Drogy dohnaly pubertální hvězdu na psychiatrii. Po deseti letech může opět zodpovídat za vlastní život

Drogy dohnaly pubertální hvězdu na psychiatrii. Po deseti letech může opět zodpovídat za vlastní život
Amanda Bynes | Warner Bros.
Amanda Laura Bynes se narodila roku 1986 a před kamerami se objevovala už od sedmi let, kdy účinkovala v reklamách. Od roku 1996 byla k vidění třeba v populární sérii skečů All That, která se rozrostla o seriálový spin-off The Amanda Show, kde Bynes ztvárňovala hlavní úlohu a získala několik dětských hereckých cen. Práci v televizi si dále udržovala prostřednictvím seriálu Co mám na tobě ráda, který běžel v letech 2002 až 2006.
V té době se Amanda prosadila také na stříbrném plátně zásluhou úspěšných teenagerských komedií Co ta holka chce, Super Náhradník nebo Královna ročníku. Zahrála si také ve hvězdně obsazeném muzikálu Hairspray, který debutoval ve třech tisícovkách kin – tedy ve větším počtu než jakýkoli jiný muzikál v historii. Časopis People ji už roku 2006 zařadil mezi 25 nejžhavějších hvězd pod 25 let, a přestože o dva roky později ztroskotaly její plány na vytvoření vlastní módní kolekce, její kariéra se zdála být k nezastavení.
drogy-dohnaly-pubertalni-hvezdu-na-psychiatrii-po-deseti-letech-muze-opet-zodpovidat-za-vlastni-zivot-1
The Amanda Show | Nickelodeon Network
V osobním životě se bohužel potýkala se závislostí na drogách. Roku 2018 se pro Paper Magazine svěřila, že od svých šestnácti let kouřila marihuanu a postupně přecházela k silnějším drogám jako extáze a kokain. To kulminovalo roku 2012, kdy jí hrozilo odnětí svobody za řízení pod vlivem ve West Hollywood. Nakonec odešla s podmínkou, ale její peripetie a výstřelky tím zdaleka nekončily. Opakovaně byla přistižena s drogami (v jednom případě měla před policií vyhodit bongo z šestatřicátého patra hotelu) a v červenci 2013 založila menší požár na příjezdové cestě k cizímu domu.
Její rodiče, irský katolík Rick Bynes a kanadská židovka Lynn Organ, se proto rozhodli zažádat o plnou moc, která by je opravňovala kontrolovat a řídit každou minutu dceřina života. V platnost vešla v srpnu 2013 a Lynn Organ nabyla absolutní kontrolu nad financemi, ubytováním a každodenními aktivitami své dcery.
V té době už měla Amanda Bynes za sebou první hospitalizaci a podrobovala se psychiatrickému léčení, což pokračovalo i v následujících letech. Roku 2014 zveřejnila sérii nekonzistentních a zmatených tweetů. V nich nejprve obviňovala otce ze zneužívání, což následně na Twitteru popřela a své problémy sváděla na „mikročip v mozku, který ji přiměl takové věci říkat“.
Proto byla umístěna na psychiatrii v Kalifornii, odkud později tweetovala, že trpí bipolární poruchou. Roku 2018 se doznala ke svým závislostem, omluvila se za některá lživá tvrzení a pochlubila se abstinencí, již prý dodržovala už čtyři roky.
Colin Firth, Amanda Bynes
Co ta holka chce
Roku 2020 oznámila přes Instagram vztah s Paulem Michaelem. Ještě v březnu téhož roku sdílela obrázek ultrazvuku a ohlašovala těhotenství, ovšem později příspěvek vymazala a právní zástupce herečky ujišťoval veřejnost, že Bynes žádné dítě nečeká. Přesto se ale zdá, že psychický stav dřívější hvězdy, která s herectvím sekla roku 2010 po účinkování ve filmu Panna nebo orel, se vrací do normálu.
Právní dohled její matky skončil takřka po deseti letech v průběhu letošního března. Slyšení u soudu trvalo pouhých pět minut, soudce vrátil Bynes zodpovědnost za spravování svých financí i všech ostatních záležitostí a nebyly vzneseny žádné námitky. Hereččin psychiatr uvedl, že její stav se nezhoršuje v oblastech bdělosti a pozornosti, zpracování informací ani ve schopnosti modulovat vlastní nálady a emoce a že netrpí žádnými poruchami myšlení.
Amanda Bynes i její rodiče tedy s nadějemi vzhlíží k budoucnosti, která může zahrnovat i návrat k herectví. V tomto ohledu prý bývalá pubertální hvězda stále nemá jasno a věnuje se především získání bakalářského vzdělání na módním institutu. S Paulem Michaelem je zasnoubená a její život se snad konečně vrací do normálu.
Zdroj: ScreenRant, BBC News