Výjimeční přátelé

67%

Zajímavosti 32

  • Jak už to u biodramat bývá, některé události jsou z dramatických důvodů pozměněny. Na začátku filmu je uvedeno, že se odehrává v roce 1998, nicméně několik zobrazených epizod Mistra Rogerse bylo ve skutečnosti natočeno dříve. Epizoda, v níž se Rogers pokouší postavit stan, byla natočena v roce 1975, jeho návštěva u smyčcového kvarteta Uptown byla natočena a odvysílána v roce 1997 a příběh Neighborhood of Make-Believe se skunkem byl natočen a odvysílán v roce 1987.
  • Joanne Rogers, David Newell, Margaret Whitmer, Bill Isler: Ve scéně v čínské restauraci se objeví vdova po Fredovi Rogersovi, herec, který hrál pana McFeelyho, producent pořadu a generální ředitel společnosti Fred Rogers Company.
  • V poměrně malém obsazení jsou tři držitelé Oscara. Christine Lahti za nejlepší krátký hraný film za snímek Lieberman In Love (1995), Chris Cooper za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli za Adaptace (2002) a Tom Hanks je zase držitelem ceny za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (1994 a 1995).
  • Jedná se o sedmý celovečerní film v kariéře Toma Hankse, v němž ztvárnil skutečnou osobu. Prvním byl Jim Lovell ve filmu Apollo 13 (1995), druhým Kapitán Phillips (2013), třetím Walt Disney ve filmu Zachraňte pana Bankse (2013), čtvrtým James B. Donovan ve filmu Most špiónů (2015), pátým kapitán Sullenberger ve filmu Sully: Zázrak na řece Hudson (2016) a šestým Ben Bradlee ve filmu Akta Pentagon: Skrytá válka (2017). Objevil se také jako postavy založené na skutečných osobách ve filmech Velké vítězství (1992) a Chyť mě, když to dokážeš (2002).
  • Seriál Mister Rogers' Neighborhood (1968) získal 4 ceny Emmy za vynikající výkon v dětském pořadu - Fred Rogers, vynikající scénář dětského seriálu, vynikající výkon v dětském seriálu - Fred Rogers a vynikající výkon v dětském seriálu - Fred Rogers.
  • Držitel ceny Emmy Jim Emswiller spadl 12. října 2018 kolem půl osmé večer během přestávky v natáčení v Mount Lebanon v Pensylvánii z balkonu. Jedenašedesátiletý muž z Pittsburghu později v nemocnici zemřel. Emswiller se podílel na zvukové produkci filmu. Podle policie v Mount Libanonu Emswiller spadl přes cihlovou zeď na balkoně v bytovém domě. V závěrečných titulcích se objevuje věnování tohoto filmu Emswillerovi.
  • Smyčcové kvarteto ve filmu bylo vybráno proto, že skutečný klip pocházel ze správného roku a cesty do New Yorku a tvůrci se vydali hledat kapelu, která by jej zopakovala. Skutečná skupina nebyla pohromadě téměř celých dvacet let od vystoupení v seriálu Pan Rogers a díky tomu, že se pro tento klip dali opět dohromady, se všichni znovu spřátelili a nyní spolu pravidelně hrají. (Podle režiséra v komentáři na DVD.)
  • Skutečný Mister Rogers se objeví ve scéně, která se hraje během závěrečných titulků.
  • První scéna filmu vychází z epizody 1506 1506: Rogerse (1968), která začíná tím, že pan Rogers ukazuje divákům nástěnku s obrázky a mluví o přátelích. Obrázková tabule použitá v původním pořadu však vypadala jinak. Kromě lady Aberlinové a pana McFeelyho na ní byly také obrázky policisty Clemmonse, majitele hudebního obchodu Joea Negriho, uklízečky Audrey Rothové a provozovatele dílny Boba Trowa. V této epizodě pan Rogers představil svého přítele a prodavače obuvi Buzze Wagnera (který byl za prostředními dveřmi na obrazové tabuli) a jeho syna Grega.
  • Syn Toma Hankse, Colin Hanks, hrál pana Rogerse v epizodě seriálu Drunk History (2013), kde dramatizoval dobu, kdy Rogers mluvil před senátním výborem, aby obhájil federální financování PBS: Underdogs (2018).
  • Tom Hanks prozradil, že o filmu poprvé slyšel před deseti lety a že scénář četl před osmi lety.
  • Jedná se o sedmý film, ve kterém Tom Hanks ztvárnil skutečnou osobu.
  • Podle producentů a navzdory původnímu přesvědčení není film biografií Freda Rogerse. Film se spíše soustředí na novináře Toma Junoda (zde pod jménem Lloyd Vogel) a jeho zkušenosti s rozhovorem s Rogersem a na to, jaký to na něj mělo dopad.
  • Tom Hanks si potřetí zahrál svého vzdáleného bratrance. Je také vzdáleným příbuzným Walta Disneyho, kterého hrál ve filmu "Zachraňte pana Bankse" (2013), a Bena Bradleeho, kterého hrál ve filmu "Akta Pentagon: Skrytá válka" (2017).
  • Scénáristé uvedli, že natáčení filmu trvalo tak dlouho, protože neúnavně spolupracovali s pozůstalostí, aby zajistili přesnost filmu. Měli přístup do archivů, aby se ujistili, že je to "správně". "Jakmile jsme našli Mari [Marielle Hellerovou], tak se to stalo," zmínili s pocitem, že ona byla posledním dílkem skládačky.
  • Každá změna místa ve filmu byla znázorněna zmenšeným modelem každého místa, podobně jako v epizodě seriálu Mister Rogers' Neighborhood (1968), kdy se sám pan Rogers přesouval ze svého domu na jiné místo.
  • V domě pana Rogerse v seriálu je na stěně obraz. Když jde Lloyd do "skutečného" domu Freda Rogerse, je na stěně stejný obraz, i když o něco větší.
  • Vydáno rok po dokumentu Won't You Be My Neighbor? (2018), který obsahoval rozhovory s Tomem Junodem, jehož příběh inspiroval tento film. Oba filmy byly poprvé uvedeny na filmových festivalech a získaly řadu nominací na ceny.
  • Během natáčení Marielle Hellerová trvala na tom, aby herci a štáb pracovali "francouzské hodiny" (což je termín z oboru, který znamená desetihodinový pracovní den bez přestávky na oběd). Dělala to proto, aby se stihla vrátit domů včas a uspat svého syna. Udělala to také z úcty k Fredovi Rogersovi, protože věřila, že by nechtěl, aby herci a štáb byli přepracovaní natolik, že by nemohli trávit čas se svými rodinami.
  • Marielle Hellerová je dlouholetou přítelkyní syna Toma Hankse Colina, se kterým se seznámila na narozeninové oslavě, kde mu nabídla tento projekt. Hellerová tvrdila, že přístup byl šťastný, protože Hanks dal prostřednictvím své agentury najevo, že si chce odpočinout od hraní skutečných lidí a aby mu tyto scénáře neposílali.
  • Scéna se stanem, v níž se pan Rogers nakonec zklame, je založena na skutečné scéně, která byla natočena pro film Mister Rogers' Neighborhood (1968). Ukázky z této scény byly promítány během rozhovoru s Fredem Rogersem v epizodě č. 1.11 (1982).
  • Tom Hanks prohlásil, že se spolu s Marielle Hellerovou zúčastnil dokumentárního filmu Won't You Be My Neighbor? (2018), když připravoval tento film, a přiznal, že na něj udělal takový dojem, že se po něm obrátil na Hellerovou a zeptal se jí: "Je nějaký důvod, proč natočit náš film?".
  • Minuta ticha ve scéně v restauraci představovala všechny lidi, kteří s Fredem Rogersem pracovali na jeho pořadu, a byla věnována jeho památce.
  • V rozhovoru pro CBS This Morning (1992) Tom Hanks popsal roli Freda Rogerse jako "děsivou" kvůli Rogersovu obrovskému kulturnímu a společenskému vlivu. Přičítal Joanne Rogersové, která mu při natáčení filmu dělala konzultantku, zásluhu na tom, že mu pomohla vytvořit upřímné a věrohodné ztvárnění jejího zesnulého manžela. Joanne také Hanksovi věnovala několik Fredových kravat, které Hanks ve filmu nosil.
  • Loutky použité ve filmu nejsou originály, ale pečlivé rekonstrukce Spencera Lotta, který je rovněž loutkohercem v Sesame Street.
  • Několik dní před premiérou filmu Ancestry potvrdil, že Tom Hanks a Fred Rogers jsou ve skutečnosti příbuzní z šestého kolena.
  • Tento film vznikl na základě článku Toma Junoda "Can You Say...'Hero?", který vyšel 1. listopadu 1998 v časopise Esquire. V roce 2019, ještě před uvedením tohoto filmu, napsal Junod článek do časopisu The Atlantic, který se tomuto procesu částečně věnoval. Začínal slovy: "Kdysi dávno ve mně jeden vynalézavý a neúprosný muž viděl něco, co jsem neviděl sám v sobě. Důvěřoval mi, když jsem si myslel, že jsem nedůvěryhodný, a zajímal se o mě víc, než byl můj původní zájem o něj. Byl to první člověk, o kterém jsem kdy psal a který se stal mým přítelem, a naše přátelství vydrželo až do jeho smrti. Nyní byl podle příběhu, který jsem o něm napsal, natočen film, který je "inspirován" příběhem, který jsem o něm napsal, což znamená, že ve filmu se jmenuji Lloyd Vogel a na svatbě své sestry se dostanu do pěstního souboje se svým otcem. Já jsem se s otcem na svatbě své sestry nepopral. Moje sestra žádnou svatbu neměla."
  • Během panelu po skončení filmu na TIFFu Tom Hanks zmínil, že by si přál, aby se svým synem (Colin Hanks) ve třech letech sledoval půl hodiny týdně pořad Pan Rogers, aby se naučil, že je v pořádku být smutný. Hanks se domnívá, že děti se od útlého věku neučí, jak je důležité vyjadřovat emoce, a pan Rogers to skvěle vysvětlil.
  • Tom Hanks tvrdil, že nejtěžší na roli Freda Rogerse bylo zpomalit tempo řeči, a aby se dostal do správné nálady, dělal před natáčením meditační a relaxační cvičení. Mezi jednotlivými záběry pokračoval v rychlém mluvení a pil hodně kávy.
  • Lloydův švagr se pana Rogerse ptal, jakou pušku používal, na základě internetové legendy, že Rogers bojoval ve válce ve Vietnamu.
  • Vdova po Fredovi Rogersovi, Joanne Rogersová, prohlásila, že Tom Hanks je pro roli jejího zesnulého manžela ideálním hercem.
  • Fred Rogers byl známý tím, že s ním bylo nesmírně obtížné dělat rozhovor, protože mu záleželo více na osobě, která s ním rozhovor dělala, než na tom, aby s ním rozhovor dělala, a často využíval čas k tomu, aby se s osobou, která s ním rozhovor dělala, spřátelil.