První člověk

77%
První člověk
Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (Cinemart)



Recenze: První člověk

Kinobox.cz
70%

Přestože je První člověk především příběhem jednoho muže a jeho rodiny, dozvíme se toho hodně i o kosmickém programu a o dalších mini-dramatech, která přispěla k tomu, že se na Měsíc jako první podíval právě Armstrong. Zde musím pochválit scénář, který velmi nenásilně a přitom pro laika pochopitelně vysvětluje základní technické věci (například jak přesně bude mise Apollo technicky probíhat, a proč).


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
I přesto,že je příběh Neila Armstronga všem dobře známý,dokáže První člověk diváka upoutat do sedačky. Je to tím,že samotný příběh je neuvěřitelně poutavý a plný dramatických momentů. Neil byl skromný člověk,který nestál o slávu,ale tento film si zasloužil víc než kdokoli jiný. Podle názvu se může zdát,že se zde bude všechno točit kolem vesmíru a letu na Měsíc,no není to tak úplně pravda. Tohle je příběh statečného muže jenž byl i otcem od rodiny a i to zde má své pevné místo. To jak se musí rodina vyrovnat s faktem,že se už nemusí nikdy vrátit atd. Damien Chazelle je obrovský talent a velký režisérský příslib do budoucnosti. Jeho dva předchozí snímky jsem si zamiloval na první pohled. Jsem rád,že dokáže pracovat i s takovými silnými příběh,které se netočí kolem hudby. Po technické a výpravné stránce filmu nejde co vytknout. Naprostá dokonalost kde je vše dovedeno do sebemenších detailů. Záběry z kokpitu působí velmi autenticky a divák si tak připadá jakoby tam seděl s nimi. Dobová atmosféra,kamera,hudba,herci a scénář dělají z tohoto filmu žhavého adepta na Oscary. Jedinou výtku bych možná měl. Chvílemi na mne snímek působil hrozně studeným dojmem. I přes hromadu dramatických scén jsem z nich necítil žádné pořádné emoce. Tohle je však jen malá vada na kráse a celkově to vidím na 85%
Pete69
Pete69
30 291 bodů
6.5
Od tohoto snímku jsem čekal více, podle mého názoru se měli tvůrci více věnovat závodu o dobití měsíce, studené válce a trošku ubrat z příběhu hlavního hrdiny. Scén z osobního života Neila Armstronga je až příliš a film mě chvílemi uspával. Naopak perfektní jsou interiéry a technika šedesátých let, která působí velmi věrohodně.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 483 bodů
10
USA vs. SSSR. Studená válka v plném proudu na všech frontách a odvětvích. Ano, a týkalo se to i dobývání vesmíru. Soupeření, kdo kde bude první, mnohdy mělo co do činění až s přílišnou hysterií. Už něco o tom odvyprávěl snímek z roku 1983 ´Správná posádka´ který byl zaměřen na americký pilotovaný kosmický projekt mající za cíl dopravit člověka do vesmíru. Nyní máme možnost shlédnou podobný filmový počin, tentokrát s vesmírným projektem cesty na Měsíc. Je sice o něco kratší než ten předchozí, ale zpracováním stejně tak dobrý. Ne-li přímo vynikající. Vlastně je to taková životopisná etuda Neila Armstronga na poli vesmírného dobrodružství. Tedy od nelehkého výcviku až po výstup na Měsíční povrch za projevu slavné věty pojednávající o malém kroku člověka, ale obrovském pro lidstvo. O výpravě Apolla 11 samozřejmě už ledasco vzniklo a připomenout lze třeba snímek z roku 2000 ´Mise v ohrožení´ pojednávající o snaze zajistit radiový přenos z vesmíru lidem do televizních obrazovek. Dobývání měsíce tedy tentokrát v té nejryzejší podobě a vskutku neuvěřitelných padesát let od události. Snímek je natočen s naprostým respektem k dané osobě a nutno uznat, že u scény výstupu na Měsíc se po divácké stránce tají dech stejně tak okázale, jako ve své době u televizních obrazovek. Příběh je nabitý událostmi a detaily týkající se tohoto projektu a hlavně co se týče Neila Armstronga, podpořené dobrými hereckými výkony, dobrou výpravou a vizuálními efekty. Jako obvykle z toho číší typický americký patriotismus, ale film jako takový je prostě nezpochybnitelný.


Dodatečné informace

Původní název:
First Man (více)
  • USA První člověk
  • USA First Man
  • USA Aufbruch zum Mond
  • USA First Man (El primer hombre)
  • USA First Man - Il primo uomo
  • USA First Man - Le Premier Homme sur la Lune
  • USA Prvý človek
Premiéra v ČR:
11. 10. 2018
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
První člověk je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch