Iron Fist

62%

Zajímavosti 28

  • Nesprávně považováno za hloupost - "V celém seriálu chodí postavy včetně Dannyho po dódžó v obuvi. V japonských dódžó se dodržuje přísné pravidlo "žádné boty", které by student, sempai a zejména sensei korigovali. Při pohybu po rohožích je přípustné nosit ponožky, ale trénink se vždy provádí naboso." -- Danny Rand byl vycvičen v Kun Lunu, kde se studují čínská bojová umění (kung-fu), NE japonská bojová umění. V kung-fu se cvičí v botách.
  • Mnoho širokých záběrů na výstavě, a to jak v interiéru, tak v exteriéru, se zaměřuje na rovnováhu a symetrii ve výstavbě scény. Sama Gao se v pořadu jednou zmiňuje o Feng Shui.
  • Showrunner seriálu Scott Buck přiznal, že se k seriálu "stavěl spíše odmítavě" a že ho na myšlence pracovat na tomto projektu nejprve začalo hřát to, že viděl, jak skvělý a úspěšný byl nakonec film Daredevil (2015). V podstatě se chtěl ujistit, že nepůjde jen o komiksový seriál a že v něm bude možné bohatě rozvinout charaktery postav.
  • Iron Fist byl vycvičen v zemi K'un Lun spolu s několika dalšími hrdiny z komiksů.
  • Postava Scythe, kterou hraje David Sakurai, je vlastně prvním skutečným superpadouchem, s nímž se Iron Fist v komiksech setkal, a to už v jeho druhém vystoupení v Marvel Premiere.
  • 12. října 2018 byl seriál Iron Fist od společnosti Netflix po dvou sezónách zrušen.
  • Když se ukázalo, že Alice Eve bude ve druhé sérii seriálu hrát Tyfovou Mary, dala fanouškovi pusu na tvář za správný odhad.
  • Lewis Tan se nejprve ucházel o roli Dannyho Randa/Iron Fist, než byl obsazen do role Zhou Chenga.
  • Vstupní hala penthousu Harolda Meachuma se nachází v budově General Electric na Lexington Avenue 570 v centru Manhattanu. Tuto "honosnou a bujnou" ukázku stylu art deco, původně známou jako "RCA Electric Building", navrhl v roce 1931 John W. Cross (AIA Guide to New York, 2010).
  • V tomto seriálu není o minulosti Dannyho rodičů Wendalla a Heather Randových řečeno nic kromě toho, že byli velmi bohatí, protože Wendall byl šéfem společnosti Rand Corporation. V komiksech byl Wendall Rand ve skutečnosti mimořádně talentovaný bojovník, kterého vycvičil odpadlík Iron Fist, když žil v Nepálu. Nakonec Wendall skončil jako výstup na Himálaj a přešel most vedoucí ze Země na K'un-Lun. Po překročení mostu Wendall zachránil vládce K'un-Lunu a ten Wendalla adoptoval jako svého syna a dědice. Během následujících deseti let se Wendall Rand oženil, zplodil dceru a získal nejvyšší poctu stát se Iron Fist. Selhal však, když došlo na závěrečný úkol zabít draka Chow Lao, a místo toho se vrátil na Zemi, kde založil Rand Corporation.
  • Tento seriál, "Daredevil (2015)", "Jessica Jones (2015)" a "Luke Cage (2016)" byly společně navrženy Netflixu, spolu s plánem vytvořit crossoverovou minisérii "The Defenders (2017)".
  • Finn Jones a Jessica Henwicková hráli v seriálu Hra o trůny (2011).
  • Ve druhém díle Misty Knightová říká, že policejní kód 616 je určen pro volání týkající se podezřelé osoby se schopnostmi. V marvelovském multivesmíru je Země-616 původním primárním vesmírem.
  • Finn Jones se chystal odletět z mezinárodního letiště v Belfastu poté, co právě dokončil své poslední účinkování v seriálu Hra o trůny (2011), když mu na mobil přišel e-mail s žádostí o konkurz na hlavní roli v tomto seriálu.
  • Všechny názvy epizod v první sezóně odkazují na pohyby v šaolinském stylu kung-fu.
  • Právnička společnosti Rand Enterprises Jeri Hogarthová prozradila, že za pět dolarů by si koupila přesně dvě sekundy svého času, což znamená, že si vydělá 9 000 dolarů za hodinu. Za předpokladu, že by pracovala standardní pracovní týden, vydělala by 17 000 000 dolarů ročně.
  • Finn Jones před začátkem natáčení trénoval čtyři hodiny denně, z toho dvě hodiny bojových umění a dvě hodiny vzpírání. Jones řekl, že kvůli svému fyzickému vzhledu nechtěl nabrat na objemu. Chtěl vypadat velmi "vytuněně a atleticky", nikoli jako "svalnatá krysa z posilovny".
  • Nejznámějším Iron Fistovým partnerem v komiksech je Luke Cage, který má také svůj vlastní seriál na Netflixu (Luke Cage (2016)). V komiksech i seriálu je původní pracovní partnerkou Iron Fista Colleen Wingová.
  • Předchozí Iron Fist Dannyho Randa byl Orson Randall, válečný veterán z první světové války, který používal "gun fu" (na rozdíl od kung fu).
  • Alova filozofie o tom, že zemědělství je "nejhorší omyl v dějinách lidstva", není výplodem pomatené mysli bezdomovce. Ve skutečnosti pochází ze stejnojmenné práce známého amerického vědce Jareda Diamonda z roku 1987 a dokládá, že moderní neduhy, jako jsou pandemie, války, sexismus a sociální rozvrstvení, lze mimo jiné vysledovat v souvislosti s tím, že lidstvo zavedlo zemědělství.
  • Postava Iron Fista byla představena v roce 1974 v Marvel Premiere #15 Roye Thomase a Gila Kanea. Bylo to přibližně ve stejné době, kdy se díky popularitě Bruce Leeho (který zemřel o rok dříve) rozmohl žánr kung-fu filmů. Filozofie Iron Fist se podobá Leeho filozofii v tom, že člověk musí soustředit svou mysl (Lee slavně řekl: "Vyprázdni svou mysl a buď jako voda."), aby mohl ovládat své tělo a sílu. Příkladem může být slavný "úder na jeden palec" Bruce Leeho, který dokázal vytvořit explozivní sílu z úderu, který letěl na krátkou vzdálenost. Podobný kousek předvádí i Iron Fist, když využívá své Chi, aby také generoval výbušnou sílu a dostal se přes těžké překážky.
  • Podle agregátoru recenzí Rotten Tomatoes zaznamenal tento seriál ve druhé sezóně největší nárůst recenzí od doby, kdy tento web začal zaznamenávat televizní recenze, a to o 31 %.
  • Navzdory kritice, že Dannyho Randa hraje bělošský herec, byl Danny Rand v komiksu skutečně běloch s blond vlasy a zelenýma očima. Přesto se komiks "Iron Fist" inspiroval filmem Kung Fu (1972), kde bělošský herec hrál napůl čínskou postavu.
  • Rosario Dawson je jedinou herečkou, která se objevila ve čtyřech seriálech Marvel Cinematic Universe na Netflixu: Daredevil (2015), Jessica Jones (2015), Luke Cage (2016) a Iron Fist (2017) (a také v crossoverovém seriálu The Defenders (2017)).
  • Claire Templeová (Rosario Dawsonová) v průběhu seriálu říká "Sweet Christmas", což je hláška Luka Cage.
  • Komiksová série "Iron Fist" byla původně inspirována úspěchem televizního seriálu "Kung Fu (1972)". Skrytá země K'un L'un byla inspirována různými příběhy, včetně "Ztraceného obzoru" Jamese Hiltona a příběhů z Tibetu. Velká část původního seriálu byla inspirována postavou Amazing Mana z komiksů Golden Age Centaur Comics, což byl člověk ze Západu, který během studia ve skryté zemi podobné Tibetu získal superschopnosti. Amazing Man, jako jeho civilní identita John Aman, byl přidán do kontinuity "Iron Fista" v sérii "Immortal Iron Fist".
  • V komiksu je Ward Meachum (Tom Pelphrey) strýcem Joy Meachumové (Jessica Stroupová), ale v seriálu jsou bratr a sestra.
  • V komiksech od Marvelu je Colleen Wingová nejlepší přítelkyní a partnerkou Misty Knightové v boji proti zločinu. Knightová, kterou ztvárnila Simone Missicková, je hlavní postavou seriálů Luke Cage (2016), The Defenders (2017) a 2. série tohoto seriálu.