Watchmen

78%

Zajímavosti 21

  • Mezi herci tohoto seriálu jsou tři držitelé Oscara: Louis Gossett, Jr., Jeremy Irons a Regina King.
  • V 1. epizodě 1. série, čas 19:11...Vidíte, že za učitelem je plakát s prezidenty. Je na něm vidět, že současným prezidentem je Robert Redford. Později se "tyranka" ve třídě zeptá, jestli "Redford-náhrady" platily za její pekárnu.
  • Jeremy Irons hrál Charlese Rydera v televizní minisérii Brideshead Revisited (1981) a Adriana Veidta v televizní minisérii Watchmen. Matthew Goode hrál Charlese Rydera ve filmu Brideshead Revisited (2008) a Adriana Veidta ve filmu Watchmen (2009).
  • Jeremy Irons je v reálném životě vášnivým jezdcem na koni a při natáčení ve Walesu se často mezi záběry projížděl po venkově.
  • Bezpečnostní kód, který slouží ke vstupu do tajného úkrytu Sister Night, je rok 1985, což je také rok, kdy se odehrávají události grafického románu Watchmen.
  • Postava pirátky Jenny se v knihách Strážců neobjevila a je původní postavou seriálu. Její jméno je však nenápadným odkazem na sérii komiksů v rámci původního světa Strážců "Příběhy černé nákladní lodi". Spojitost spočívá v tom, že postava jménem Pirátka Jenny a loď jménem Černá nákladní loď figurují v písni "Pirátka Jenny" ("Seeräuber-Jenny") z muzikálu Třígrošová opera (Die Dreigroschenoper) z roku 1928 s hudbou Kurta Weilla a texty Bertolta Brechta a Marca Blitzsteina.
  • Podle Jean Smart, Sigourney Weaver roli Laurie Blake odmítla.
  • V této sérii se Hedvábný přízrak II, dříve známý jako Laurie Juspeczyk (Laurie Jupiter), jmenuje agentka Laurie Blake a přebírá příjmení svého odcizeného otce Edwarda Blakea alias Komika.
  • V rozhovoru pro časopis Paste Magazine z října 2019 řekl showrunner Damon Lindelof, že seriál American Hero Story, který sleduje mnoho postav, je láskyplnou parodií na několik seriálů Ryana Murphyho, zejména na jeho seriály American Crime Story a American Horror Story. V tomto rozhovoru Lindelof také řekl, že původně plánovali, že se v seriálu objeví sám Murphy jako tvůrce "American Hero Story", ale nakonec k tomu nedošlo. Jak "American Horror Story", tak "American Hero Story" jsou ve svých propagačních materiálech často označovány zkratkou "AHS" a mají také společného hlavního herce: Cheyenne Jacksonová, která hraje v American Hero Story verzi Hooded Justice, se objevila také jako několik postav v několika sériích American Horror Story.
  • Všechny scény s Adrianem Veidtem byly natočeny ve Walesu předtím, než byly scény z Tulsy v Oklahomě natočeny v Georgii.
  • V srpnu 2020 v rozhovoru s Terrym Grossem v pořadu National Public Radio "Fresh Air" scénárista Cord Jefferson řekl, že když on a ostatní scénáristé začali pracovat na seriálu, jeho šéf Damon Lindelof "přišel do místnosti hned první den a řekl, že chce, aby byl masakr v Tulse nějakým způsobem součástí seriálu". Řekl, že si přečetl článek 'Case For Reparations' od Ta-Nehisiho Coatese v The Atlantic a že ho to opravdu dojalo, a že nikdy neslyšel o masakru v Tulse, dokud si to nepřečetl, a o tom, jak to zdecimovalo tuto prosperující černošskou komunitu, jak jste říkal. A ten příběh ho opravdu dojal a chtěl ho nějak zahrnout do pořadu. Takže přišel do místnosti s tím, že by ho chtěl použít, ale jak ho vlastně zakomponujeme, jsme nevěděli. Myslím, že nám trvalo asi měsíc nebo dva, než jsme se rozhodli, že to bude nejen v pilotním díle, ale že to otevře celou sérii a že začneme masakrem v Tulse. A jsem opravdu rád, že jsme se rozhodli zařadit ho právě tam a ne někam jinam."
  • V několika scénách vidíme videa, na nichž ministr financí Henry Louis "Skip" Gates Jr. pomáhá návštěvníkům Greenwoodského kulturního centra vysledovat jejich genetický původ. Henry Louis Gates mladší, skutečný znalec afroamerické historie a genealogie, je univerzitním profesorem Alphonse Fletchera a ředitelem Hutchinsova centra pro výzkum Afriky a Afroameriky na Harvardově univerzitě a populárně známým se stal jako moderátor televizních seriálů PBS o historii, genealogii a sledování DNA "African American Lives" a "Finding Your Roots". V roce 2009 se Skip Gates stal obětí kontroverze o rasovém profilování, když jeden z jeho sousedů z Cambridge ve státě Massachusetts zavolal na tísňovou linku 911 a tvrdil, že se Gates "vloupal" do jeho domu. Tento incident vedl k celonárodní diskusi o rase a policejní práci a vyvrcholil setkáním v Bílém domě mezi Gatesem, zatýkajícím policistou, prezidentem Barackem Obamou a viceprezidentem Joe Bidenem, které se stalo známým jako "Pivní summit". Na rozdíl od své role v tomto televizním pořadu však Gates nikdy nezastával žádnou volenou ani jmenovanou politickou funkci.
  • Jeremy Irons tvrdil, že pro své scény dostal pouze scénář, u kterého byl přítomen, a o dějových zvratech, které se odehrávaly v jiných scénách, neměl tušení.
  • V grafickém románu Keaneův zákon (pojmenovaný po senátorovi Josephu Keanovi) postavil v roce 1979 maskované mstitele mimo zákon. Ironií osudu je, že v televizním seriálu Keaneův syn Joseph Keane Jr. po událostech "Bílé noci" uzákoní DOPA (zákon na obranu policie), který policistům povoluje nosit masky.
  • Quis custodiet ipsos custodes? je latinská fráze z díla římského básníka Juvenála z jeho Satir (Satira VI, řádky 347-348). Doslovně se překládá jako "Kdo bude hlídat samotné strážce?", i když je známa i ve variantních překladech, například "Kdo hlídá strážce?" nebo " Kdo bude hlídat strážce?". Původní kontext se týká problému zajištění manželské věrnosti, ačkoli dnes se fráze častěji používá k označení problému kontroly jednání osob v mocenském postavení, což je otázka, kterou Platón rozebírá v Republice.
  • Jeremy Irons prohlásil, že se mu ve venkovském prostředí hraje velmi dobře, protože v reálném životě vlastní zámek a má zkušenosti s mnoha činnostmi, které v seriálu provozuje.
  • První seriál podle komiksu, který získal cenu Emmy za vynikající seriál s omezenou délkou vysílání.
  • V dětství Will zhlédne němý film "Trust In The Law!" o maršálovi Bassovi Reevesovi, který režíroval Oscar Micheaux; tento film různými způsoby hluboce ovlivní celý Willův život. Ačkoli je tento konkrétní film smyšlený, Reeves i Micheaux jsou skutečné historické postavy. Bass Reeves (1838-1910) byl prvním černošským zástupcem amerického maršála na americkém Západě, který působil především v Arkansasu a Oklahomě. Po odchodu z maršálské služby se stal policistou v Muskogee v Oklahomě. Oscar Micheaux (1884-1951) byl průkopníkem raného filmového průmyslu, který natáčel němé i zvukové filmy o životě Afroameričanů.
  • Seriál je pokračováním grafického románu z roku 1986 namísto filmové adaptace Watchmen (2009). Mnoho příběhových událostí a postav z grafického románu, které byly ve filmu změněny nebo odstraněny, je v seriálu zmíněno nebo ukázáno. Nejvýraznějším rozdílem je útok chobotnic na New York, který byl ve filmu z roku 2009 zcela změněn.
  • Tulský masakr z roku 1921 je skutečnou historickou událostí. Tato událost byla až do nedávné doby v podstatě nepovšimnuta.
  • Druhý pokus o televizní seriál Watchmen. Terry Gilliam se o adaptaci pokoušel na počátku 90. let, ale dokázal si představit, že příběh bude tak epický, že by ho vzhledem k časové náročnosti bylo možné realizovat pouze v televizi, nikoli na filmovém plátně. Gilliamova vize šla do předprodukce s HBO a obsadila Robina Williamse do role Rorschacha, Jamie Lee Curtis do role Hedvábného přízraku, Garyho Buseyho do role Komika a Kevina Costnera do role Nite Owla. Projekt byl nakonec rozpuštěn poté, co HBO neposkytla dostatečně vysoký rozpočet pro Gilliamovu vizi. Sám Gilliam později prohlásil, že adaptace by stejně byla "nezfilmovatelná".