LOVE

60%

Zajímavosti 32

  • Gaspar Noé: Noe je bývalý přítel Electry, což odkazuje na Gaspara Noého, který tuto postavu ve filmu skutečně hraje. Murphyho bývalá přítelkyně se jmenuje Lucile a může odkazovat na Lucile Hadzihalilovic, která je manželkou Gaspara Noého.
  • V roce 2019 Aomi Muyocková prohlásila, že si uvědomila jednu věc: už nikdy nebude mít sex před kamerou. "Je to zkušenost, kterou zažijete jednou. Bylo to zajímavé, ale už nechci točit filmy o sexu. Nechci se opakovat," řekla portálu 20 Minuten.
  • Všechny sexuální scény se natáčely od prvních dnů natáčení. "Mezi dívkami a chlapcem by nemělo dojít k žádnému fyzickému odmítnutí," vysvětlil Gaspar Noe.
  • Debut Aomi Muyock.
  • Gaspar Noé uvedl, že některé sexuální scény ve filmu jsou skutečné, zatímco jiné jsou simulované. Režisér také raději neprozradil, které z nich jsou simulované, a ponechal na divácích, aby rozpoznali pravdivé od falešných. "Myslím, že prožitek sexu by měl být zobrazen v celé své síle - místo toho, aby byl karikován, jak se to příliš často děje," vysvětlil předtím, než upřesnil, že také podle přání a potřeb herců: "Komponoval jsem také s ohledem na limity herců. U Karla Glusmana (Murphyho) bylo ztvárnění ejakulace provedeno přirozeným způsobem; herečky to prožívají jinak a já jsem respektoval jejich limity."
  • Karel Glusman byl fanouškem Gaspara Noého a jeho díla již před obsazením, jeho nejoblíbenějším filmem všech dob je Vejdi do prázdna (2009).
  • Debut Klary Kristin.
  • Grafické a explicitní prodejní plakáty k filmu vyvolaly na sociálních sítích velký rozruch ještě před premiérou filmu na festivalu v Cannes.
  • Režisérka Ana Lily Amirpour na Twitteru napsala, že "znovu shlédla LOVE ve 3D a úplně mě to (opět) smetlo". Na otázku, jaká je její nejoblíbenější sexuální scéna ve filmu, napsala: "Každá sexuální scéna v LOVE je pěkná" [7. června 2017].
  • Murphy byl pojmenován po matce Gaspara Noého, Noře Murphyové.
  • Jedním z filmů na poličce v Murphyho bytě je Sám proti všem (1998), jeden z filmů režiséra Gaspara Noého.
  • Natáčelo se kompletně v Paříži ve Francii.
  • V Rusku zakázán kvůli explicitnímu sexuálnímu obsahu.
  • Původně chtěl Noe během závěrečných titulků použít píseň "In Heaven" z filmu Eraserhead a dokonce si vyjasnil práva s Davidem Lynchem. Nakonec si to rozmyslel a místo toho použil instrumentální skladbu.
  • Hudba ve scéně sexu v klubu pochází přímo z filmu Přepadení na okrsku 13 od Johna Carpentera.
  • Když Julio podává extázi Murphymu a Electře, říká: "Tohle je modré." V pozadí této scény hraje skladba "Theme from Blue" od skupiny Coil.
  • Do rolí Electry a Omiho byli původně zvažováni pornoherci, ale producenti od toho upustili, protože se jim nepodařilo najít nikoho, kdo by neměl vyholené genitálie. Vyholené genitálie byly považovány za nerealistické.
  • Hotel lásky z předchozího filmu Gaspara Noého Vejdi do prázdna (2009) je k vidění v jedné z mnoha scén filmu.
  • Hlavní herec Karl Glusman o své přípravě: "Díval jsem se na spoustu filmů. Gaspar [Gaspar Noé] neustále sleduje filmy a posílá mi tituly. Díval jsem se na film Korida lásky (1976). Díval jsem se na film Teď se nedívej (1973). Nesmírně obdivuji Marka Rylance. Natočil film Intimita (2001), kde je vidět, jak si nasazuje kondom. Říkal jsem si, že když to dokázal pan Rylance a já chci být jako on, mohl bych ho následovat. Bylo velmi těžké se připravit, když nevíte, co budete točit, a nemáte žádné dialogy, které byste se museli naučit nazpaměť." [2015]
  • Režisér Gaspar Noej natočil nejprve všechny sexuální scény (s malým štábem), aby neodkládal nic, co by mohlo herce vyděsit a ovlivnit zbytek natáčecího plánu.
  • Natáčení filmu začalo v říjnu 2014 a skončilo v únoru 2015, tři měsíce před premiérou na festivalu v Cannes. Gaspar Noé uvedl, že jakmile byl film přijat na festival v Cannes, musel v podstatě pracovat 24 hodin denně, aby film připravil včas na premiéru, a řekl, že ho dokončil pouhé hodiny před oficiální premiérou a byl tak unavený z námahy, že během prvního oficiálního promítání usnul. Řekl také, že byl rád, že pro film přijal místo vytouženého místa v soutěži místo místa mimo soutěž, protože pro něj prý bylo důležité, aby měl film v Cannes premiéru, na sekci mu nezáleželo.
  • Gaspar Noé prohlásil, že jeho záměrem bylo natočit extrémně sexuální film s "opravdovým emocionálním sexem".
  • Během filmu vidíme na stěnách plakáty mnoha filmů. Mezi tyto filmy patří: Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975), Vrah mezi námi (1931), Zrození národa (1915), Taxikář (1976), Zrudy (1932). V jedné scéně se také Murphy a Electra baví o filmech a Murphy jí řekne, že jeho nejoblíbenějším filmem je 2001: Vesmírná odysea (1968), což je také oblíbený film režiséra Gaspara Noého.
  • Pouze představitel hlavní role Karl Glusman byl v době zahájení natáčení hercem. Herečky Aomi Muyocková a Klára Kristinová jimi nebyly a Gaspar Noe je náhodou našel při večírku. Prý to dělal neustále, potkával krásné mladé lidi a ptal se jich, jestli chtějí hrát ve filmu, ale ve vedlejších rolích (i když je zkoušel na hlavní role, ale nechtěl, aby se nadchli a pak byli zklamaní). Pokud projevili zájem, vytáhl kameru na mobil a natočil je, aby zjistil, zda jsou fotogeničtí, a pokud ano, nakonec je nechal vyzkoušet s hlavním představitelem Karlem Glusmanem, aby je pro projekt definitivně vybral.
  • Jména dvou hlavních postav filmu mají skrytý význam. Murphyho jméno souvisí s Murphyho zákonem, který naznačuje, že pokud se něco může pokazit, tak se to pokazí. Murphyho zákon je skutečně během filmu zobrazen jako titulková karta. Jméno Elektra souvisí s Elektřiným komplexem, psychologickým pojmem navrženým Carlem Jungem, který definuje psychosexuální touhu dívky vlastnit svého otce. V jedné scéně se Murphy a Electra baví o Electřině otci a Murphy říká: "Electra má komplex tatínka(father)." V druhé scéně Murphy říká: "Electra má komplex tatínka (daddy)".
  • Herec Karl Glusman o natáčení nesimulovaných sexuálních scén: "Zpočátku mi to bylo velmi nepříjemné. Každou kameru zabírají tři technici a spoustu nahých scén natáčíme dvěma kamerami najednou, takže se na intimní partie zaměřuje minimálně šest lidí... Brzy mi to přišlo úplně normální."
  • Film se původně jmenoval "Danger". Měl to být druhý film Gaspara Noého po snímku Prayers for Bobby (1998) a měli v něm hrát Vincent Cassel a Monica Bellucci, ale po přečtení zpracování filmu zavolali režisérovi, že do filmu nepůjdou, protože je velmi intimní (protože jsou pár). Noé tedy musel přijít s nápadem na jiný film, který by mohl natočit s velkým francouzským párem, aby měl co dát producentům, jejichž pozornost tímto projektem upoutal, a vydělal si peníze na nájem. Tak vznikl film Zvrácený (2002).
  • Gaspar Noè vždy tvrdil, že tento film bude milostným příběhem viděným ze sexuálního hlediska.
  • Představitel hlavní role Karl Glusman uvedl, že první záběr, který pro film natočil první den natáčení, byla jeho masturbace až do vyvrcholení, zatímco kamera se zaměřila na jeho penis. Herec uvedl: "Když jsem se včera objevil na plátně, tak jsem si všiml, že se na plátně objevuje obraz: "První den natáčení [režisér] řekl: 'Je čas na tvůj velký detailní záběr!'. Spustil kameru na úroveň mého pasu a správně zaostřil. A pak řekl: 'Dobře, sundej si kalhoty!'. To byl můj "ice breaker"." Glusman dodal, že ho takový začátek znervóznil, ale přesto do toho šel a celkově si natáčení užil.
  • Na tiskové konferenci k filmu na festivalu v Cannes Gaspar Noe uvedl, že scénář měl sedm stran.
  • Karl Glusman dostal roli, když se v jednom klubu setkal s ženou, která se ho zeptala, jaký je jeho oblíbený film. Když odpověděl Vejdi do prázdna (2009), prozradila mu, že je přítelkyní Gaspara Noè a řekla mu, že do svého dalšího filmu hledá amerického herce. Spojili se přes Skype, konverzovali spolu, domluvili se, že se sejdou ve Francii, šli se najíst, napít a zatančit do několika restaurací a klubů, a pak mu Noè nakonec nabídl hlavní roli.
  • Gaspar Noé prohlásil, že sex s herci nerežíroval, ani k němu nedělal choreografii. Řekl, že je jen postavil do jejich pozic vůči kameře a pak řekl: "Dobře, vypadá to dobře, začněte scénu. Jdeme na to." Dodal: "Jakmile lidi postavíte do správných pozic, je to v pořádku. Oni vědí, jak na to."