Captain America: Občanská válka

82%

Zajímavosti 172

  • Jim Rash: (asi v 16. minutě) Na začátku filmu. Rash spolupracoval s bratry Russoovými na filmu Zpátky do školy (2009).
  • Alfre Woodardová: (cca 17 minut) jako Miriam Sharpová, matka amerického občana zabitého v bitvě u Sokovie. Woodardovou do role navrhl Robert Downey Jr. ještě předtím, než se studio Marvel dozvědělo o jejím obsazení do role Mariah Dillardové ve snímku Luke Cage (2016).
  • Ann Russo: Manželka spolurežiséra Anthonyho Russoa namluvila hlas manželky Helmuta Zema ve zprávě Zemova telefonu.
  • Kniha "The Art of Captain America: Civil War" odhaluje, že v raných verzích scénáře byl Ant-Man součástí týmu Stark. Bylo to nejspíš ještě předtím, než získali práva na začlenění Spider-Mana do příběhu. V knize se objevují koncepty Scotta Langa v podobě Giant-Mana bojujícího s Kapitánem Amerikou. Na jednom z těchto obrázků jsou také Wasp a Sharon Carterová, které během bitvy stojí proti sobě.
  • Přibližně ve 21. minutě, během brífinku, kdy jsou Avengers informováni o škodách, které způsobili, jsou vynechány Thorovy eskapády v anglickém Greenwichi, jak byly ukázány ve filmu Thor: Temný svět (2013). Nápadná je také absence záběrů ze souboje Hulka s Hnusákem v Harlemu z filmu Neuvěřitelný Hulk (2008). Poslední z nich ministr Ross pravděpodobně vynechal, protože to byla z velké části jeho chyba. Dalším důvodem, proč se na tyto události neodkazuje, může být to, že Thor ani Hulk nejsou přítomni, takže ostatní Avengers za to nemohou převzít odpovědnost.
  • Jedná se o jediný film z třetí fáze Marvel Cinematic Universe, který je primárně natočen v Panavision (anamorfní).
  • Mezi tímto filmem, Black Pantherem (2018) a Avengers: Infinity War (2018) se postava Black Panthera ještě neobjevila ve filmu, který by v celosvětových pokladnách nevydělal méně než 1 miliardu dolarů.
  • Producent společnosti Marvel Kevin Feige oznámil scenáristům, že mohou Spider-Mana v tomto filmu (a MCU) použít tak, že otevřel dveře do scenáristické místnosti, udělal ikonické znamení rukou Spider-Mana a beze slova odešel.
  • I když je známo, že v každém filmu z Marvel Cinematic Universe někdo přijde o ruku nebo o ruku jako pocta filmu Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980), Bucky je první postavou, která přišla o ruku dvakrát.
  • (cca 13 min) Mladý Tony Stark na začátku prezentace M.I.T. je výsledkem několikaměsíční práce CGI a modelování Roberta Downeyho Jr., což Downey potvrdil v The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (2014).
  • V komiksech zákon, který hrdiny rozděluje, vyžaduje, aby prozradili svou tajnou identitu. Díky momentu "Já jsem Iron Man" ve filmu Iron Man (2008); který byl improvizovaný; se Marvel Cinematic Universe do značné míry zbavil tohoto konceptu, který byl dříve základem žánru.
  • Tento film je prvním filmem v marvelovském filmovém vesmíru, kde Robert Downey Jr. nedostal hlavní roli. Ve filmu Neuvěřitelný Hulk (2008) se objevil bez titulků a ve všech třech filmech o Iron Manovi a doposud v obou filmech o Avengers byl uveden jako hlavní herec.
  • Během závěrečných titulků hraje píseň "Left Hand Free" od skupiny Alt-J. Tato píseň je významná vzhledem k tomu, že Bucky během souboje s Iron Manem přijde o svou robotickou levou ruku.
  • Mezi šestici finalistů na roli Petera Parkera (Spider-Man) se údajně dostali Tom Holland, Asa Butterfield, Judah Lewis, Matt Lintz, Charlie Plummer a Charlie Rowe.
  • Stejně jako v komiksu je i tento film ukázkou nejčastějšího vedlejšího účinku všech pokusů o replikaci supervojáka po Erskinovi: šílenství.
  • Fanoušci ho často označují jako "Avengers 2.5", protože zahrnuje všechny Avengers kromě Thora a Hulka a protože obsahuje rozpad týmu, který má zásadní důsledky v Avengers: Infinity War (2018).
  • Tom Holland si při natáčení scény salta lehce poranil nos.
  • V celém filmu se objevuje několik odkazů na různá témata, která nesouvisejí s filmovým světem Marvelu: V průběhu věznění Falcon řekne Iron Manovi, aby přivedl Marka Fuhrmana, pokud chce, aby promluvil (Mark Fuhrman hrál klíčovou roli v procesu s O. J. Simpsonem v letech 1994 až 1995, protože se mělo za to, že to na fotbalistu hodil kvůli jeho nenávisti k černochům), a během závěrečné scény na Sibiři Iron Man nazve Buckyho Barnese "Mandžuským kandidátem", čímž odkazuje na dvakrát zfilmovaný román, v němž byly americkým vojákům vymývány mozky.
  • Jeremy Renner a Anthony Mackie se objevili ve filmech Smrt čeká všude (2008) a Avengers: Age of Ultron(2015).
  • V komiksu je Raft zařízení v New Yorku, které je součástí věznice Ryker's Island, určené k zadržování zajatých superpadouchů, které spravuje S.H.I.E.L.D. Ve filmu se nachází kdesi v Atlantickém oceánu a místo něj ho spravuje americká armáda, protože S.H.I.E.L.D. byla rozpuštěna. Pozoruhodné je, že první dějová linie série New Avengers, která začala nedlouho před začátkem crossoverové události Občanská válka, zahrnující vzpouru ve vězení, byla vlastně prvním výskytem Raftu v komiksu. Ačkoli v původní dějové linii komiksu Občanská válka nebyl Raft použit k zadržení zajatých superhrdinů, byla o něm přesto zmínka.
  • Robert Downey Jr. se v roli Tonyho Starka objevuje již posedmé (počítáme-li i jeho cameo ve filmu Neuvěřitelný Hulk (2008)).
  • Jednalo se o první film Marvel Cinematic Universe, ve kterém se objevil Thaddeus E. "Thunderbolt" Ross (William Hurt) bez Bruce Bannera. Druhým byla Black Widow (2021).
  • 13. října 2014 bylo oznámeno, že se k obsazení tohoto filmu připojí Robert Downey Jr. a že bude navazovat na dějovou linii Občanské války.
  • Jedná se o první film, ve kterém se Spider-Man spojil s dalšími superhrdiny společnosti Marvel.
  • Jednalo se o první film se Spider-Manem, který byl uveden do kin a na jehož vizuálních efektech se nepodílela jiná společnost spojená se společností Sony, která je držitelem práv na Spider-Mana. Společnost Industrial Light & Magic, která se stará o většinu speciálních efektů pro Marvel Cinematic Universe, vytvořila vizuální efekty pro tento film, stejně jako pro Spider-Man: Homecoming (2017).
  • Vstupní kód na sibiřskou základnu je: 17826. Na telefonním číselníku je to "1 STAN".
  • (cca 1h 40 min) Když Redwing zasáhne Iron Mana do hlavy během scény na letišti, je vidět kruh "peří", pravděpodobně střepin, jako odkaz na zasažení postav v kreslených filmech nebo komiksech.
  • Spolurežisér Joe Russo uvedl, že tento film ovlivnily filmy Sedm (1995) a Fargo (1996).
  • V dřívějších návrzích třetího filmu o Kapitánu Amerikovi měl Brock Rumlow alias Crossbones tajně pracovat jako žoldák pro Rudou lebku (stejně jako v komiksech), ale tyto nápady byly zrušeny a přepracovány, když se tvůrci rozhodli navázat na dějovou linii "Občanské války".
  • (asi ve 43. minutě) Když je Bucky Barnes (Winter Soldier) v Bukurešti v Rumunsku, je ukázáno, jak kupuje švestky na trhu s ovocem. Švestky jsou prospěšné při léčbě osob s Alzheimerovou chorobou, což se tedy Buckymu hodí, protože má vymytý mozek a snaží se vzpomenout na svůj život předtím, než se stal Zimním vojákem.
  • Jedná se o čtvrtý film z Marvel Cinematic Universe, ve kterém se objevuje "úvodní" scéna s logem studia Marvel. Prvním byl Iron Man 3 (2013), druhým Strážci Galaxie (2014) a třetím Ant-Man (2015).
  • Skuteční němečtí moderátoři zpráv Laura Dünnwaldová a Michael Marx se objevují v televizi ve dvou scénách. Pořad s názvem "Newstime" se vysílá denně na německém kanálu Pro7.
  • Spider-Man má v tomto filmu dva kostýmy, svůj původní provizorní, který je vidět na záběrech z YouTube a který Tony Stark nakonec najde v Peterově bytě, a svůj nový kostým vytvořený ve spolupráci s Tonym, který se více podobá klasickému kostýmu.
  • (cca 33 minut) Část smuteční řeči Sharon Carterové za Peggy Carterovou napsal v rámci marvelovské Občanské války v komiksu Spider-Man spisovatel a tvůrce Babylonu 5 (1993) J. Michael Straczynski, který se podílel i na příběhu k filmu Thor (2011). Pochází z inspirativního proslovu, který Captain America pronesl ke Spider-Manovi během marvelovské Občanské války, aby vysvětlil, proč nadále bojuje proti zákonu o registraci nadlidí, když země, kterou zastupuje, je pro něj. V dětství se Kapitán Amerika naučil nazpaměť monolog, který ovlivnil jeho chápání toho, co znamená nejen být vlastencem, ale i toho, co skutečně znamená být Američanem. Celá filozofie vychází z díla Marka Twaina, z monologu známého pod názvem "Kdo je v republice vlast?".
  • Chris Evans a Robert Downey Jr. představili plakát a trailer během svého vystoupení 25. listopadu 2015 v pořadu Jimmy Kimmel Live! (2003).
  • Podle bratrů Russoových existuje název tohoto filmu už více než deset let.
  • Podomácku vyrobený kostým Petera Parkera se podobá původnímu kostýmu Scarlet Spider Bena Reillyho z komiksu, ale s jinými barvami.
  • (cca 13 min) Během scény ve virtuální realitě na M.I.T. hraje Maria Stark (Hope Davis) na klavír a zpívá píseň "Try To Remember" z muzikálu The Fantasticks z roku 1960. Text této písně spojuje nostalgii po měsíci září se ztraceným mládím zpěvačky: "Zkus si vzpomenout na to září, / když život byl pomalý a tak mírný, / zkus si vzpomenout na to září, / když tráva byla zelená a obilí žluté, / zkus si vzpomenout na to září, / když jsi byl mladý a bezstarostný...". Poté, co Maria dozpívá a skončí prezentace virtuální reality, oznámí Tony (Robert Downey Jr.) studentům M.I.T., že jim udělil granty na všechny jejich výzkumné projekty pod záštitou své nové nadace "September Foundation".
  • Alfre Woodardová hraje Miriam, matku mladého muže, který byl zabit během událostí ve filmu Avengers: Age of Ultron (2015) v Sokovii. V komiksu Občanská válka byl Miriamin syn (jménem Damian, který byl v komiksu na základní škole) zabit, když bitva, která se dostala do jeho školy mezi týmem superhrdinů New Warriors a několika padouchy (včetně Nitra, k jehož schopnostem patří, že dokáže explodovat a následně se znovu vytvořit), zničila nedaleký školní autobus, což způsobilo velký výbuch plynu, který zničil školu, což způsobilo stovky mrtvých a bylo impulsem pro zákon o registraci superhrdinů.
  • Chadwick Boseman, který se v tomto filmu představil jako T'Challa/Černý panter, se bohužel ve stejném roce, kdy byl tento film uveden do kin, dozvěděl, že trpí rakovinou tlustého střeva ve třetím stádiu. Svůj stav tajil a zároveň se objevil ve filmech společnosti Marvel Black Panther (2018), Avengers: Infinity War (2018) a Avengers: Endgame (2019), než v roce 2020 zemřel.
  • Ačkoli se o ní nikdy nemluví jako o mutantovi (práva na tento termín tehdy vlastnila společnost Twentieth Century Fox), Scarlet Witch je jediným mutantem mezi Avengers v tomto filmu a při zavření do vězení Raft Prison je vidět s obojkem, což může být odkaz na X-Gene Inhibitor Collar, který v komiksech vytvořil Bolivar Trask k potlačení mutantských schopností. Obojek se objevil již dříve ve filmech X-Men 2 (2003) a X-Men: Budoucí minulost (2014).
  • (cca 1 h 50 min) V jedné scéně Hawkeye označí Tonyho Starka za "futuristu", což je také název alba Roberta Downeyho Jr. z roku 2004, které vyšlo u vydavatelství Sony Classical.
  • Během sekvence B.A.R.F. řekne Maria Starková Tonymu "rozluč se se svým otcem". Během tiskové konference k filmu Iron Man (2008) zní Tonyho úvodní věta: "Nikdy jsem se nerozloučil se svým otcem.".
  • (cca 57 minut) Když jsou Bucky, Kapitán Amerika, Falcon a Black Panther poprvé zajati, je Bucky umístěn do cely s nápisem "D23". "D23" je oficiální fanklub společnosti The Walt Disney Company a ve dnech 14.-16. srpna 2015 se v Anaheim Convention Center v kalifornském Anaheimu konala čtvrtá výstava D23 Expo, kde byly promítnuty první záběry z filmu.
  • Design Ant-Manovy helmy se od posledního filmu změnil. Ve filmu Ant-Man (2015) se maska skládala ze dvou částí. V tomto filmu se maska odděluje jako jeden celek.
  • V původním komiksovém příběhu hrají roli mutanti (například X-Men), protože lidská společnost měla vždy předsudky vůči mutantům a zároveň přijímala hrdiny, kteří mutanty nebyli. Když se situace obrátí proti všem poháněným lidem, některé postavy to považují za správné, protože nemutantní hrdinové to měli dlouho snadné, a jiné to považují za znepokojující. Vzhledem k tomu, že práva na marvelovský koncept "mutantů" vlastní společnost Twentieth Century Fox, nebylo to součástí filmu.
  • Thor a Bruce Banner/Hulk se v tomto filmu neobjevují. Nejenže jsou mimo planetu kvůli událostem z Avengers: Age of Ultron (2015), ale scénáristé měli také pocit, že jejich účast by konflikt vyřešila příliš snadno: kdokoli by byl na straně Hulka, vyhrál by, místo aby se z poloviny Avengers stali uprchlíci.
  • Podle prohlášení Ryana Cooglera k odchodu Chadwicka Bosemana v roce 2020 výkonný producent Nate Moore uvedl, že se Chadwick (T'Challa/Černý panter) a John Kani (král T'Chaka) rozhodli spolu mluvit v jazyce Xhosa - Kaniho rodném jazyce - na place ve stejný den natáčení. Xhosa se stala oficiálním jazykem Wakandy ve filmu Black Panther (2018).
  • Sebastian Stan nabral tolik svalů a vážil 200 kilo, že mu Marvel musel vyrobit novou kovovou ruku.
  • Ačkoli byl Spider-Manův oblek pro každou scénu složen z CGI, během natáčení vznikl fyzický prototyp Spider-Manova obleku, který měl Tom Holland během některých natáčení na sobě. Teprve později se tvůrci rozhodli oblek úplně vyřadit a nahradit ho CGI verzí. Prototyp obleku se od finálního produktu na plátně lišil tím, že měl vyvýšené pavučiny a klasický symbol pavouka, který velmi připomínal symbol zobrazený v úplně prvním komiksu Spider-Man vydaném v roce 1962.
  • (cca 1 h 35 min) Ant-Man (Paul Rudd) říká větu "Jsem tvé svědomí, už jsme spolu dlouho nemluvili.". Stejnou větu použil Marlin ve filmu Hledá se Nemo (2003). Tyto věty jsou odkazem na film Pinocchio (1940), na který se Ultron také odkazuje, ve filmu Avengers: Age of Ultron (2015), když cituje píseň "I've Got No Strings".
  • Heidi Moneymaker a Aaron Toney (Supervojáci č. 3 a 4) jsou kaskadéři, kteří se objevili v mnoha filmech od Marvelu: Moneymaker byla kaskadérkou Scarlett Johansson (Black Widow) od filmu Iron Man 2 (2010) a Toney byl kaskadérem Anthonyho Mackieho (Falcon), Chadwicka Bosemana (Black Panther) a Michaela B. Jordana (Erik Killmonger).
  • Natáčení začalo 7. května 2015 v Atlantě ve státě Georgia. Herci pracovali v devadesátistupňovém počasí podle Fahrenheita (dvaatřicet stupňů Celsia) v kostýmech.
  • (cca 1h 7 min) Při boji s Buckym Barnesem mu Black Widow řekne: "Mohl bys mě alespoň poznat." To může být odkaz na dějovou linii v komiksech, zahrnující propojení programů Zimního vojáka a Černé vdovy, které je oba vylepšily pomocí biotechnologií. Může to být také odkaz na jejich komiksovou romantickou známost nebo to odkazuje na příběh z Marvel Cinematic Universe, který vyprávěla v Captain America: Návrat prvního Avengera (2014) o tom, že ji postřelil během mise, a různé scény ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera (2014), kdy se ji snažil zabít.
  • Podle komentáře Capovo odhození štítu předznamenává vznik kostýmu Nomáda, krátkého období v komiksech ze 70. let, kdy Cap nadále vystupoval jako hrdina bez vládních sankcí.
  • (cca 1h 30 min) Tony Stark varuje stranu Kapitána Ameriky, že pokud se Starkovi nevzdají, půjdou po nich nějací "J.S.O.C.". To je odkaz na Společné velitelství speciálních operací americké armády. J.S.O.C. dohlíží na elitní jednotky, jako je S.E.A.L. Team Six amerického námořnictva, 24. speciální taktická letka amerického letectva a Delta Force a 75. pluk rangerů americké armády.
  • Spider-Manův oblek v tomto filmu byl ovlivněn Stevem Ditkem a Johnem Romitou starším. Dodatečné tmavé stínování kolem očí a náboje s pavučinou na opasku jsou jen některé z drobných aktualizací.
  • Jedná se o čtvrtý film z Marvel Cinematic Universe, který celosvětově vydělal více než miliardu dolarů.
  • S rozpočtem 250 milionů dolarů je tento film čtvrtým nejdražším filmem o superhrdinech, který byl kdy natočen, hned po filmech Liga spravedlnosti (2017) (300 milionů dolarů), Superman se vrací (2006) (270 milionů dolarů) a Spider-Man 3 (2007) (258 milionů dolarů).
  • Thaddeus E. "Thunderbolt" Ross se poprvé od svého debutu ve filmu Neuvěřitelný Hulk (2008) objeví ve filmovém světě Marvelu. Do dnešního dne je to nejdelší mezera mezi vystoupeními postavy v Marvel Cinematic Universe (osm let). Navzdory dlouhé absenci si William Hurt roli zopakoval, i když Ross je nyní ministrem zahraničí, na rozdíl od generála v Neuvěřitelném Hulkovi (2008). William Hurt se tak stal prvním hercem z filmu Neuvěřitelný Hulk (2008), který se vrátil v pozdějším filmu Marvel Cinematic Universe, nepočítáme-li Roberta Downeyho Jr. a Stana Leeho, kteří měli camea ve filmu Neuvěřitelný Hulk (2008).
  • Pracovní název, který byl použit pro vytvoření filmu, byl "Sputnik". V komiksech "Sputnik" sloužil ke spuštění ovládání mysli Zimního vojáka, podobně jako sekvence "Touha, Rezavý, Sedmnáct, Rozbřesk, Pec, Devět, Blahodárný, Návrat domů, Jedna, Nákladní vůz" u jeho filmového protějšku.
  • (cca 2 h 10 min) Během bitvy o sibiřské zařízení H.Y.D.R.A., když Iron Man požádá Kapitána Ameriku, aby se stáhl, odpoví: "Tohle bych mohl dělat celý den." Tato věta zazní dvakrát také ve filmu Captain America: První Avenger (2011), když Steva Rogerse v uličce zmlátí rváč a později Red Skull. Ve všech třech případech je Rogers zachráněn nebo je mu pomoženo bezprostředně po pronesení věty.
  • Na rozdíl od svých předchozích filmů od Marvelu se Scarlett Johanssonová nikdy neobjevila na rozhovorech, premiérách, tiskových konferencích ani jiných akcích, které by film propagovaly.
  • V komiksech Spider-Man zpočátku stál na straně Iron Mana, ale později přešel na stranu Kapitána Ameriky, když se dozvěděl, že strana pro registraci vězní zajaté neregistrované hrdiny ve vězení postaveném v jiné dimenzi známé jako "Negativní zóna", a to proti jejich vůli, bez řádného soudního procesu (protože se technicky nenachází na americké půdě), dokud nebudou souhlasit s registrací. V tomto filmu bojuje na Iron Manově straně, než ho Iron Man po bitvě na letišti v Německu pošle domů.
  • Martin Freeman popsal Everetta Rosse jako někoho, kdo "pracuje pro americkou vládu a spolupracuje se superhrdiny a určitými agenturami, které pomáhají krotit jejich moc." Pokud jde o to, zda bude Ross ve filmu stát na straně Starka nebo Rogerse, Freeman řekl, že Ross je "nejednoznačný" a "nevíte, jestli je dobrý nebo zlý", takže "si nejste úplně jistí, na které straně stojí. Trochu to vypadá, že hraje jednu hru, i když ve skutečnosti hraje jinou."
  • Velká část filmu se odehrává v Rumunsku, kde se Sebastian Stan (Bucky Barnes) narodil a kde žil až do svých osmi let.
  • Název filmu byl žertem oznámen jako "Captain America: Serpent Society" během oznámení třetí fáze Marvelu.
  • Vision, Hawkeye, Ant-Man a Scarlet Witch nebyli součástí původního komiksového příběhu. První tři byli v té době mrtví, zatímco Wanda byla nezvěstná a šílená.
  • (cca 1h 20 min) Peter Parker (Tom Holland) mu během setkání s Tonym Starkem (Robert Downey Jr.) řekne, že má své schopnosti jako Spider-Man teprve šest měsíců, čímž objasní, že se tato postava v předchozích filmech Marvel Cinematic Universe neúčastnila.
  • Zemo je prvním hlavním protivníkem filmů Marvel Cinematic Universe, který není vylepšeným superpadouchem. Vůbec prvním v Marvel Cinematic Universe však byl Wilson Fisk alias Kingpin v seriálu Daredevil (2015) společnosti Netflix.
  • Civilní oděv vizionáře (kalhoty, svetr, kostým Ascot) byl inspirován oblečením herce Caryho Granta ze 40. let.
  • Po skončení crossoverové události "Občanská válka" v komiksech společnosti Marvel následovala další velká crossoverová událost "Tajná invaze", která odhalila, že mimozemští padouši Skrullové, kteří mění podobu, po desetiletí nahrazovali klíčové osoby ve vládě a komunitě supermocných a že přinejmenším částečně mohou za to, že vedli k událostem občanské války jako prostředku k obměkčení lidské společnosti pro plnohodnotnou invazi. Vzhledem k tomu, že Skrullové jsou padouchy Fantastické čtyřky, předpokládalo se, že je Disney a Marvel nemohou v budoucích filmech použít, ale později se při oznámení filmu Captain Marvel (2019) zjistilo, že studio Marvel může Skrully použít, pokud mezi nimi nebudou konkrétní, které vlastní společnost FOX. Myšlenka "tajné invaze" v marvelovském filmovém vesmíru je však již velmi blízká tomu, co se stalo, když H.Y.D.R.A. odhalila, že vyrostli uvnitř S.H.I.E.L.D.u.
  • Wakandština, kterou mluví král T'Chaka a princ T'Challa, je jazyk Xhosa, rodný jazyk mnoha Jihoafričanů.
  • Kostýmní výtvarnice Judianna Makovsky uvedla, že její nejoblíbenější postavou, kterou navrhovala, byl Vision Paula Bettanyho. Řekla, že ho oblékla velmi stylově, do elegantních kašmírových svetrů a kardiganů, a dala mu jeden z "nejšviháckých doplňků", askot. Řekla, že i když to ve filmu nemusí být vidět, ve většině civilních scén má na sobě askot.
  • Marisa Tomei je třetí herečkou nominovanou na Oscara za roli tety May. Rosemary Harrisová je na Oscara nominovaná a Sally Fieldová je držitelkou Oscara (Tomeiová Oscara také získala).
  • Navzdory nevraživosti mezi jejich postavami jsou Anthony Mackie (Falcon) a Sebastian Stan (Bucky) v reálném životě velmi blízcí přátelé.
  • Daniel Brühl (Helmut Zemo) se v německém dabingu filmu daboval sám.
  • (asi v 1h 55 min) Když Steve a Bucky vzpomínají na dvojité rande v Brooklynu, když byli mladší, Cap se zmíní, že Buckyho partnerkou byla zrzka jménem Dolores s přezdívkou "Dot". Tento popis odpovídá jedné z nemes Peggy Carterové ze seriálu Agent Carter (2015), Dottie Underwoodové, kterou Sověti rovněž využívali jako zbraň. To bylo trochu mimo, protože Dot není přezdívka pro Delores. Dotty je batolecí chybná výslovnost jména Dorothy, přičemž Dot je jeho zkrácená verze.
  • Tímto filmem začíná třetí fáze filmového vesmíru Marvelu a celkově jde o třináctý film.
  • Kostým Black Panthera je kombinací praktického kostýmu a vizuálních efektů.
  • V komiksové sérii Občanská válka vyrobí Tony Stark Spider-Manovi oblek "Iron Spider". Je červený a zlatý a nabitý brněním a gadgety. V tomto filmu dostane Spider-Man oblek v normálním červenomodrém látkovém oblečení, ale má gadgety. Oblek Iron Spider bude teasován ve filmu Spider-Man: Homecoming (2017) a oficiálně debutovat ve filmu Avengers: Infinity War (2018).
  • (asi v 1h 40 min) Když F.R.I.D.A.Y. ukáže Tonymu Starkovi Zemovy fotky, zeptá se jí, jestli spustí rozpoznávání obličeje, na což ona odpoví: "Jak vypadám?". On na to: "Nevím. Představoval jsem si zrzku." Kerry Condonová, která namluvila hlas F.R.I.D.A.Y., je zrzka.
  • Osobní trenér Roberta Downeyho Jr. Eric Oram prohlásil, že trik, jak postavit Kapitána Ameriku proti Iron Manovi, "spočívá v tom, aby Iron Man použil minimální sílu nutnou k vítězství v boji a nevypadal, že se snaží zdivočet a někoho zabít."
  • (cca 1h 29 minut) Ve scéně na letišti, kdy Iron Man vyzývá Spider-Mana, aby se odhalil a sebral Kapitánovi Americe štít, křičí "Underoos!". Underoos je řada dětského spodního prádla, která byla poprvé uvedena na trh v roce 1977 a na které jsou vyobrazeni superhrdinové. Na jedné z nejoblíbenějších sad Underoos je Spider-Man.
  • Na konci filmu už logo Avengers na ruce Kapitána Ameriky není, což představuje skutečnost, že Avengers už nejsou jeho.
  • Design Spider-Manova obleku vychází z jeho původního vzhledu v komiksech z roku 1962, kdy debutoval. Brýle mění velikost, aby odrážely Spider-Manovy výrazné oči v komiksech, a také mu umožňují zdokonalit smysly a soustředění.
  • Tom Holland natočil společně s Jonem Bernthalem zkušební nahrávky při natáčení filmu Strážci relikvie (2017), přičemž Holland získal roli Petera Parkera alias Spider-Mana a Bernthal roli Franka Castla alias Punishera ve filmu Daredevil (2015).
  • Marise Tomei bylo v době ztvárnění tety May padesát let, na rozdíl od Rosemary Harris, které bylo ve Spider-Manovi (2002) sedmdesát a Sally Field v The Amazing Spider-Man (2012) šedesát.
  • (cca 1h 27 min) Paul Rudd v The Late Late Show with James Corden (2015) přiznal, že většina Ant-Manových hvězdných reakcí na setkání s Kapitánem Amerikou a jeho spojenci byla do značné míry založena na jeho vlastních skutečných prvních reakcích při setkání s těmito herci. Dokonce se přiznal k nevhodnému "osahávání ruky", ačkoli ve skutečnosti ho zajímala mechanická ruka Sebastiana Stana, a nikoli ruka Kapitána Ameriky, jak je zobrazena ve filmu.
  • Tento film připravuje Avengers: Infinity War (2018) a Avengers: Endgame (2019).
  • Absence Thora a Neuvěřitelného Hulka ve filmu byla vysvětlena ve filmu Thor: Ragnarok (2017): Hulk skončil s Quinjetem Avengers na planetě Sakaar, kde byl použit jako gladiátor.
  • Podle studia Lola VFX, které se podílelo na všech třech filmech o Kapitánu Amerikovi, bylo pro vytvoření iluze "mladého Tonyho Starka" nutné vytvořit vizuální efekty: "Každý rys obličeje a těla musel být nějakým způsobem řešen. Jedna z věcí, která se stává nám všem, je, že kůže obličeje se v určitých oblastech postupně snižuje a je třeba ji 'zvednout' zpět tam, kde byla v daném věku. Jiné změny jsou však neuvěřitelně jemné, například zvýšení způsobu, jakým se světlo odráží od lesku kůže, zmenšení výskytu drobných cévek pod povrchem některých částí obličeje nebo větší prokrvení tváří, které jim dodává známý mladistvý "lesk". Záběr byl dlouhý téměř čtyři tisíce snímků, Tony Stark se při něm několikrát otočil z jedné strany na druhou, fyzicky komunikoval s ostatními herci i samotnou scénou a přiblížil se ke kameře na velmi dlouhý, nepřerušovaný detailní záběr."
  • (cca 1h 24 min) Wanda (Scarlet Witch) dokáže Vize zneškodnit, protože své schopnosti získala z kamene mysli. Jednou z Visionových schopností je manipulace s hustotou jeho těla, takže se může stát přízračným nebo silnějším než diamanty. Učinila ho tak hustým, že se stal příliš těžkým na to, aby se mohl pohybovat, a propadl se podlahou.
  • V komentáři na Blu-ray je ověřeno, že zásuvka Quinjetu, ze které Bucky na Sibiři získá zbraň, je označena nápisem "Romanoff" a patří Nataše Romanovové (Černá vdova).
  • Ve všech třech filmech o Kapitánu Amerikovi představuje Buckyho pád do vodní nádrže zásadní změnu postavy. Ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera. Pád do Potomacu znamená začátek jeho zotavení. V tomto filmu si díky pádu do řeky v Německu uvědomí, že ho vymývání mozku stále ovlivňuje. Do řeky spadne také během své "scény smrti" ve filmu Captain America: První Avenger (2011), což značí jeho proměnu v zabijáka, která je však odhalena až ve druhém filmu.
  • Upovídaný a nadšený představitel Spider-Mana v bitvě v podání Toma Hollanda má blíže ke svému komiksovému protějšku než předchozí verze této postavy.
  • Některé záběry z letištní scény byly znovu natočeny z jiného úhlu z pohledu Spider-Mana a použity v úvodní scéně "videodeníku" ve filmu Spider-Man: Homecoming (2017).
  • (cca 2 h 5 min) Obrázek na konci filmu, na kterém Iron Man odstřeluje vztyčený štít Kapitána Ameriky, je poctou obálce sedmého dílu komiksu Občanská válka.
  • Hope van Dyne se měla v dřívějším návrhu scénáře stát Wasp, ale byla z něj vyškrtnuta kvůli obavám, že omezení její role na cameo vedle ostatních postav by jí jako postavě uškodilo. Rozhodnutí pravděpodobně ovlivnil i fakt, že Evangeline Lilly byla v té době těhotná. Producent Kevin Feige ujistil, že oficiálně převezme plášť Wasp v podstatné roli později ve třetí fázi, ve filmu Ant-Man a Wasp (2018). To by také přispělo k průběžnému gagu v celém tomto filmu o Hope, která se zlobí na Scotta Langa, že ji nezapojil do souboje Avengers na letišti.
  • Jedná se o hraný debut T'Chally, Černého pantera, jednoho z prvních černošských superhrdinů v amerických komiksech, který debutoval jako superhrdina ve Fantastické čtyřce #52 (červenec 1966).
  • Marvel chtěl původně najmout Roberta Downeyho Jr., aby si zopakoval roli Tonyho Starka, a to jen na malou dobu, s pouhými třemi týdny práce. Downey však chtěl větší roli, která by vedla k většímu výdělku. Generálního ředitele Marvel Entertainment Ika Perlmuttera tento požadavek rozzuřil, což ho přimělo nařídit scenáristům, aby Tonyho Starka ze scénáře úplně vyškrtli. Když se zdálo, že dohoda padla, prezident Marvel Studios Kevin Feige prosadil najmutí Downeyho s tím, že jeho obsazení do filmu by mohlo otevřít dveře pro pokračování, nové franšízy a dramatické možnosti v rámci Marvel Cinematic Universe, protože tento film by mohl být hybatelem budoucích dějů těchto filmů. Díky Downeyho obsazení dostal herec značnou odměnu, která zahrnovala dohodu o účasti na konci filmu, a další odměnu, pokud tržby filmu překročí tržby Kapitána Captain America: Návrat prvního Avengera (2014), což se také stalo.
  • Ve Španělsku byl film uveden pod názvem "Capitán América: Civil War" Rozhodnutí nepřekládat podtitul "Civil War" jako "Občanská válka" bylo snahou vyhnout se souvislostem či srovnávání se španělskou občanskou válkou (v zemi pojmenovanou jednoduše jako "Guerra Civil"), která probíhala mezi 17. červencem 1936 a 1. dubnem 1939.
  • Mark Ruffalo byl spatřen při natáčení tohoto filmu, což vyvolalo zvěsti o možném Hulkově účinkování v něm. Jeho role však byla nakonec z konečné verze scénáře vyškrtnuta.
  • Tvůrci filmu popisují Buckyho Barnese jako rozdělenou postavu: "Už to není Bucky Barnes, už to není Zimní voják. Je něco mezi tím. Je tu část jeho osobnosti, která byla pod kontrolou mysli, a zavraždil spoustu lidí. Takže má velmi komplikovanou historii. Kdo je tou osobou? Jak se tato postava posune dál?"
  • Paul Bettany popisuje Vision jako zkoumání toho, co znamená být člověkem a co je to láska: "Jediný způsob, jak si člověk může zaručit věrnost, je láska."
  • Během scény boje na letišti je na nákladním autě logo rodiny Bluthových. Je to stejné "schodišťové auto" (přenosné schodiště pro letadlo), které bylo předmětem mnoha běžících vtipů v seriálu Arrested Development (2003). Bratři Russoovi, režiséři tohoto filmu, režírovali také pilotní díl a mnoho dalších epizod seriálu Arrested Development (2003).
  • (cca 33. minuta) Projev, který Sharon Carterová pronese na Peggyině pohřbu, je převzat z projevu, který pronesl Kapitán Amerika v Amazing Spider-Man #537 - "Nezáleží na tom, co říká tisk. Nezáleží na tom, co říkají politici nebo davy. Nezáleží na tom, jestli se celá země rozhodne, že něco špatného je něco správného. Tento národ byl založen na jedné zásadě, která je nade vše: na požadavku, abychom si stáli za tím, čemu věříme, bez ohledu na nepřízeň osudu nebo následky. Když vám dav, tisk a celý svět řeknou, abyste se přestěhovali, vaším úkolem je zasadit se jako strom vedle řeky pravdy a říct celému světu - Ne, ty se přestěhuj."
  • Sebastian Stan kvůli filmu přibral 35 kilo svalů. Jeho váha se tak zvýšila ze 165 kg na solidních 200 kg.
  • Robert Downey Jr. a Chris Evans popsali dynamiku mezi Tony Starkem alias Iron Manem a Stevem Rogersem alias Kapitánem Amerikou jako manželství: "Milujeme se, ale je to výbušné. Pracujete na stejném cíli, ale máte k němu velmi odlišné přístupy. Je to rozmazané, a to je to, co to dělá skvělým. Nikdo nemá pravdu, nikdo se nemýlí. Bude pro ně ještě těžší se dohodnout."
  • Než byl tento rekord překonán, jednalo se o nejdelší marvelovský film, který trval dvě hodiny a dvacet sedm minut, čímž se stal třetím nejdelším po Avengers: Infinity War (2018) (dvě hodiny a dvacet devět minut) a Avengers: Endgame (2019), který trvá tři hodiny a dvě minuty.
  • Anthony Mackie film popsal jako "The Avengers: Part 2.5.". Jeremy Renner řekl, že to bude jako film Avengers, protože se na něm podílí spousta postav.
  • (cca 1h 9 min) Chris Evans si při natáčení ikonického záběru Kapitána Ameriky, který rukama zadržuje vrtulník, poranil svaly na ruce. Evans řekl: "Ten záběr je tak trochu bicepsové porno. 'Přibližte si bicepsy', tak zněl scénář. Kevin Feige nezvětšoval moje bicepsy, to jsem já. Není to utilitární záběr, je to záběr, kde se snažíte vypadat hrdinsky. Ta pozice (držení vrtulníku jednou rukou a římsy druhou) je ve skutečnosti velmi nepřirozená pozice, kterou se dá něco zastavit, ale použili jsme ji, protože musím napnout biceps, snažíte se, aby scéna vypadala skvěle, a já jsem si při tom záběru kvůli námaze skutečně zničil ruku." Robert Downey Jr. žertoval, že tvůrcům filmu nevadilo, že se Evans zranil, protože záběr dopadl skvěle, a od té doby ho používají k propagaci filmu. Anthony Russo prozradil, že ikonický záběr málem nevznikl, protože v den natáčení došlo k nedorozumění s kostýmním oddělením a Evans přišel v tlusté bundě. Okamžitě ho poslali zpátky, aby se převlékl, protože pak by nemohli natočit záběr jeho vyboulených svalů, jak bylo zamýšleno ve scénáři.
  • Daniel Brühl (Zemo) v jednom rozhovoru řekl, že rozpočet na tento film byl tak obrovský, že by se z něj dalo natočit dvacet filmů.
  • Kostýmní výtvarnice Judianna Makovsky prozradila, že pro všechny scény Chrise Evanse, kde je v běžném oblečení (mimo oblek), ho záměrně nechali nosit trička, která jsou o mnoho čísel menší než jeho skutečná velikost, aby na kameře vynikly jeho svaly. Evans uvedl, že všechny scény v tričku jsou naplánovány na začátku natáčení, protože během měsíců, které natáčení marvelovského filmu trvá, hodně zhubne. Zejména natáčení akčních scén v obleku Kapitána Ameriky ho prý nutí hodně hubnout.
  • Ve filmu se měl objevit Neuvěřitelný Hulk, ale ten byl přesunut do filmu Thor: Ragnarok (2017), a tak si tvůrci vybrali státního tajemníka Thaddeuse E. "Thunderbolta" Rosse (William Hurt) jako náhradu, která měla ilustrovat téma destruktivní moci: "Říkali jsme si, že by bylo zajímavé použít postavu, která má fanatický antisuperhrdinský pohled, postavený na zkušenostech. Teď politicky zahání Avengers do kouta, převálcuje je." A co se stalo?
  • Tom Holland je nejmladším představitelem Petera Parkera alias Spider-Mana, v té době mu bylo devatenáct let.
  • Samuel L. Jackson byl "překvapen", když zjistil, že Nick Fury ve filmu nebude, poté co mu "bratři Russoovi řekli, že ano". Výkonný producent Nate Moore prohlásil, že Furyho do filmu nezařadili, "protože k příběhu Občanské války, který vyprávěli, nic nepřidal".
  • Chadwick Boseman (T'Challa alias Black Panther) podstoupil náročný tréninkový program, aby se pro svou postavu dostal do bojové formy. Ačkoli Boseman přiznává, že v dětství nebyl velkým čtenářem komiksů, přečetl co nejvíce komiksů o čemkoli, co souviselo s Black Pantherem. Boseman pro postavu také recykloval přízvuk Xhosa, který se naučil ve filmu Kingova pomsta (2016).
  • Chris Evans o slavném záběru z vrtulníku řekl: "To byla opravdu moje ruka a víte co, vzal jsem si příklad z Anthonyho Mackieho. Když jsme točili Avengers: Age of Ultron (2015), u některých scén jsem cvičil těsně před záběrem, ale byla tam spousta scén, kde jsem byl jediný z herců, kdo to dělal, a já se styděl a cítil se trapně. Takže jsem to nedělal tak často, a pak jsme začali Občanskou válku a Mackie se nestydí. Před každým záběrem Mackie nonstop kroutí závažím a já si říkal: "Jo! Co to děláš, Chrisi? Prostě kroutíš činkami! Koho to zajímá? Nebudu si dělat hlavu s tím, že mě dvacet lidí odsoudí, na rozdíl od dvou set milionů lidí, kteří tu scénu uvidí navždycky." A tak jsem si řekl: "To je v pořádku. Takže před scénou s vrtulníkem jsem zvedal spoustu činek, abych se napumpoval. Není to tak, že bych se probudil a vypadal takhle, to jsem před natáčením té scény zvedal činky několik hodin v kuse. Určitě tam byl velký tlak. Byl jsem si plně vědom toho, co od toho záběru chtějí. I já jsem chtěl, aby ten záběr byl skvělý."
  • Chris Evans prozradil, že zpočátku s rolí Kapitána Ameriky váhal, ale nyní ji považuje za jedno z nejlepších rozhodnutí, které kdy udělal.
  • Spider-Man byl z filmu málem vyřazen, protože společnost Sony Pictures původně odmítla návrh Marvelu, že jim umožní podíl na zisku, pokud Spider-Mana stáhnou. Navzdory zklamání z finanční návratnosti a kritického přijetí filmu Amazing Spider-Man 2 (2014) korporace Sony stále plánovala rozšířit vlastní pavoučí univerzum o spin-off Sinister Six, film Venom (2018) a The Amazing Spider-Man 3. Když však druhý jmenovaný film padl poté, co se Sony rozešla s představitelem Spider-Mana Andrewem Garfieldem, rozhodla se znovu jednat o dohodě s Marvelem.
  • Robert Downey Jr. si zahrál mladšího Tonyho Starka, spolu s Johnem Slatterym a Hope Davisovou. Vizuální efekty "odestárnutí" Downeyho obličeje a vlasů zajistila společnost Lola FX, jako reference posloužily záběry a fotografie z počátků jeho kariéry.
  • Ve filmu Falcon používá sokolí dron Redwing. V hlavních marvelovských komiksech byl Redwing skutečný sokol, který byl pomocníkem Sama Wilsona.
  • Film ukazuje, že mezi Scarlet Witch a Visionem, kteří byli v komiksech nějakou dobu manželé, se začíná vytvářet pouto.
  • Po skončení natáčení filmu se Sebastian Stan a Anthony Mackie předháněli v superhrdinských oblecích.
  • (cca 1 h 9 min) Spolurežisér Joe Russo řekl, že "nejsilnějším záběrem filmu" byl Steve Rogers, který holýma rukama zastavil vzlétající vrtulník. Tento záběr se objevil v prvním teaser traileru k tomuto filmu. Russo řekl, že Chris Evans velmi tvrdě pracoval v posilovně, aby fyzicky ztělesnil svou postavu, protože chtěli otestovat hranice Stevovy fyzické síly. O samotném záběru poznamenal: "Na place jsme Chrise napínali k jeřábu, držícímu vrtulník, abychom získali fantastický záběr jeho vyboulených svalů, a vy můžete cítit tu energii a odhodlání, jak se ho snaží zastavit."
  • (cca 1 h 35 min) V jedné scéně je Ant-Man (Paul Rudd) posílen šípem od Hawkeye (Jeremy Renner). To je převzato přímo z komiksu, konkrétně z Avengers #223.
  • Původní nápad scenáristů Christophera Markuse a Stephena McFeelyho na tento film byl výrazně odlišný a mnohem menší film bez ostatních Avengers, ale producent Kevin Feige navrhl, aby místo toho adaptovali Občanskou válku. Některé části jejich původního nápadu se do filmu přesto dostaly, například důraz na vztah Steva a Buckyho, stejně jako využití barona Zema jako záporáka.
  • Film vychází na 75. výročí vzniku Kapitána Ameriky, 10. výročí vydání původního komiksu Občanská válka a 50. výročí vzniku Black Panthera.
  • Tento film odhalil, že se Bucky Barnes skrýval v Bukurešti, což je hlavní město Rumunska. Sebastian Stan (Bucky) je rumunsko-americký herec, který se narodil v rumunské Constantě a vyrůstal tam do svých osmi let. V první scéně odehrávající se v Bukurešti Bucky nakupuje ovoce na pouličním trhu. Stanův rodný jazyk je rumunština, a proto ji dokonale ovládal.
  • (cca 1h 19 min) Tony Stark (Robert Downey Jr.) si všimne, jak je teta May (Marisa Tomei) atraktivní. Downey a Tomeiová spolu měli vztah v 90. letech a objevili se spolu i ve dvou dalších filmech: Chaplin (1992) a Italské námluvy (1994).
  • T'Challa měl v dřívějších verzích mnohem menší roli a neobjevil se ani v kostýmu, protože autoři chtěli věnovat větší pozornost Spider-Manovi a origin Black Panthera si nechat pro jeho vlastní film. Když se však zdálo, že Marvel povolení k použití Spider-Mana nedostane, byla role Black Panthera výrazně posílena. V době, kdy se jim podařilo Spider-Mana využít, se T'Challa stal již natolik nedílnou součástí děje, že se rozhodli ponechat jeho roli takovou, jaká byla, a Spider-Manovi dát menší roli.
  • Tom Hiddleston přiznal, že i když se ve filmu neobjevil, obsahuje jeden z jeho nejoblíbenějších momentů v Marvel Cinematic Universe, scénu s vrtulníkem. Nadšeně prohlásil: "Chci říct, že Chris Evans dělá bicepsové zkroucení, a to s vrtulníkem! Jestli se vám to nelíbí, nemůžeme být přátelé."
  • Tom Holland se vyjádřil k tomu, jak byl vystrašený, když přišel na screentest pro Spider-Mana, a řekl, že si ho Robert Downey Jr. vzal stranou a řekl: "Poslyš, vzpomínám si na svůj screentest pro Iron Mana. Vzpomínám si, jak jsem byl vyděšený. Ber to jako konkurz. Není to nic moc děsivého. Když se ti to nepovede, prostě začneme znovu. Žádný tlak."
  • Při scéně honičky na dálnici, kdy Bucky vyrve jedoucí motorku zpod jezdce, nebylo použito žádné CGI. Celý kaskadérský kousek byl praktický.
  • Sebastian Stan prozradil, že batoh, který Bucky v trailerech nosí, obsahuje deníky, které si sestavil ze svých roztroušených vzpomínek.
  • Den před natáčením bojové scény s Robertem Downeym Jr. mu Sebastian Stan poslal video, na kterém intenzivně cvičí bicepsové svaly před useknutou hlavou Iron Manovy kombinézy. Připojil k němu vzkaz: "Těším se na naši zítřejší scénu, Roberte."
  • Ve zprávách se o Buckym mluví jako o Zimním vojákovi. V předchozím filmu to byla jeho přezdívka, kterou znala pouze zpravodajská komunita, v níž se o jeho existenci pouze šuškalo. Tento přídomek by byl pro širokou veřejnost neznámý a neměl by žádný význam.
  • Když T'Challa zjišťuje, zda je jeho otec naživu, nahmatá palcem puls. Životní funkce nelze kontrolovat tímto způsobem, protože palec má vlastní puls.
  • Nášivky na rukávech ruských vojáků na začátku zobrazují vlajku dnešní Ruské federace. Scéna se odehrává 16. prosince 1991, SSSR ještě existoval (i když už jen 10 dní). Vojáci by místo toho měli na nášivkách červený srp a kladivo.
  • Když král T'Chaka z Wakandy mluví v Radě OSN, je jasně vidět obrácené slovo napsané arabsky, které znamená "národy", a jeho písmena také nejsou spojena dohromady, což je v arabštině špatně.
  • Ve scéně na bukurešťském trhu si Bucky bere noviny s názvem "Jurnalul de Lugoj", což znamená "Lugojský deník". Lugoj je město v západním Rumunsku, vzdálené 310 mil od Bukurešti, takže je nepravděpodobné, že by se v Bukurešti prodávaly místní noviny, zejména v malém stánku na trhu.
  • Když Bucky na začátku srazí auto ze silnice, udeří do něj dostatečně silně, aby ho srazil ze silnice, ale nezanechá na blatníku ani na dveřích žádné promáčkliny.
  • (asi v 10. minutě) Během souboje je na chvíli vidět obličej dublérky Scarlett Johanssonové.
  • Během souboje Buckyho, Kapitána Ameriky a Iron Mana na konci filmu je vidět, jak se na herce po pádu přilepí falešný sníh. Zůstává po celou dobu scény, místo aby roztál jako skutečný sníh.
  • (asi v 19. minutě) Když král T'Chaka z Wakandy mluví v Radě OSN, je jasně vidět obrácené slovo napsané v arabštině, které znamená "národy", a jeho písmena také nejsou spojena dohromady, což je v arabštině špatně.
  • (asi ve 43. minutě) Ve scéně z Bukurešti je v pozadí budova s nápisem FARMACIA. To je španělsky, ne rumunsky. Rumunský překlad pro lékárnu je farmacie.
  • (cca 2h 5 min) Když postavy mluví venku na Sibiři, není vidět ničí dech.
  • (asi 30 s) Na základně HYDRA v roce 1991 je kód pro vstup do ní uveden jako "17826". Když však Zemo vstupuje do základny ke konci filmu (přibližně v 1h 50 min), vypadá to, že poslední dvě číslice, které zadává, jsou "86". Jedná se však o jiné dveře, protože v roce 1991 to byl trezor pro uložení červeného zápisníku a v roce 2016 to byly dveře do zařízení HYDRY.
  • Na Peggyině pohřbu, který se podle kněžského roucha měl konat v kostele anglikánské církve, je její rakev zahalena vlajkou Unie, jak se sluší na někoho, kdo sloužil v armádě. Velký květinový sprej na vrcholu vlajky je však v rozporu s vojenským protokolem; pokud by něco mělo být na vrcholu vlajky, byla by to její služební čepice a medaile. Také duchovní, který zve neteř k projevu, má na sobě zřejmě černou kápi. Je pochybné, že by něco takového vůbec nějaký kostel anglikánské církve 21. století měl; vhodnou barvou roucha při pohřbu je bílá. (Jsou zde záblesky nejméně jednoho dalšího duchovního, který má na sobě "chórový hábit" s černým cípem, což je vlastně přežitek akademického oděvu a hodí se pro pohřební úřad bez přijímání (mše)).
  • Během boje týmů před zařízením pro kontrolu nemocí Kapitán Amerika prohlásí, že je tam 7 nepřátel, Sam (Falcon) pak dva z nich vyřadí a třetího zastřelí, načež prohlásí: "Zneškodněno 5", i když by tam měli být 4.
  • V rozšířené verzi filmu Peggy's Funeral (na Blu-ray) jsou v průvodu v kostele vidět čtyři muži z Household Cavalry (uniforma Blues & Royals), kteří následují rakev. Mají na sobě přilby s červenými chocholy z koňských žíní: to je v rozporu s britským vojenským protokolem (a protokolem Commonwealthu). V kostele se pokrývky hlavy nikdy nenosí; sundali by si je v předsíni a nechali by je tam spolu se šavlemi (které nejsou vidět, ale zbraně se v kostele nikdy nenosí, pokud voják není na skutečné ochranné službě).
  • V čase 1:10 na klinice HYDRA směřují všechny jehly na kapačkách k ruce. Kdyby se to dělalo doopravdy, žádný lék by se do pacienta nedostal, protože by bojoval s průtokem krve v žíle. Kapačky musí směřovat k srdci, aby šly s proudem krve.
  • (asi v 1h 8 min) Když Bucky naskočí do vrtulníku, začne během několika vteřin odlétat. Ve skutečnosti trvá minimálně 90 sekund až dvě minuty, než se turbínový motor uvede do provozních otáček a teploty a teprve poté může dojít ke vzletu.
  • Přestože k dopadení Buckyho dojde v Rumunsku, zatčení provedou speciální jednotky německé policie (GSG-9, protiteroristická jednotka spolkové policie). I když za určitých okolností operují i mimo Německo, je velmi nepravděpodobné, že by tak učinily v tomto případě, protože Bucky je občanem USA. Také Rumunsko má svou vlastní jednotku speciálních sil, BSIJ.
  • (asi v 6. minutě) Během úvodní bitvy proti Crossboneovým mužům Rogers identifikuje několik agentů, kteří mají zbraně AR-15. AR-15 je obecné označení pro poloautomatickou verzi M-16 a vyrábí ji několik společností po celém světě. Crossboneovi žoldáci jsou viděni, jak mají zbraně Galil MAR, SIG 550, DSA SA58 OSW a karabiny M4. Doslova všechno kromě AR-15.
  • Ve Vídni jsou uzavřeny "Sokovijské dohody". Podle mezinárodního diplomatického protokolu jsou dohody pojmenovány podle místa, kde byly podepsány, nikoli podle toho, čeho se týkají.
  • Přibližně v čase 1:37:23 se Spiderman přehoupne pod letištním terminálem a vrhne se na Kapitána Ameriku, přičemž vystřelí pavučinu. Cap to předvídá a útok zneškodní manévrem s otočkou ve výskoku, čímž Spidermana srazí dozadu. V jednom rychlém záběru, kdy vidíte, jak Cap zahajuje tento pohyb, je jasně vidět, že skáče a otáčí se proti směru hodinových ručiček, ale v dalším záběru na něj vidíte, že kop je aplikován s otáčením ve směru hodinových ručiček.
  • (asi ve 21. minutě) Když ministr zahraničí Thaddeus "Thunderbolt" Ross prochází různá místa, která byla zničena (Sokovia, Washington atd.), v pozadí sedí Tony Stark. V jedné scéně má na ruce snubní prsten. V dalším záběru zmíněný snubní prsten zmizí.
  • Během scény boje na letišti střídá Černá vdova boty na podpatku a bez podpadku.
  • (cca 2 h 20 min) Postava plukovníka Jamese Rhodese je připsána jako poručík James Rhodes.
  • Kapitán Amerika a Bucky letí z Lipska na Sibiř, pravděpodobně za několik hodin. Stark mezitím stihne odletět do Ameriky, sledovat, jak Rhody dostává magnetickou rezonanci, promluvit si s Natashou na velitelství Avengers, odletět do podvodní věznice a setkat se se zajatými Avengers (kteří jsou již uvězněni), a pak odletět na Sibiř jen proto, aby tam dorazil krátce po Kapitánu Amerikovi a Buckym.
  • (cca 49. minuta) Ve scéně automobilové honičky se Kapitán Amerika zmocní auta tak, že prorazí čelní sklo. Přesto je v každém následném záběru vozidla vidět odraz světla na "neexistujícím" čelním skle.
  • Frank Grillo se nechal slyšet, že Crossbones Captaina Americu ve filmu nezabije, přestože tomu tak bylo v komiksové předloze.
  • Tom Holland je nejmladší Spider-Man/Peter Parker vůbec - při natáčení mu bylo 19 let.
  • Chad L. Coleman was byl zvažován pro roli Blacka Panthera.
  • V tuhle chvíli jde o nejdelší marvelovku vůbec.
  • Chris Evans prozradil, že ze začátku váhal, zda bylo rozumné postavu Captaina Americy vzít a nyní to považuje za jedno z nejlepších rozhodnutí své kariéry.
  • Anthony Mackie film popsal jako "Avengers 2.5"
  • Jedna ze scén ukazuje Ant-Mana, jak stojí na letícím šípu, který vystřelí Hawkeye. Jde o moment, který vychází přímo z komiksu, konkrétně z Avengers čísla 224.
  • Finalisté na roli Spider-Mana dělali screen test s Chrisem Evansem a Robertem Downeym Jr., aby se ukázalo, kdo bude mít s těmito herci nejlepší chemii.
  • Daniel Brühl prohlásil, že za rozpočet filmu by se dalo natočit 20 menších filmů.