Ad Astra

68%

Zajímavosti 49

  • I kdyby platil zákaz vysílání lidských posádek, robotické sondy obíhající kolem Neptunu jsou již možné a NASA již jeden průlet uskutečnila. Je to jen otázka peněz a je to mnohem levnější než vyslání lidí.
  • Ve filmu není uvedeno, ve kterém roce se odehrává, ale je v něm zachycena cesta z Marsu k Neptunu, která vede blízko Jupiteru a Saturnu. Nejsou zde zobrazeny ani diskutovány manévry prakem kolem těchto obřích planet; lze tedy předpokládat, že zhruba osmdesátidenní let probíhal více-méně v přímém směru (zejména proto, že SPACECOM chtěl naléhavě zničit zdroj Výboje). První rok, kdy se čtyři zúčastněné planety budou blížit přímce, je rok 2237. Je však také uvedeno, že fáze Měsíce je na konci května téměř v úplňku. Měsíc bude v úplňku v polovině května 2237, nikoli na konci tohoto měsíce.
  • Na začátku filmu, ještě na Zemi, se kamera natáčí nahoru, aby ukázala Měsíc v poslední čtvrti, ale ve skutečnosti je zobrazena obrácená první čtvrtina Měsíce.
  • Vzdálenost od kráteru Tycho (kde Roy přistál na Měsíci) do středu Farside (kde se nachází "Cepheus") je zhruba 1 700 mil. Při cestě uvedenou rychlostí a za předpokladu, že se nebude zastavovat, by Royovu lunárnímu vozítku cesta trvala několik dní.
  • Měsíc je mnohem blíže zásobování ze Země než Mars, ale navzdory hrozbě "pirátských" útoků není základna SpaceCom na Měsíci vybavena žádnými vozidly pro cestování po povrchu, kromě otevřených (a tudíž extrémně zranitelných) roverů. Dokonce ani pro tak důležitou osobu, jako je Roy McBride, není k dispozici žádné obrněné vozidlo, které by ji bezpečně přepravilo. Mars je od Země (hlavní logistické základny pro všechny vesmírné operace) mnohem dále než Měsíc, přesto má základna Mars Space.Com k dispozici uzavřená vozidla. To nedává žádný vojenský ani logistický smysl.
  • Na konci svého prvního vysílání z Marsu se Roy McBride podepisuje slovy "Over and out". Ačkoli se to ve filmech používá už desítky let, je to nesprávný postup. "Konec" znamená "Čekáme na vaši odpověď". "Konec" znamená "Zavěšuji". Takže říkat "Konec a konec" se rovná "Čekám na vaši odpověď, ale neposlouchám".
  • Během sestupu k Marsu je vertikální rychlost zobrazená na displeji na kuželosečce 7235 m/s a stále se zvyšuje. Hned poté Roy oznámí "2000 metrů", což dává lodi 0,28 sekundy na přistání.
  • Gravitace Měsíce je šestinou gravitace Země, takže každý pokus o chůzi se mění v sérii odrazů. Přesto všichni chodí stejně jako na Zemi.
  • Roy by nemusel kontrolovat svou náplast na Cepheovi, protože skafandr, který použil při přeletu měsíčního povrchu, by byl (pravděpodobně) příliš špinavý na to, aby se dal znovu použít. Měsíční prach je velmi abrazivní. Pozemní posádka, která ho vezla k raketě, měla na sobě čisté obleky, aby zabránila nežádoucímu znečištění. roy však také potřebuje soukromí, aby si mohl přečíst svou zprávu, a jít si zkontrolovat nášivku je vhodný důvod k opuštění kokpitu.
  • Chyby v Royově volném pádu na začátku filmu: Roy by měl přejít na "plný náklon delta" (ruce a nohy plně natažené), aby se zvětšila jeho horizontální vzdálenost od mezinárodní vesmírné antény a vyhnul se tak padajícím troskám. Jakmile byl jeho padák poškozen troskami, měl jej uvolnit a nasadit záložní padák. není uvedeno, že by pracovníci měli záložní padák. Jsou to dělníci, ne parašutisté.
  • Když se Roy McBride vplíží na palubu lodi Cepheus a je konfrontován posádkou, všechny osoby se vznášejí v nulovém G. V té době Cepheus právě odstartoval o několik minut dříve a stále se zrychleně vzdaluje od Marsu. Z tohoto důvodu by měli být všichni na palubě tlačeni směrem k zadní části rakety." To je mylný předpoklad. Sekvence je samozřejmě časově komprimovaná. Část s nulovým G by měla být po odpojení prvního stupně a před odpálením druhého stupně, které vidíme, že probíhá.
  • Během cesty lunárního vozítka je vidět prach "visící ve vzduchu". Mohlo by se zdát, že na Měsíci k tomu nedochází, protože zde prakticky neexistuje atmosféra. V takovém prostředí by měl veškerý prach vyvržený ze země okamžitě spadnout zpět na zem a zůstat tam. Prach na povrchu Měsíce si však vytváří elektrický náboj, protože je neustále bombardován ionty slunečního větru. Výsledkem je tenká vrstva měsíčního prachu zavěšená asi jeden metr nad měsíčním povrchem. Náboj těchto prachových částic je tak velký, že byl navržen jako potenciální zdroj elektrické energie pro budoucí lunární mise.
  • Vzdálenost Neptunu od Slunce je přibližně 4,5 miliardy km. Stejnou vzdálenost lze považovat za vzdálenost Neptunu od Země a Marsu. Tato vzdálenost je tak velká, že nezáleží na tom, v jaké heliocentrické poloze se Země/Mars a Neptun nacházejí, zda na stejné straně Slunce nebo na opačných stranách. Když Roy pošle z Marsu zprávu svému otci, bude trvat asi 4 hodiny, než signál dorazí k Neptunu, a když pak jeho otec zprávu přijme, připraví odpověď a odešle ji, bude trvat další 4 roky, než odpověď dorazí k Marsu. Takže by trvalo asi 8 let, než by zpráva z Marsu obdržela odpověď z Neptunu. Ale mechanický hlas říká "Zpráva odeslána, čekáme na odpověď" a všichni zůstávají sedět a čekají na odpověď, jako by odpověď měla dorazit během několika sekund. Dokonce ani odpověď na e-mail na Zemi nepřichází tak rychle, s výjimkou autoresponderů.
  • Křehké stavby a konstrukce na povrchu Měsíce nemohou takto obstát. Kvůli absenci atmosféry jsou pod neustálou palbou nárazů meteoroidů.
  • Před cestou na Měsíc na místo startu na vzdálené straně se Roy dozví, že je téměř úplněk. To by obráceně znamenalo, že na Zemi bude téměř "nov" neboli téměř úplná tma. V následující scéně je však ukázáno, že Země je z větší části osvětlená, což Měsíc staví do situace těsně po novu.
  • Během scény honičky na Měsíci jsou slyšet zvuky střelby a výbuchů. Atmosféra Měsíce je tak řídká, že se zvuky nemohou šířit.
  • Cepheus zvládne cestu z Marsu k Neptunu za 79 dní, což znamená, že musí mít monstrózně výkonné motory (stejná cesta trvala Voyageru 12 let). Pokud má všechen tento výkon a navíc dostatečnou rezervu na objíždění, zrychlování a opětovné zrychlování při záchranné misi, pak není potřeba soustava solárních panelů, kterými je vybaven.
  • Když Roy dorazí na Měsíc, dozví se, že Měsíc je téměř v úplňku (při pohledu ze Země). Slunce by tedy (při pohledu z Měsíce) mělo být téměř za Zemí, takže Země je téměř ve stínu (tzv. "novu") a je vidět pouze při západu/východu Slunce. Místo toho se během cesty roverem zdá být Země osvětlená asi ze dvou třetin, a tak by (při pohledu ze Země) měl být Měsíc osvětlený asi z jedné třetiny (relativní fáze jsou v opozici) a tomu odpovídají i kapkovité stíny na měsíční scéně.
  • Heliopauza je mnohem dál než Neptun. A pro astronomii stejně není třeba chodit daleko ve sluneční soustavě.
  • Když Cepheus poprvé dorazí k Marsu, přejde z přímého pohonu přímo na vertikální přistávací profil. Při skutečné misi by se k Marsu přiblížil v profilu zpětného pohonu, protože by musel zpomalit pro navedení na oběžnou dráhu (zejména by jel dostatečně rychle, aby dosáhl Marsu za 20 dní). Když by byla připravena k přistání, použila by zpětný pohon a při zpomalování a vstupu do atmosféry by se postupně dostala do vertikálního směru. Vzhledem k realistickému zpracování tohoto filmu jsou takové elementární chyby fyziky kosmických letů neodpustitelné.
  • Když Brad Pitt na začátku filmu opouští stanici, má na sobě skafandr a padák, ale nemá na sobě kyslík. Ve skafandru by se během několika minut udusil.
  • V čase :26 při cestě na Měsíc Levant udává svůj směr jako "dva-devět-oh". Vojenská a letecká komunita říká "devítka", aby se vyhnula zkomolení nebo záměně "devítky". Stejná skupina by řekla "nula", nikdy ne "ó".
  • Tloušťka marťanského permafrostu se pohybuje od 3,5 km na rovníku po 8 km na pólech, což znemožňuje vznik podzemního jezera.
  • Když je Roy na tajné misi, dostanou nouzové volání z jiné lodi a zpomalí. Během zpomalování nikdo nejeví známky zrychlení (raketa by měla být nasměrována směrem od lodi v nouzi, aby mohla použít svůj hlavní motor pro zpětný zážeh). Roy, který nebyl připoután, měl vybíhat směrem k zadní části lodi.
  • Lezení nahoru uvnitř rakety během zážehu motorů by nemělo být možné kvůli silám G.
  • SpaceCon plánuje použít laser k odeslání zprávy z Marsu do Limy, ale tvrdí, že nezná její polohu. Laser se podle definice pohybuje po přímce. Aby jej tedy bylo možné použít ke komunikaci, musí každá strana znát polohu té druhé.
  • Stejně jako v případě strašidelných historek o Velkém hadronovém urychlovači by případný výbuch antihmoty v blízkosti Neptunu, který by měl pro lidstvo smrtelné následky, byl zastíněn kosmickým zářením o ultravysoké energii, které neustále bombarduje Zemi.
  • Na Marsu a na Měsíci v interiéru zažívají postavy gravitaci, která je normální pro Zemi, a nikoliv výrazně sníženou gravitaci, která by měla být.
  • Vzdálenost z Marsu k Neptunu a zpět je asi osm světelných hodin, a přesto tým čeká jen krátkou chvíli, než Roy dostane odpověď od svého otce.
  • Rychlost, jakou piloti kosmické lodi Pitt k Neptunu letí, vyžaduje konstantní zrychlení, aby cestu zvládli za 79 dní. Na každém vnějším záběru lodi je vidět, že její trysky toto zrychlení vytvářejí. To by také usnadnilo vnímání gravitace na lodi; je však zdůrazněno, že loď má nulovou gravitaci.
  • Při přistávání na Marsu po selhání systému se přepne ruční režim a Roy se snaží nastavit nulový úhel pádu, ale v žádném okamžiku nevypne motory; úhel se mu podaří nastavit až v poslední vteřině, a přesto raketa přistane přímo na místě, kde měla, místo aby byla na míle daleko.
  • Antihmota při kontaktu s normální hmotou nezpůsobuje "řetězovou reakci", jak se uvádí při Royově informování o projektu Lima. Když se antihmota a hmota dostanou do kontaktu, vzájemně se anihilují na čistou energii podle rovnice Alberta Einsteina E=mc2 (100% přeměna hmoty na energii). Neexistuje žádná možnost, že by incident s antihmotou na Neptunu ovlivnil Zemi, s výjimkou jednorázového výbuchu energie, který by taková exploze vytvořila.
  • V úvodní scéně, kdy Roy poprvé vystupuje z lodi a vstupuje na žebřík, aby opravil robotickou ruku, se k lodi připoutá. Dá se předpokládat, že se tímto způsobem připoutá veškerý personál, nicméně když dojde k poruše elektrického systému a plavidlo začne explodovat, velmi mnoho astronautů včetně Roye z konstrukce vypadne, než je samotná konstrukce poškozena natolik, že se dá předpokládat, že se samotné upevňovací body utrhly.
  • V dálce od měsíční základny je vedle nápisu hotelu vidět neonový kovbojský nápis "Vegas Vic".
  • Když Roy McBride projíždí základnou Lima kolem mrtvých těl, na videu se objeví skupina Nicholas Brothers, která hraje píseň "I've Got A Gal In Kalamazoo". Může to být z hudebního dramatu "Orchestra Wives" z roku 1942. Píseň v jejich podání byla nominována na Oscara za nejlepší hudbu, původní píseň. Nicholas Brothers byli od 30. do 50. let 20. století zábavní skupinou biologických bratrů, kteří se specializovali na "flash dancing" a měli pověst nejlepších stepařů své doby. Proslavili se také tancem "Jumpin' Jive" s Cabem Callowayem a orchestrem během filmového snímku "Bouřlivé počasí" z roku 1942.
  • První spolupráce Brada Pitta a Jamese Graye. Plánovali spolu pracovat na filmu Ztracené město Z (2016), ale Pitt od spolupráce odstoupil kvůli termínům. Zůstal na palubě jako výkonný producent.
  • Režisér a spoluautor scénáře James Gray v rozhovoru pro pořad National Public Radio "Morning Edition" v září 2019 uvedl, že si při natáčení filmu vytvořil vlastní playlist, který poslouchal ve sluchátkách. Na tomto playlistu byla mimo jiné tato díla: elektronické drony Eliane Radigue, sitárová hudba Raviho Shankara, suita Peer Gynt Edvarda Griega; Planety Gustava Holsta, čtvrtá část "Rothko Chapel" Mortona Feldmana, hudba Krzysztofa Pendereckého a přenosy elektromagnetických vln z vesmíru, včetně z planety Jupiter. Gray některé z nich také pouštěl hercům a štábu, aby jim během natáčení zprostředkoval náladu.
  • Vyprávění nebylo v původním scénáři a bylo přidáno až v postprodukci filmu. Velkou část voiceoveru, ne-li většinu, napsal oscarový scenárista Charlie Kaufman (který si paradoxně z takového voiceoveru nechvalně utahoval ve svém scénáři k filmu Adaptace (2002)).
  • Při cestě z Marsu k Neptunu jsou zmíněny planety Jupiter a Saturn, ale o Uranu se nikdo nezmiňuje. Protože však planety jsou vůči Slunci jen zřídkakdy v jedné přímce, nemusely by ho nutně míjet, zejména pokud by se tyto planety nacházely na opačných stranách Slunce. Navíc bez přípravy nebo náhody by bylo poměrně neobvyklé, kdyby na cestě k Neptunu minuly Jupiter a Saturn.
  • Režisér James Gray uvedl, že půjde o "nejrealističtější zobrazení cestování vesmírem, jaké kdy bylo ve filmu použito". Popsal ho také jako "něco, jako kdybyste spojili Apokalypsu teď (1979) a 2001: Vesmírnou odyseu (1968) a přidali tam trochu Josepha Conrada."
  • Jedním z hlavních vlivů filmu byla novela Josepha Conrada "Srdce temnoty", která se dočkala slavné adaptace ve filmu Apokalypsa (1979).
  • Po Royově výslechu vypráví příběh svého otce, který kráčí po chodbě vyzdobené portréty a životopisy astronautů NASA. Životopis jeho otce H. Clifforda McBridea (který uvádí datum jeho narození 25. září 2031 a datum projektu Lima 28. prosince 2079) je zasazen vedle dalších skutečných astronautů NASA, mezi něž patří např: Buzz Aldrin, druhý člověk, který se prošel po Měsíci, Bruce McCandless II, první astronaut, který letěl s pilotovanou manévrovací jednotkou, Eileen Collinsová, první žena, která velela raketoplánu, Mae C. Jemisonová, Winston Scott a Scott Kelly.
  • V čase 19:25 je vidět Tommy Lee Jones ve stejném vesmírném obleku jako ve filmu Vesmírní kovbojové (2000). Jediný rozdíl je v tom, že dvě horní nášivky byly digitálně upraveny tak, aby odpovídaly skafandrům Space Comm ve filmu Ad Astra.
  • Produkční tým Ad Astra před několika lety kontaktoval skupinu Virgin Richarda Bransona a požádal ho, zda by ve filmu mohl použít jejich značku. Zástupce společnosti souhlasil - "Mysleli jsme si, že je to opravdu zábavný koncept, a byli jsme opravdu rádi, že se můžeme zapojit." McBride se tedy sveze raketoplánem Virgin Atlantic na Měsíc.
  • Název znamená v latině "ke hvězdám". Často se používá jako zkratka pro "Per Aspera Ad Astra" (Přes nepřízeň osudu ke hvězdám); méně často pro "Per Ardua Ad Astra (stejný význam), což je motto Královského letectva. Tato fráze přetrvává z věty ("Lidstvo hledá *ke hvězdám* inteligentní život a příslib pokroku.") těsně předtím, než se objeví název filmu (zvýraznění doplněno).
  • Když si Roy prohlíží přísně tajnou zprávu, kterou mu předal plukovník Pruitt, zobrazí se název souboru jako 6EQUJ5. Fanoušci astronomie okamžitě poznají, že jde o řetězec znaků představující takzvaný signál "Wow!", který v roce 1977 zaslechl radioteleskop naslouchající ve směru souhvězdí Střelce. skutečný signál "Wow!", který byl podobný tomu, co by se dalo očekávat od inteligentního mimozemského zdroje, nebyl nikdy vysvětlen - a už nikdy nebyl slyšen.
  • Režisér James Gray pro časopis Empire přiznal, že musel se studiem udělat kompromis ohledně závěru filmu, aby dostal zelenou, a i když měl na palubě takovou hvězdu a producenta, jako je Brad Pitt, stále se několik let snažili o jeho realizaci.
  • Clifford McBride říká, že má šedý zákal a špatně vidí. Šedý zákal je jedním z předpokládaných zdravotních problémů spojených s vystavením slunečnímu záření během delšího pobytu ve vesmíru.
  • Na rozdíl od několika současných filmů, kde se k zobrazení vesmírné lodi a rozlehlého vesmíru používá CGI, se režisér James Gray rozhodl použít praktické efekty, jako jsou modely a rekvizity pro záběry exteriéru vesmírné lodi. Také pro zobrazení povrchu planet se místo CGI rozhodl použít statické obrázky. Stejná technika byla použita i ve filmu "2001: Vesmírná odysea"(1968).