Dvojitý milenec

61%

Zajímavosti 6

  • Louis říká Chloé, že on a Paul jsou "zrcadlová dvojčata". Termín zrcadlové dvojče se používá k popisu typu identického neboli jednovaječného dvojčete, kdy jsou dvojčata shodná, jako by se dívala do zrcadla - s určujícími znaky, jako jsou mateřská znaménka, dominantní ruce nebo jiné znaky na opačných stranách. Zrcadlová dvojčata pocházejí vždy z jednoho oplozeného vajíčka a mají stejnou genetickou výbavu. Přesná příčina zrcadlení u některých párů dvojčat je však nejasná. Někteří vědci se domnívají, že zrcadlová dvojčata vznikají, když se vajíčko rozdělí později v procesu oplodnění. (Vajíčka se obvykle rozdělí do týdne od početí - nebo i později. Některá se však rozdělí později, asi 7 až 10 dní poté - a to může vysvětlovat rozdíly. Vědci však zatím nezjistili, proč k zrcadlení dochází.)
  • François Ozon měl tento projekt v hlavě už od roku 2013, ale tehdy ho nenapadlo obsadit Marine Vacth, kterou právě režíroval ve filmu Mladá a krásná (2013), protože byla příliš mladá. Než se zhruba o tři roky později skutečně začalo natáčet, stala se Vacth matkou a dospěla, což vedlo Ozona k tomu, že ji uviděl v novém světle.
  • Film byl vybrán do hlavní soutěže o Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes v roce 2017. Premiéru měl 26. května 2017 v Cannes.
  • Když Chloé opouští muzeum, přechází pod uměleckým dílem brazilského umělce Henrique Oliveiry, které je specifické pro dané místo. Umělecké dílo "Baitogogo" bylo vytvořeno exkluzivně pro tuto výstavu v Palais de Tokyo s využitím původní konstrukce budovy a v budově muzea bylo od 30. 11. 2013 do 18. 12. 2016. Muzeum, v němž Chloé pracuje, je ve skutečnosti slavný Palais de Tokyo.
  • Když Chloejina matka mluví s doktorem, má na sobě zlatý přívěsek s kočičí hlavou, který dal Louis Chloej k narozeninám.
  • Adaptace románu Joyce Carol Oatesové "Životy dvojčat".