Podtrženo, sečteno se jedná o film, který si zaslouží prodlouženou režisérskou verzi, které se dočkáme na Apple TV+, aby příběh působil konzistentně, neútržkovitě a ve výsledku dal hlubší smysl tomu, co se odehrávalo na obrazovce.
    • Vztah mezi Napoleonem a Jozefínou
    • Akční bitevní sekvence
    • Líbivé záběry
    • Útržkovitost
    • Nekonzistentnost
  16. Jízda smrti
    Jízda smrti (2023)
    3
    Když jsem viděl poprvé omylem trailer, říkal jsem si, že to bude fajn popcornový béčko, který třeba zaujme. No, to se úplně nestalo... Film je opravdu béčko, ale není to ta popcornovka, která neurazí. Scénář je strašně předvídatelný klišé. Celá zápletka vlastně není ani nijak propracovaně vysvětlená. K postavám si nevytvoříte žádný hlubší vztah, protože na to není čas. Atentátník, kterému jde o miliony není přesvědčivý a od úmrtí první postavy vlastně ani žádnou hrozbu necítíte, napětí se na scéně také neobjeví ani jednou. Zakončení filmu v podstatě neexistuje. Nevím jak v původním dabingu, ale v CZ není atentátníkovi rozumět tak 80% vět. Nejhloupější věc, kterou Liam Neeson natočil. Jedinou výhodou je krátká stopáž, díky které to všechno rychle uteče a vy můžete rychle zapomenout, že jste něco takového někdy viděli.
  17. ONEMANSHOW: The Movie
    ONEMANSHOW: The Movie (2023)
    4
    Klobouk dolů, Kazma to dotáhl od gauče v bytě až na plátna kin. Vizuál je poutavý a často má film lepší záběry než americké patlaniny. Dokud je film One Man Show, tak funguje dobře, protože to Kazma umí.. Jakmile se ale snaží hrát tu “filmovou” část, tak to nefunguje, herci jsou poměrně špatní. Product placement je strašně cítit a poznáte ho okamžitě jak se na obrazovce ukáže. Čekal jsem rebelskou Kazmovinu, ale tohle je opravdu málo.
  18. Marvels
    Marvels (2023)
    6
    Další marvelovka, která nenadchne ale v zásadě neurazí. Je to taková jednorázová blbina, kterou stojí za to aspoň jednou vidět. Carol Danvers dostává konečně charakter a prochází si emočním obloukem. Doplňují jí v zásadě dvě postavy, těmi jsou Monica Rambeau a Kamala Khan. Díky dospělým postavám Kamala nepůsobí tak divně a ujetě jako v sólovém seriálu. V momentě kdy jsou na scéně tyto tři postavy odehrává se zajímavě natočená akce a v některých momentech i obstojný humor. Horši je nevýrazná záporačka, která hraje páte kolo u vozu a ve své podstatě je jen výplň. Možná by to chtělo více popsat a vysvětlit to prohazování postav při použití schopností. Někdy se postavy vystřídají a v dalším momentě zase ne, postrádá to hlubší smysl. Pokud by se film držel v akční notě úvodní sekvence, tak by se jednalo o dost slušnou podívanou, film ale posléze šlápne na brzdu, což je škoda.
    • hlavní postavy
    • akční scény
    • nevýrazný záporák
    • nudné meziscény
    • málo vysvětlené prohazování postav
  19. Mission: Impossible Odplata – první část
    Mission: Impossible Odplata – první část (2023)
    8
    Když něco ukážete osmkrát, prostě se to ohraje… To však není případ aktualně nejnovějšího dílu MI. Tom Cruise opět sešlápne plyn naplno a řeší zápletku s aktuálními tématy. Film je koukavý, akčně poutavý a pořád se v něm něco děje, občas je tam ale tolik postav, že působí až chaoticky.
  20. Meg 2: Příkop
    Meg 2: Příkop (2023)
    3
    Měl jsem možnost vidět druhý díl až teď, do kina mě nenalákal... No, žraloci hrajou druhé housle. Ve finále je to převážně jen o konfliktu lidí. Film vlastně nemá žádnou hlubší myšlenku a oproti zábavné jedničce dost zaostává. Cgi je někdy fakt hodně špatný. Akční scény jsou taková blbá parodie.
  21. Blue Beetle
    Blue Beetle (2023)
    5
    Blue Beetle nedělá v zásadě nic špatně, co je horší, tak nedělá zasádně nic dobrě. Film jede na typické notě a z každého superhrdinského filmu si bere doušek. Hlavní hrdina je jednoduchý a sympatický. Zápletka s rodinou, která má být tím hlavním smyslem filmu někdy všechno tak trapně podkopová. Občas se povede fajn vtípek a někdy je to fakt hodně trapný. Celý příběh působí přímočaře, nezahrnuje příběhové zvraty a působí až sterilně. Záporák není nic o čem by se dalo extra mluvit. Standartní ničema, kterej se vám nijak zásadně nezarije do paměti. Akce je klasická nijak obohacená o zajímavé úhly kamery nebo zásadní efekty. Cgi působí dobře, dotaženě dokonce narozdíl od ehm propadáku s názvem The Flash. V zásadě mě asi nic netáhne k tomu vidět film znovu a úplně nevím, jestli je tohle ta cesta kterou se nové DC mělo vydat a odstartovat zrovna tímto hrdinou s nízkým rozpočtem.
  22. Gran Turismo
    Gran Turismo (2023)
    9
    Dalsi herni adaptace, ale jak to muze asi dopadnout, kdyz to mixnete s pribehem podle skuteenych události? Gran Turismo je film, od kterého jsem zhola nic necekal a ani jsem nedoufal v nējaky masterpiece. Film se ale krásne rozjel v momente, kdy zacalo proni jezdeni v autech a mē krásne vtähnul do dēje. Nēkolikrát husi kize, napēti, fandēni a smutek z neuspechu hlavniho hrdiny. David Harbor si svou roli dává a jeho postupná neprizen prestupuje k prätelstvi s Jannem. Film neustále stridá uklidnené rozhovory se skvelou závodnickou akci. Kamera je nápaditá a vyuziva skvele vsemozné úhly na auta a ridice. To vsechno dopluje skvely soundtrack, kterj dodává tu správnou atmosféru pri závodech. Mozná bych ocenil trochu delsi stopaz, vechno totiz skoni tak nējak rychle a závod v Le'Mans by si opravdu zaslouzil delsi stopáz s vice zvraty.
  23. Indiana Jones a nástroj osudu
    Indiana Jones a nástroj osudu (2023)
    7
    Harisson Ford si naposledy nasazuje klobouk. Poslední díl Indiana Jonese funguje fajn a i když už na něm nepracuje Steven Spielberg, tak to vlastně skoro ani není poznat. Bál jsem se, co z toho vlastně na konec vznikne, ale tento díl zakončuje s pokorou celou pentalogii. V podstatě chybek má jen pár. Omlazený Indy v úvodní sekvenci působí dost uměle a některé emoce ve výrazu jsou strašně ploché až nepatrné.
  24. Flash
    Flash (2023)
    3
    Zklamáni. To je pocit, který mě provází od dokoukání Flashe. Všechno je to jeden velký chaos, který provází nemastné vtipy, které působí strašně trapně. Cgi je vošklivý jak noc, a to mi věřte, jakmile Barry nandá oblek, je gumovej jak haribo medvídek. Akční scény nepůsobí vůbec přirozeně a nedej bože, když se záběry ještě zpomalí. Barry v podání Ezry Millera je mi nesympatický už od Justice Leagua a snaha napodobit No Way Home se nepovedla. Celý ten multiverse všude už mi leze sakra na nervy, protože to nikdo nedokáže udělat kvalitně a pořádně. Jediná kvalitní věc na tomhle filmu je kvalitní uhláškovaný Batman v podání Michaela Keatona a záběry, akční scény s ním působí na celém filmu nejvíc přirozeně. Film vlastně nemá větší smysl, není řádným zakončením DCEU a rozhodně nenastoluje začátek nového DC. Žádným způsobem nebuduje kvalitního záporáka, Zod stojí za nic. Jeden promarněný potenciál a totální výsměch animáku Flashpoint.
    • Michael Keaton
    • Nekvalitní CGI
    • Nevýrazný záporák
    • Trapný humor
  25. Děti Nagana
    Děti Nagana (2023)
    6
    Solidní rodinný film, který jsme opravdu večer shlédli jako rodina. Ovšem na opětovné shlédnutí mě v zásadě nic neláká. Období je vystihnuto skvěle. Dětské emoce dávají dokonalý smysl v pozadí s Naganem. Dětské postavy jsou sympatické, tedy ty které Vám být sympatické mají. Výhru v zápase jim v zásadě přejete. Občas film oživí i nějaký ten vtip.
  26. Transformers: Probuzení monster
    Transformers: Probuzení monster (2023)
    7
    Když na něčem vyrůstáte, vybudujete si k tomu pouto. Původní Transformers mají v mém srdci velké místo. Obměna v podobě režiséra funguje, to už víme od Bumblebeeho. Lidské postavy jsou zajímavé a Noah v kombinaci s Miragem funguje a zastiňuje občas i Sama s Bumblebeem. Optimus si projde zajímavým vývojem, i když v některých momentech funguje tak nějak divně a vlastně jeho chování k Optimovi ani moc nesedí. Zápletka není šíleně překombinovaná, působí docela primitivně. Design robotů je fajn a odlišující. Film se nebojí drsnějších rozhodnutí a emočního vypětí během určitých částí (nechci spoilerovat). A teď už negativa. Všechno to v soubojích funguje jako strašný, nepřehledný digibordel. Nižší rozpočet je strašně vidět a skoro každá scéna CGI je prostě meh. Humor funguje, ale nejedná se o žádný strop. Ve finále by větší rozpočet pro další filmy rozhodně neuškodil a pokud budou ve stejném tónu, nemám s tím sebemenší problém. Doufám ale ve zlepšení.
    • Chemie mezi Miragem a Noahem
    • Přízemější zápletka
    • Slabší CGI
    • Nepřehledné souboje
  27. Spider-Man: Napříč paralelními světy
    Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023)
    7
    Pokračování Spider-verse opět dokazuje kvality animáku od Sony. V mnoha ohledech svého předchůdce překonává, animace je mnohem rozmanitější a ještě víc komiksovější. Počet Spider-manů je samozřejmě masivní. Soundtrack sedí dokonale, jak je ve zvyku. Akce je ve vší animaci někdy dost chaotická a nepřehledná. Kde film však zaostává je rozjezd, hned v prních minutách film šlápne na plyn v akční scéně a pak se na cca 45 minut totálně zastavĺ na rodinném dramatu, které není moc zajímavé. V momentě kdy na scéně objeví Miguel, je hlavní záporák Spot totálně upozaděn a nepůsobí jako tak velká hrozba, ve finále má snad skoro nejmenší screentime ze všech postav. Posledním hřebíčkem už je pak jen utnutím filmu, který by si zasloužil krapet víc dramatičnosti.
    • Animace
    • Easter Eggy
    • Camea
    • Nepřehledná akce
    • Cliffhanger
    • Moc postav
    • Upozaděný záporák
  28. Koruna
    Koruna (2016)
    7
    Koruna je fajn seriál vyobrazující vzestup vlády Alžběty II. nejlepší jsou v prvu první dvě řady, pak kvalita trochu klesá. Neberte mě špatně, představitelé královské rodiny jsou všichni sympatičtí, ale Claire Foy a Matt Smith nasadí laťku dost vysoko a ostatní herci, kteří je v pozdějších řadách zastupují už jen stěží dohání jejich výkony a sympatie k nim. Kvalita opět stoupne, když se začne plně odehrávat drama okolo Diany a Charlese. A i když se jedná spíše o výpravný seriál, který nezahrnuje nějaké velké neznáme a tunu cgi akčních scén, tak dokáže chytnout a nepustit. Události okolo Královské rodiny jsou totiž natolik zajímavé, že každý díl má doslova co nabídnout. Jeden zápor však mám a tím je Imelda Staunton... Tu po Harrym Potterovi opravdu nemůžu ani cítit a její postava profesorky Umbridgeové mi jak si dosti lezla na nervy.
  29. Rychle a zběsile 10
    Rychle a zběsile 10 (2023)
    8
    Rychle a Zběsile je po desáté akční nálož, která opět překonává hranice fyziky, gravitace a všeho možného. I když se tentokrát drží na zemi… No, když myslím na zemi, tak na planetě Zemi. Vře ve mně nostalgie pátého dílu a když Vin Diesel začne o rodině, moje srdce se opět rozpouští a odpouštím i sebevětší kraviny. Soundtrack je tutovka. Jason Momoa je v roli záporáka fakt skvělý oživení. Roli si užívá až zavání Jokerem. Zbytek obsazení je prostě zajetá klasika, která se v mnoha ohledech nemění. Momoa zastiňuje všechny nováčky. Žádný složitý příběh se nekoná, to ani není styl Rychle a Zbešile. Pokud ale do kina jdete vypnout a nacpat se popcornem, film si na 100% užijete.
  30. Strážci Galaxie: Volume 3
    Strážci Galaxie: Volume 3 (2023)
    8
    Třetí strážci galaxie jedou v zajetém tempu, opět oplývají skvělým soundtrackem, důrazem na všechny naše již známé odpadlíky. Příběh se hodně ohlíží za originem Rocketa a ten je doslova kulervoucí a emotivní každým coulem. Komedii střídá tragédie, chvíli si užíváte vtipné momenty a pak vás zdrtí jeden ze srdcervoucích momentů. A tak si vlastně říkám, jestli Gunnovi strážci nejsou ta poslední pořádná věc, kterou v MCU uvidíme. Film má i své zápory, hlavní záporák by si podle mě zasloužil více prostoru na plátně, přijde mi že v současném ději je trochu mimo. Občas jsou vtipy takové hehe, ale vlastně nejsou vtipné, možná si film obecně zasloužil jet na vážnější notě, než střídat vtipy se smutnými momenty.
  31. Tři mušketýři: D'Artagnan
    Tři mušketýři: D'Artagnan (2023)
    8
    Již několikátá adaptace Dumasovy klasiky sazí na skvělé akční scény, které jsou natočeny většinou Bourneovským stylem na jeden záběr. Lehce obměňuje slavný příběh, nádherný vizuál a charismatické herecké obsazení. Je zcela vynechán humor a film jede celou dobu na vážnou notu. Moderní filmy zasazené ve starších dobách mi všeobecně chybí a oceňuji je více než Marvel a DC. A tohle jsem od Francouzů opravdu nečekal. S radostí se těším na druhou část.
  32. The Last of Us
    The Last of Us (2023)
    8
    Adaptace, která mnoho situací upozaďuje a některé rozšiřuje. Od Last of Us jsem neměl velká očekávání, obecně víme, jak to dopadá s herními adaptacemi... Příjemně mě to překvapilo, ale mám určité výtky, které nejdou odtrhnout. Seriál by si zasloužil více akce, ať už nakažených nebo nájezdníků... Hrozeb je zde opravdu málo a celé putování Amerikou tak působí jako jednoduché. Joel v podání Pedra Pascala mi naprosto sedl, s Bellou Ramsey je to o něco horší, ale zásadně mě nezklamala. Podle mě by si zasloužil více prostoru Tommy, který ho zde opravdu moc nemá a jeho vztah z Joelem není nějak zásadně vykreslen. Seriál zachycuje podstatný detail hry a to je vztah mezi Joelem a Ellie, v tom ostatním brzdí a občas až kulhá... Doporučil bych raději hru.
  33. Shazam! Hněv bohů
    Shazam! Hněv bohů (2023)
    8
    Druhý Shazam pokračuje ve šlépějích prvního dílu… takže pokud jste viděli první díl, nečeká vás nic převratně inovativního. Ale proč inovovat něco, co funguje. Zápletka funguje dobře, velkolepost stoupla a až na přehráváni Lucy Liu je to fajn zážitek, který určitě stojí za zhlédnutí. Mix rodinné zábavy a super akce s komediálními prvky. Tohle DC se mi začíná líbit a rád bych, aby Zachary Levi zůstal Shazamem i pro nové restartované DC.
  34. Ant-Man a Wasp: Quantumania
    Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023)
    6
    Po usazenějších dvou dílech se dostáváme do říše Kvant. Kloubouk dolů před kreativitou při tvorbě divnobytostí, které v říši Kvant žijí. Samotné vykreslení Kvantové říše by si zasloužilo být obsáhlejší. Chemie mezi Scottem a Cassie skvěle funguje. Třešničkou na dortu je Kang Dobyvatel v podání Jonathama Majorse. Jen škoda, že se Marvel furt drží stejné šablony a bojí se udělat zásadnější rozhodnutí, které by mělo na hrdiny dopad.
  35. Kocour v botách: Poslední přání
    Kocour v botách: Poslední přání (2022)
    10
    Poslední přání je osudovým příběhem, který sází na perfektní animaci, známé a nové postavy a svět, který prostě baví. Velká část jednotlivých témat je celkem dospělá a přiběh je příjemně temný a ponurý. Scénář skvěle pracuje s motivacemi jednotlivých postav, které se ve finále proplétají. Povinností je dodat, že své si najdou dospělí i ti nejmenší.
  36. Avatar: The Way of Water
    Avatar: The Way of Water (2022)
    8
    Druhý avatar je famózní podívaná, nefalšovaný skvělý vizuálem, který určitě nedělá ostudu prvnímu dílu a obohacuje ho o nové vodní prostředí, které je prvotřídní CGI, sakra hezčí digitální vodu jsem ještě neviděl. Škoda jen, že obraz je občas trhaný, díky poklesu snímků. Příběh zásadně opisuje od staršího bráchy a v mnoha ohledech doslova. Něják si představuji, že by Avatar mohl mít na víc než ždímání toho samého konceptu a že v dalších dílech se opravdu nějakého příběhového obohacení dočkáme. Postavy známé z prvního dílu dostávají méně prostoru na úkor potomků. Obecně se zde rozvíjí oproti prvnímu dílu rodinné pouto. I přes občasné zaškobrtnutí je ale Avatar 2 blockbusterem s velkým B, který v kině odsýpá a delší stopáž není na škodu a film jí ve výsledku plně obhajuje.
  37. Santa Clausovi
    Santa Clausovi (2022)
    6
    Miloval jsem trilogii s Timem Allenem, ale seriál nějakým způsobem postrádá kouzlo předchozích filmů. Timu Allenovi chybí ta chemie, kterou měl v předchozích dílech. První dva díly jsou nudné utrpení a když už to začne konečně k něčemu vypadat, tak seriál končí. Kall Penn je ze začátku sympoš, z kterého se postupem času stane tak OTRAVNÁ nesympatická postava. Ostatní postavy jsou únosné, ale žádná nějak extra nezazáří. Vánoční nálada? Hm, takový průměr až možná trošku podprůměr. 3* a to opravdu převážně z nostalgie...
  38. Strážci Galaxie: Sváteční speciál
    Strážci Galaxie: Sváteční speciál (2022)
    6
    Nezdá se mi, že by se zde James Gunn něják zásadně předvedl. Ano, tato jednohubka mě nějak nepohoršuje a není to nic špatného, ale zároveň to není nic převratného. Pomalu ale jistě začínám pochybovat o tom, že by Bautista utáhl svůj vlastní projekt a že by v roli Draxe měl co nabídnout. Mantis v tomto miniprojektu však byla o něco zajímavější a konečně dostává nějaký zajímavý směr. Zápletka je taková slabší, čekal bych něco více promyšleného, Kevin Bacon mě moc nezaujal. Navodí to fajn atmosféru Vánoc. Myslím, že se to celé dalo zpracovat vtipněji. Šlo by o perfektní podívanou. Ale pořád lepší, než speciál od Star Wars...
  39. Black Adam
    Black Adam (2022)
    8
    Doby, kdy bylo DC horší než Marvel jsou očividně pryč. DC vykopává a navazuje stylizací na Snyderovi filmy. The Rock si svou roli neohroženého a drsného Black Adama užívá. Skvěle ho doplňuje Justice Sociaty, v některých momentech ho u trochu přebíjí, ale nic vážného. Možná bych ocenil, kdyby byl tento film jen o souboji Black Adama s Justice Sociaty a netahal do toho ještě Sabacca. Třešničkou na dortu je Pierce Brosnan, který ztvárňuje Dr. Fate. Humor není přehnaný a rozhodně není trapný (jako např. Love and Thunder). Soundtrack, slow motiony a výbuchy. No prostě popcornovka, která se nemá za co stydět. A když DC ještě trochu přidá, rozhodně se nebude muset stydět ani na celý vývoj DCEU.