Narušitel systému

76%

Zajímavosti 7

  • Do hlavní role byla vybrána berlínská dětská herečka Helena Zengel. Ze zhruba 150 dívek, které Fingscheidt zvažoval, se Zengel hned od začátku dostala do užšího výběru deseti: režisér se k ní neustále vracel. Podle Fingscheidta byla jediným dítětem, které dokázalo ztvárnit agresi spolu s tísní: "Nikdy v ní nebylo nic pouze rozmazleného nebo drzého, vždy se to spojovalo s křehkostí a zranitelností."
  • Hvězdě Heleně Zengel bylo pouhých devět let, když byla obsazena do role divoké a energické Benni ve filmu Nory Fingscheidt. A mladá herečka uvedla, že ji k této náročné roli přitahoval scénář, zejména hojné používání nadávek.
  • Píseň, kterou Benni zpívá v autě, je "Kommissar Ärmchen" od Olliho Schulze. Tuto píseň o fiktivním podvodném detektivovi vytvořil pro svůj podcast "Fest und Flauschig".
  • Navzdory vypjatým scénám, které jsou ve filmu zobrazeny (a které prožíváte jako diváci), se podle rozhovorů na německém disku Blu-ray herečky a herci při natáčení scén i po něm velmi dobře bavili. Zejména Helena Zengel (Benni) o každé scéně intenzivně hovořila se svou matkou, ostatními herečkami, herci a samozřejmě také se scenáristkou/režisérkou Norou Fingscheidt. Díky tomu viděla (a také byla více než schopná zahrát), jak to skutečně je, že ta dívka je velmi zranitelná a potřebuje pomoc, a ne jak by se mohlo na první pohled zdát, že je to nezvladatelné dítě, které pořád vyvádí a "jen ničí věci". Toto zdravé pochopení choulostivého tématu jí usnadnilo i natáčení těchto scén.
  • Nora Fingscheidt napsala scénář po pětiletém výzkumu, během něhož žila nebo pracovala v pobytových skupinách, ve škole pro podporu vzdělávání, v centru nouzového ubytování a na dětské psychiatrii. Hovořila s pracovníky institucí a agentur i s dětskými a mládežnickými psychology. Fingscheidt říká, že film System Crasher vytvořila, aby zvýšila povědomí o těžce traumatizovaných dětech, jako je Benni.
  • Helena Zengel se stala nejmladší herečkou v historii, která za svůj výkon v tomto filmu získala cenu Lola za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli na Německých filmových cenách.
  • Oficiální přihláška Německa do 92. ročníku udílení Oscarů v kategorii Mezinárodní hraný film.