Grace a Frankie

79%

Zajímavosti 25

  • Brooklyn Decker se objevila pouze v 79 epizodách.
  • V tomto seriálu a v seriálu Přátelé, který spoluvytvářela Marta Kauffmanová, je těhotenství zakomponováno do děje, protože herečka otěhotněla ve skutečném životě (Brooklyn Deckerová), a skutečné těhotenství není zakomponováno do seriálu (June Diane Raphaelová).
  • V sedmé epizodě první série "The Spelling Bee" je účastník hláskovací soutěže jménem "Josiah" požádán, aby vyhláskoval slovo Fartlek, což je óda na postavu Martina Sheena ze seriálu Západní křídlo Bílého domu (1999), "Josiah Bartlet".
  • Jane Fondová a Lily Tomlinová mají na plátně společného bývalého přítele, kterého hraje Sam Elliott. V tomto seriálu chodila postava Jane Fondové, Grace, dříve s Philem (Elliott). Ve filmu Babi (2015) hrál Elliott bývalého přítele postavy Lily Tomlinové. V obou scénářích uplynulo mnoho let od doby, kdy se staří milenci naposledy viděli.
  • Ve třetí sezóně dostane Robert (Martin Sheen) hlavní roli v komunitním divadle ve hře "1776", kde hraje Johna Adamse. Sheen ve své kariéře často hrál skutečné nebo fiktivní prezidenty či politiky s prezidentskými pravomocemi. Mezi Sheenovy role skutečných politiků patří John F. Kennedy (ve filmu Kennedy (1983)), Kennedyho bratr Robert F. Kennedy (ve filmu The Missiles of October (1974)) a poradce Nixonovy administrativy v Bílém domě John Dean (ve filmu Blind Ambition (1979)). Mezi fiktivní prezidenty, které Sheen hrál, patří sedm sezón jako prezident Josiah Bartlet v seriálu Západní křídlo Bílého domu (1999); nejmenovaný prezident USA ve filmu Dítě Medúzy (1997); a zlověstný Greg Stilson ve filmu Mrtvá zóna (1983).
  • V jedenácté epizodě první série "Tajemství" poté, co je Frankie svědkem toho, jak se Grace líbá s jedním z odsouzených studentů umění, žertuje, že se z jejich domácnosti stává "nejlepší malý bordel v Texasu". Ve filmu Best Little Whorehouse in Texas, The (1982) si zahrála Dolly Parton. Ve filmu Od devíti do pěti (1980) si společně zahrály Jane Fonda a Lily Tomlin.
  • V jedné epizodě chce Frankie vyhledat film, ve kterém hraje Lee Marvin. Jane Fonda hrála ve filmu Dívka ze Západu (1965) s Lee Marvinem.
  • Název každé epizody začíná slovem "The".
  • Lily Tomlinová byla nominována na cenu Emmy 2018 v kategorii Hlavní herečka v komediálním seriálu za roli Frankie Bergsteinové v seriálu Grace a Frankie (2015), ale prohrála s Rachel Brosnahanovou ze seriálu Úžasná paní Maiselová (2017).
  • Všichni čtyři hlavní herci spolupracovali s Aaronem Sorkinem. Martin Sheen a Lily Tomlinová na seriálu Západní křídlo (1999) a Jane Fondová a Sam Waterston na seriálu Newsroom (2012).
  • Jane Fondová a Lily Tomlinová hrály matku Tiny Feyové. Fonda hrála její matku ve filmu Co by kdyby (2014) a Tomlin hrála její matku ve filmu Admission (2013).
  • Navzdory smíšeným recenzím při svém debutu se seriál setkal s pozitivnějším kritickým přijetím v pozdějších sezónách a získal několik nominací, včetně pěti nominací na cenu Primetime Emmy za vynikající hlavní ženský herecký výkon v komediálním seriálu a nominaci na Zlatý glóbus za nejlepší ženský herecký výkon v televizním seriálu v kategorii muzikál nebo komedie.
  • Přestože Lois Smithová hraje matku Martina Sheena, je jen o deset let starší.
  • První hlavní role Jane Fondové v televizním seriálu. Předtím se objevila v epizodní roli v seriálu The Newsroom (2012).
  • Téměř každá epizoda má jiného režiséra. Od druhé série se vystřídalo dvaadvacet režisérů.
  • June Diane Raphaelová čekala v první sezóně druhé dítě. Brooklyn Decker čekala ve druhé sezóně druhé dítě.
  • Seriál Grace and Frankie (2015) bude s 94 epizodami nejdéle vysílaným seriálem společnosti Netflix a o tři epizody překoná seriál Orange Is the New Black (2013).
  • Když Frankie prozradí Grace své tajemství, že se líbala s opicí, ale pak vysvětlí, že to byl Micky Dolenz z poprockové skupiny The Monkees, během závěrečných titulků zazní píseň "She", kterou zpívá Micky Dolenz.
  • Čtyřem hlavním hercům bylo v době začátku seriálu kolem sedmdesáti let, i když samotným postavám má být sedmdesát let. Jane Fondové (Grace) bylo sedmdesát osm, Lily Tomlinové (Frankie) sedmdesát šest a Samu Waterstonovi (Sol) a Martinu Sheenovi (Robert) sedmdesát pět.
  • Po uvedení seriálu vyjádřily Tomlinová a Fonda nespokojenost, jakmile vyšlo najevo, že jejich platy jsou stejné jako platy Sheena a Waterstona, přestože "seriál není 'Sol a Robert', ale 'Grace a Frankie'", jak řekla Lily Tomlinová, a tvrdily, že to představuje značnou nerovnost v odměňování. Krátce poté Sheen a Waterstonová na záznamu podpořili požadavky svých hereckých kolegů na zvýšení platu, přičemž Waterstonová se nechala slyšet, že: ,,Všichni herci jsou na tom stejně: "Myslím, že jsou podváděni". Poté, co fanoušci seriálu shromáždili téměř 200 000 podpisů pod petici protestující proti této nerovnosti, vydaly obě herečky veřejné prohlášení, v němž se od kritiky distancovaly: "To nám jen připomíná, abychom si dávali pozor na to, jak věci vyznívají v rozhovorech. Vážíme si podpory všech a pozornosti, kterou tomuto problému věnují, ale struktura seriálu Grace a Frankie je spravedlivá a my nemůžeme být šťastnější, že můžeme spolupracovat se Skydance, Netflixem a skvělým obsazením tohoto seriálu." Fonda a Tomlinová vydali pro The Wrap prohlášení, že s platy nikdy nebyli nespokojeni od začátku a že "v jednom rozhovoru o našich platech vtipkovali, což bylo vytrženo z kontextu".
  • Byl to nápad dcery tvůrce seriálu Marty Kauffmanové, aby Robert (Martin Sheen) a Sol (Sam Waterston) byli homosexuálové a aby Grace (Jane Fonda) a Frankie (Lily Tomlin) byly spolu, což byl výchozí bod seriálu.
  • Navzdory potenciálně citlivému dialogu kolem manželství osob stejného pohlaví Lily Tomlinová v rozhovoru pro National Public Radio's Fresh Air uvedla, že nejtěžší pro ni bylo, když musela očernit zastupující učitele.
  • Jane Fondová, která poprvé hrála hlavní roli v televizním pořadu, chodila na lekce herectví, když si všimla, že se jí nedaří zahrát postavu, která je tak pevně zakotvená v čase.
  • V premiéře a finále 1., 2. a 3. série epizody začínají a končí scénou na pláži.
  • Když se Sol (Waterstonová) a Robert (Sheen) zapojí do pochodů homosexuálních aktivistů, je to Sol, kdo je nadšený, a Robert, kdo je opatrný nebo "příliš hranatý", než aby se angažoval. Ve skutečném životě byl Martin Sheen za své aktivistické a protestní snahy skutečně téměř sedmdesátkrát zatčen.