The Promise

66%

Zajímavosti 36

  • Terry George se při psaní scénáře vydal do Turecka a Arménie.
  • Scénář vycházel z nerealizovaného scénáře Robina Swicorda s názvem "Anatolia", který však Terry George zcela přepracoval. Například postava Christiana Balea ve Swicordově verzi vůbec neexistovala.
  • Premiéry filmu The Promise (2016) na Capitol Hill 22. března 2017 se zúčastnili spolupředsedové Kongresového arménského klubu Jackie Speier, David Trott, Frank Pallone, předseda Demokratického klubu Joe Crowley (D-NY) a poslanci Judy Chu, Marcy Kaptur (D-OH) a Paul Tonko (D-NY).
  • Charlotte Le Bon se k filmu připojila velmi ráda, protože Christian Bale je její oblíbený herec.
  • Natáčelo se 70 dní od října do prosince 2015 a další natáčení probíhalo v květnu a červnu 2016.
  • První newyorská projekce byla uvedena ve spolupráci s velvyslancem Zohrabem Mnatsakanyanem, stálým zástupcem Arménie při OSN. [2017]
  • Konkurenční projekt Osmanský poručík (2017), který byl podporován tureckou vládou a je v podstatě propagandou, byl urychleně uveden do výroby měsíc před filmem Příslib (2016). Jeho postoj je velmi odlišný, vinu přisuzuje samotným Arménům a vyvozuje, že si za genocidu mohou sami. Paradoxně vydělal ještě méně peněz než film, který měl zkazit.
  • Dne 9. května 2017 uspořádalo arménské velvyslanectví ve Švédsku exkluzivní předpremiéru filmu Příslib (2016) v historickém kině Grand Cinema ve Stockholmu. Akce se zúčastnily desítky poslanců a velvyslanců akreditovaných ve Stockholmu, řada osobností veřejného a politického života, intelektuálové, diplomaté, odborníci na genocidu, zástupci arménské, asyrské a kurdské komunity ve Švédsku. Úvodním slovem k přítomným promluvil filmový režisér Per-G...ke Holmquist, jehož dokumentární film Back to Ararat (1988) získal v roce 1989 cenu Švédské filmové akademie Guldbagge za "nejlepší film".
  • Mezinárodní herecké obsazení zahrnuje 1 držitele Oscara (Christian Bale), 2 nominované na Oscara (Shohreh Aghdashloo, James Cromwell), 1 držitele Zlatého glóbu (Oscar Isaac), 2 nominované na Césara (Charlotte Le Bon, Jean Reno), 1 nominovaného na televizní cenu BAFTA (Tom Hollander), 1 nominovaného na cenu Genie (Rade Serbedzija), 1 držitele Zlatého telete (Marwan Kenzari) a 1 držitele ceny Ariel (Daniel Giménez Cacho).
  • Losangeleská premiéra filmu The Promise (2016) se konala ve středu 12. dubna 2017 v TCL Chinese Theater v Hollywoodu za účasti herců, štábu a producentů. Mezi slavnými hosty byli Cher, Kim Kardashian, Kourtney Kardashian, Orlando Bloom, Nina Dobrev, Sylvester Stallone, Leonardo DiCaprio a spoluzakladatel Redditu Alexis Ohanian.
  • Exteriérové záběry pro scénu večírku v domě Emreho otce pocházejí z paláce Monserrate poblíž portugalské Sintry.
  • Vzhledem k tomu, že genocida je pro tureckou vládnoucí stranu velmi sporným tématem, nebyla z bezpečnostních důvodů zveřejněna žádná informace o tom, že se film natáčí.
  • K dalším významným celovečerním filmům, které se zabývají arménskou genocidou, patří 1915 (2015), francouzský film Neříkej mi, že ten kluk byl blázen (2015) (premiéra na 68. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes), německý The Cut (2014) (premiéra na 71. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách), italský La masseria delle allodole (2007) (premiéra na 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně), kanadský Ararat (2002) (premiéra na 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes) a francouzský Mother (1991) s Omarem Sharifem a Claudií Cardinale.
  • Jedná se o zatím nejdražší celovečerní film o arménské genocidě a první, v němž se objevují velké hvězdy jako Christian Bale a Oscar Isaac.
  • 5. června 2017 se v kanadském parlamentu v Ottawě konalo speciální promítání filmu The Promise (2016). Pořádala ji Kanadsko-arménská parlamentní skupina přátelství a Arménský národní výbor Kanady a zúčastnil se jí značný počet poslanců, senátorů, parlamentních zaměstnanců a úředníků a také velvyslanec Arménie v Kanadě pan Armen Jeganian.
  • Originální soundtrack složil oscarový skladatel Gabriel Yared. Yared je francouzsko-libanonský skladatel a narodil se v libanonském Bejrútu, kde žije početná arménská komunita, protože většina jejich předků uprchla před genocidou v Osmanské říši. Yared během své kariéry spolupracoval také s legendárním francouzsko-arménským zpěvákem Charlesem Aznavourem.
  • Leonardo DiCaprio v dubnu 2017 napsal o filmu The Promise následující: "Oscar Isaac, Christian Bale a Charlotte Le Bon pod vedením Terryho George podávají v nadcházejícím filmu The Promise mimořádné výkony. Tleskám celému týmu..."
  • Film Příslib (2016) měl premiéru v Arménii, kde se promítání zúčastnil prezident Serž Sargsjan.
  • První oficiální upoutávka na film se stala virální a během jednoho dne po zveřejnění měla více než milion zhlédnutí.
  • Ve filmu se etničtí Arméni snaží uprchnout do bezpečí v syrském Aleppu, aby přežili genocidu v Turecku. Tragické je, že 100 let po událostech zobrazených ve filmu je situace opačná - Aleppo bylo zpustošeno genocidou a mnoho přeživších se pokouší uprchnout do bezpečí v Turecku.
  • Společnost Open Road Films uvedla film 21. dubna 2017 do 2 251 amerických kin. Uvedení bylo načasováno na datum Dne památky obětí arménské genocidy - 24. dubna.
  • Celý rozpočet 100 dolarů poskytl miliardář Kirk Kerkorian (bývalý majitel MGM a americký Armén). Ten se bohužel plodů své štědrosti nedožil, protože zemřel dva roky před uvedením filmu do kin ve věku 98 let. Kerkorian se rád rozloučil s takovou částkou peněz, protože dobře věděl, že je nedostane zpět, ale považoval za důležité, aby byl příběh vyprávěn.
  • Krátce po premiéře filmu zemřel rockový hudebník Chris Cornell, který nazpíval závěrečnou píseň "The Promise".
  • Film Příslib (2016) byl promítán v květnu 2017 ve válkou zničeném syrském Aleppu z iniciativy Arménského národního výboru Sýrie. Akce se zúčastnili syrští zákonodárci, vedení Státní univerzity v Aleppu, arménský generální konzul v Aleppu Tigran Gevorgyan, státní úředníci, novináři a zástupci křesťanských a arabských komunit.
  • Natáčelo se 72 dní na 20 místech ve Španělsku, na Maltě, v Portugalsku a v New Yorku v USA.
  • Sylvester Stallone napsal na Facebooku: "Tento výjimečný film má premiéru 21. dubna... Je to téma, které mě fascinuje už desítky let, a trvalo mnoho let, než jsem se konečně odhodlal ho natočit a konečně ho přivést na plátno, aby ho všichni viděli.... Je to pravdivé a neuvěřitelně důležité historické drama, které má všechny mimořádné ingredience, díky nimž může být film oscarový. Jeho úžasní hlavní herci Christian Bale, a Oscar Isaac, hrají své role dokonale! A zvláštní pochvala patří jeho legendárnímu producentovi Mikeu Medavoyovi, který tento epický příběh konečně přivedl na filmové plátno. Mikeu Medavoyovi také hodně dlužím, protože to byl on, kdo dal filmu Rocky (1976) zelenou, a proto jsem dnes tady. Tento film má všechno...!!! Závidím." [1. dubna 2017]
  • Londýnské premiéry se zúčastnila mezinárodní právnička v oblasti lidských práv Amal Clooneyová a její manžel George Clooney, který se otevřeně zasazuje o film, jehož cílem je poučit diváky o lidských zvěrstvech a nebezpečí popírání. [Hollywood Reporter, duben 2017]
  • Angela Sarafyan (Maral) se narodila v Jerevanu v Arménii. Přestože dosud ztvárnila téměř 30 rolí v celovečerních filmech, je to její první role, v níž skutečně ztvárnila etnického Arména.
  • Tento film se na IMDB dočkal pochybného ocenění - po pouhých třech úvodních projekcích na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu získal více než 50 000 jednohvězdičkových hodnocení. Vzhledem k tomu, že v Turecku je genocida Arménů oficiálně popírána, vzniklo přesvědčení, že se jedná o hnutí podporované Tureckem, které má film zcela znehodnotit ještě před jeho oficiálním uvedením.
  • Před americkou premiérou se film promítal také na mezinárodní úrovni pro skupiny arménské, řecké a asyrské komunity - "Tyto tři komunity byly v této době potlačovány a na natočení tohoto filmu čekaly téměř 100 let," řekl režisér Terry George - a také pro členy Kongresu ve Washingtonu, kteří opakovaně prosazovali návrh zákona žádající americkou vládu, aby uznala genocidu. [2017]
  • Podle režiséra a spoluscenáristy Terryho George zavedl do scénáře filmu Příslib (2016) fiktivní postavu amerického novináře Chrise Meyerse (Christian Bale), protože tak mohl zdůraznit význam nezávislého zpravodajství v době války. Mohl ukázat, jaké informace se v tomto období posílaly po celém světě. Přítomnost Chrise Meyerse také umožnila uvést do příběhu skutečné historické postavy, například Henryho Morgenthaua, který byl americkým velvyslancem v Osmanské říši a o svých zážitcích vydal paměti. Ačkoli v době arménské genocidy žádný americký novinář jménem Chris Myers neexistoval, jeho postava a reportáže jsou inspirovány Arminem T. Wegnerem, Johannesem Lepsiusem a mnoha dalšími historickými svědky.
  • Scéna mezi americkým velvyslancem Henrym Morgenthauem a tureckým ministrem vnitra Talaatem Pašou je celá převzata z pamětí velvyslance Morgenthaua. Když Talaat žádá peníze na pojištění Arménů, které nechal zabít, je to téměř doslovné. V pamětech se píše: "Přál bych si," říká nyní Talaat, "abyste přiměl americké životní pojišťovny, aby nám poslaly úplný seznam svých arménských pojištěnců. Prakticky všichni jsou už mrtví a nezanechali žádné dědice, kteří by si mohli peníze vyzvednout. Všechny samozřejmě připadnou státu. Příjemcem je nyní vláda. Uděláte to?" [Henry Morgenthau, Příběh velvyslance Morgenthaua, New York: Doubleday, 1918, strana 339]
  • Tento celovečerní film plně financoval miliardář Kirk Kerkorian, který byl arménského původu a jehož rodina tyto historické události prožila. Když na počátku 80. let vlastnil společnost MGM, nedokázal ani přesvědčit šéfa vlastního studia Franka Yablanse, aby dal zelenou celovečernímu filmu podle světového bestselleru Franze Werfela "Čtyřicet dní Musa Dagh" se světovou hvězdou Clarkem Gablem v hlavní roli, a to kvůli politickému tlaku Turecka na USA, které mají v Turecku vojenské základny a chtěly si Turecko udržet jako spojence.
  • Kněz na place filmu byl skutečný arménský kněz z Arménie, který shodou okolností žil ve Španělsku. Ečmiadzin, jedno z nejstarších arménských měst, má tři sesterské kostely a právě zde byl vysvěcen. Oscara a Angelu skutečně oddával přímo na natáčení, a to pravou arménskou modlitbou, jakou se modlí na každé tradiční arménské svatbě. Tyto modlitby byly pravdivé v roce 1915 a zůstávají stejné dodnes. Nakonec řekl: "Musím vás rozvést, protože v očích Božích jste technicky vzato manželé." A tak se stalo.
  • Veškerý výtěžek z uvedení filmu v kinech byl věnován neziskovým organizacím, včetně Nadace Eltona Johna pro AIDS a dalších lidskoprávních a humanitárních skupin.
  • Ke konci filmu Michael jako vypravěč říká, že Yeva vstoupila po japonském útoku na Pearl do pomocného ženského armádního sboru (ve skutečnosti říká "ženský armádní sbor, což je častá filmová chyba), ale má na sobě uniformu americké námořní pěchoty.