Díra

74%

Zajímavosti 4

  • Většina pater budov je číslována od nejnižšího k nejvyššímu zdola nahoru, ale ve věznici je to přesně naopak - nahoře je první patro, což je stejný systém číslování jako u pekelných kruhů v Dantově Pekle. Obyvatelé třetího kruhu, vyhrazeného pro obžerství, jsou nahoře na Zemi trestáni za svou cvičenou chamtivost a apetit a stejně jako obyvatelé vězení ve vyšších patrech hromadí to, po čem touží, na úkor ostatních.
  • Trimagasi a Goreng řeknou během filmu 26krát "obvio" (anglicky "obviously").
  • "Vertikální samosprávné centrum" je zřejmou alegorií společnosti, kde ti nahoře mají k dispozici to nejlepší a jsou ochotni spotřebovávat mnohem více, než je nutné, na úkor těch dole, zatímco ti na nejnižších úrovních společnosti musí trpět a zůstat bez prostředků. To se může týkat jak společnosti v rámci jedné země, tak celosvětové společnosti zemí prvního světa. Snaží se také ukázat, že revoluční změna v kapitalistické společnosti neprobíhá spontánně, protože většina lidí nemá třídní vědomí a žije spokojený život.
  • Film byl natáčen chronologicky, protože Iván Massagué musel během šestitýdenního natáčení zhubnout 12 kilogramů, aby bylo vidět jeho fyzické zhoršení.