BUtLA

Vojtěch Zemánek

Komentáře 25

Od nejnovějších
  1. Zimní prázdniny
    Zimní prázdniny (2023)
    6
    Ničím nevyčnívající zapomenutelný feel good film. Kolísávý scénář, místy chytré dialogy, nenápaditá režie, skvělá atmosféra. Moc dlouhé a moc doslovné.
  2. Survivor Česko & Slovensko
    Survivor Česko & Slovensko (2022)
    5
    3. série - totální guilty pleasure, technicky nezvládnutý, tlačeně konfliktní a neskutečně natahovaný. není to o přežití, ani o tom, kdo "to líp hraje". je to wipeout v tropickým settingu, bez pevných pravidel a s trochou zábavný bulvární přehrocenosti. pro tvůrce a tvůrkyně pořadu je to hezký sandbox a podojení fungujícího konceptu, pro účastníky a účastnice možnost si boostnout počty followers, pro diváctvo bezpečně tupá zábava a cheap thrills.
  3. Mladá dáma
    Mladá dáma (2024)
    5
    Námět lepší než zpracování. Millie Bobby Brown hraje toporně a neautenticky. Vizuálně je to alespoň trochu pohádkově opojné. Myšlenka ale žádná a konec naprosto směsný.
  4. Yellowjackets
    Yellowjackets (2021)
    6
    Slibný námět a premisa plná potenciálu. Bohužel se to postupně rozpadá podobně jako Ztraceni nebo seriál Dark, které to oba v mnohém připomíná. Drobnosti neustále snižují uvěřitelnost toho, co se děje na obrazovce a nevýrazná režie to moc nedrží pohromadě. Po první sérii jsem to vzdal, protože mě těch 10 dílů přesvědčilo, že mě nezajímá, jak se vše rozuzlí.
  5. Zabil jsem Einsteina, pánové...
    Zabil jsem Einsteina, pánové... (1969)
    6
    Překvapivě nadržená absurdní sci-fi komedie, která otevřeně kašle na to, aby děj dával smysl. Výborný set design a kostýmy. Děj se slepencem nápadů, které ne vždy fungují i po 50+ letech. A ač to místy zavání nudou, odlétajícího Sováka s jet-pistolema z hlavy jen tak nevymažu.
  6. Klaus
    Klaus (2019)
    7
    Velmi milý, nenáročný a zároveň invenční animák s možná trochu moc frontloadovaným poselstvím. Několik fungujících dojemných momentů, spousta otázek, které budou děti po shlédnutí mít, zvláštní morální kompas protagonistů, otravně obligátní okamžik krize před třetím aktem a otravně špatně vybraná pop-hudba. Všehovšudy ale moc příjemný zážitek.
  7. Dařbuján a Pandrhola
    Dařbuján a Pandrhola (1959)
    5
    (Ne)pohádka s podivným tempem a okořeněná špetkou dobové agitky, který je ale z dnešního pohledu zajímavě nedotažená. Za mě se na to dá koukat s jistou dávkou nostalgie, ale jinak je to docela velká nuda.
  8. Život na naší planetě
    Život na naší planetě (2023)
    4
    Brutálně zjednodušené jen, abychom ukázali téměř dokonalé a na efekt vytvořené obrázky dávno mrtvých zviřátek, jak se perou. Morgan Freeman to doprovází úplně prvoplánově dementně laděnejma kecama, který představují "příběh života" furt jen jako "válku" a "boj", používá termíny jak z neoliberální učebnice ekonomie a vyhynulým zvířatům se přisuzují lidské vlastnosti, které jsou důvodem, proč získali evoluční výhodu. Jako taková (pre)historicky zoologická pohádka pro lidi netknutý základní školou asi dobrý.
  9. Hranice
    Hranice (2023)
    9
    Film, jehož apel funguje lépe, než jeho zápletka. Navzdory vizuálu a ohlasům mi nepřijde, že jde o záležitost pro filmové snoby. Pro ně to bude možná příliš jasně nalajnované a ehm...černobílé. Zpracování tématu je ale přístupné a skvěle pracuje s jeho vrstevnatostí. Řekl bych, že má skutečně šanci běžnému diváku změnit pohled na situaci lidí snažících se dostat do Evropy a to je jeho největší devíza. Jen je opravdu smutné, že když pár stovek kilometrů od nás v lese umrzají lidé, stejně potřebujeme, aby nám 74letá Agnieszka Holland ukázala, jak se ohledně toho máme cítit.
  10. Úsvit
    Úsvit (2023)
    8
    Okázale důvtipně napsané, příjemně stylizované a skvěle technicky zpracované a nacastované. Vedení herců a hereček a jejich výkony párkrát ujedou (nechat Marthu Issovou hrát úplně mimo tón filmu mě z nějakého důvodu hrozně nesedlo), ale vše to funguje a odsýpá. Elišce Křenkové role skvěle sedne a celý film s lehkostí utáhne. Je tak extrémně osvěžující vidět velký český film, který nezpracovává něco, co člověk viděl jinde a lépe, netopí se v patosu a nepůsobí nabubřele, že tomu člověk i odpustí občasnou tezovitost a zbytečné pokukování do kamery.
  11. Dungeons & Dragons: Čest zlodějů
    Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023)
    6
    Těžko hodnotit. V porovnání s ostatními blockbustery tohohle typu je to určitě o level výš. Prostě kvalitní béčko, u kterého se ani chvíli nenudíte. Dobře fungující akce, pár dobrých gagů, skvělé filmové ztvárnění hraní her na hrdiny. Za mě skvělá volba, když se chcete prostě večer vypnout a vůbec u ničeho nepřemýšlet. Na druhou stranu, hrozně to nefunguje, když se to snaží dělat emoce. Sedlo by tomu ještě o něco víc nadsázky. Plus ve mně z toho filmu nic nezůstalo, jen pocit toho, že čas, kterej jsem s ním strávil, nepovažuju za promrhanej.
  12. Zaklínač
    Zaklínač (2019)
    4
    Nikdy mě žádný seriál tak neztratil jako Zaklínač. První série začala jako vcelku neotřelé fantasy béčko, kterému slušela epizodická struktura plná nadsázky a protkaná širším narativem, který cílil na tři titulní postavy a podařilo se ho poměrně úspěšně uzavřít. Od druhého dílu 2. série ale začaly patrně probublávat širší ambice tvůrců. Dějové zkratky, které mi přišly v 1. sérii osvěžující, přestaly fungovat a scénář se začal brát možná až příliš vážně. V 3. sérii se pak všechno již zcela rozpadá. Jakoby ani herci a herečky už ani nevěřili svým postavám a scénář jim nenabízel nic, čeho se chytit. Varováním možná mohl být Blood Origin, který přišel mezi 2. a 3. sérií a který je asi nejvíc cringe věc, jakou jsem kdy viděl. Třetí série neustále odbíhá od hlavních postav k vedlejším linkám a tváří se, že by na nich divákům mělo záležet. Snaží se budovat velký svět, ale nedokáže vysvětlit proč postavy jednají, jak jednají na nejvíc elementární úrovni - minimálně ne bez doslovnosti nebo smrtící dávky patosu. Jakoby zároveň počítala s tím, že nás svět Zaklínače stále baví a již ho dostatečně představili předchozí série, proto nemá cenu se tím zdržovat s vysvětlováním jeho vnitřní logiky. Přes všechny krvavé akční scény a příšerky, kterými tvůrci ředí pozornost, stejně nakonec vyzní do prázda.
  13. Mission: Impossible Odplata – první část
    Mission: Impossible Odplata – první část (2023)
    7
    Nový stuntreel zplastikovaného Toma Cruise je pořád zábavná a napínavá akční jízda. Škoda jen, že akce samotná je tentokrát trochu zapomenutelná a humornou nadsázku často střídá nechtěně komické melodramatično. O Huntově vztahu k ženám radši nepřemýšlet.
  14. Láska a smrt
    Láska a smrt (2023)
    4
    Průměrně nasnímaný seriál, který skáče napříč žánry, uvěřitelné herectví střídají náhodné afektované výlevy a série celá schválně vyznívá do prázdna. Což by samo o sobě nebylo na škodu, kdyby se tím vším tvůrci snažili něco říct. To ale není tento případ. Nabízí se sice celá řada témat. Jen velmi málo jich je ale v seriálu nějak podrobněji rozpracováno.
  15. Dobrá znamení
    Dobrá znamení (2019)
    6
    Po 2. sérii snižuju hodnocení ze 7 na 6. Pořád je to nadprůměrná zábava, ale má to příšerně pomalý tempo. Mám za to, že správně vystavěný seriál by měl zvládnout jak rozvíjet postavy, tak neustále posouvat celkový příběh. První sérii to ještě jakš takš šlo. V 2. sérii to ale s tím příběhem dost drhne a až do posledního dílu nás mají u obrazovek držet hlavně roztomilé hlavní postavy. Jelikož tomu ale již chybí Pratchettův vtip, ani vedlejší linky, které je mají rozvíjet se tak nějak táhnou.
  16. Mlha
    Mlha (2007)
    6
    Po druhém zhlédnutí po letech mě (když pominu vtipně vypadající efekty) překvapila zvláštní melodramatičnost, která mi úplně neseděla k tomu, jak se film snažil působit vážně.
  17. Mimořádná událost
    Mimořádná událost (2022)
    4
    Je to hrozně zajímavý, jak tenhle film nefunguje. Snaží se to být nějaký Kameňák pro "lepší lidi", ale ze všech vtipů a gagů funguje tak každý pátý. Moc tomu nepomáhá střih, který mě trochu mátl. Což je paradoxní na to, jak líně a jedoduše celý film působí. Přepálená stopáž a hrozně divný tempo.