Jennifer Lopez dohnal Poločas. Tento dokument ukazuje i zpěvaččin boj za lidská práva

Jennifer Lopez dohnal Poločas. Tento dokument ukazuje i zpěvaččin boj za lidská práva
Halftime (2022) | Netflix
Jennifer Lopez: Halftime je nový dokumentární biografický film, který režírovala americká tvůrkyně a zakladatelka produkční společnosti Runaway Films Amanda Michelli. Snímek má 95 minut a zachycuje kariéru americké zpěvačky, herečky, tanečnice a módní návrhářky Jennifer Lopez, jež vystupuje také pod přezdívkou JLo.

Trailer: Jennifer Lopez: Poločas

Jennifer Lopez: Poločas
Dokument začíná devadesátými lety, kdy Jennifer scházely tři roky do třicítky a začala se jí pomalu rozjíždět kariéra. Tenkrát zazářila ve filmu Selena (1997), v němž ztvárnila slavnou hispánskou zpěvačku, jež byla ve třiadvaceti letech brutálně zavražděná prezidentkou jejího fanklubu. Za tuto roli Jennifer Lopez obdržela v roce 1998 nominaci na Zlatý glóbus. Ve stejném roce si mimo jiné střihla roli v hororovém filmu Anakonda.
Lopez měla k filmové roli Seleny osobní emocionální pouto, poněvadž tato zpěvačka byla jejím velkým vzorem. Jennifer se sice narodila v USA a vyrůstala v Bronxu, ale její rodina pochází z Portorika a hispánské kořeny jsou pro ni velmi důležité. Jejím uměleckým posláním se stalo bojovat za rovnoprávnost hispánců v USA.
Snímek se následně vrací do dětství, kdy zpěvačka ve zkratce popisuje utváření své osobnosti. Její matka, která byla hrdou hispánkou, své dvě dcery učila samostatnosti a nezávislosti na mužích. Dívky tak byly vesměs na vše samy a matka se k nim chovala přísně. Jak v dokumentu sama uvedla, nepovažuje se proto za matku roku. Zdůraznila ale, že vše dělala pro dobro svých dcer.
jennifer-lopez-dohnal-polocas-stejnojmenny-dokument-ukazuje-i-zpevaccin-boj-za-lidska-prava-2
Halftime (2022) | Netflix
Lopez například velice těžce nesla Trumpovu vládu a jeho nenávist vůči uprchlíkům z Mexika. V tomto období tudíž bojovala za lidská práva ještě víc než dřív, protože se bála i o budoucnost svých vlastních dětí. Chtěla udělat USA bezpečným místem, kde se děti nebudou bát vyrůstat a kde budou mít pracovní i životní příležitosti, aniž by se řešila barva pleti nebo sexuální orientace.
V dokumentu uvidíte také řadu těžkých životních situací, kdy si Lopez myslela, že to vzdá. Být úspěšnou celebritou totiž přináší i spoustu zodpovědnosti, obzvlášť když máte rozjeté rovnou tři časově, mentálně i fyzicky náročné kariéry, díky nimž často nemáte čas na rodinu. Lopez má za sebou několik těžkých vztahů, v nichž ji partneři označovali za slabou ženu, co nikdy nic nedokáže. Bohužel ale není v dokumentu uvedeno, o koho se jednalo a kdy přesně tomu bylo. Se svým exmanželem Marcem Anthonym má dvě děti, dvojčata Emmu a Maxe.
jennifer-lopez-dohnal-polocas-stejnojmenny-dokument-ukazuje-i-zpevaccin-boj-za-lidska-prava
Halftime (2022) | Netflix
Velmi důležitý je název Poločas, který je metaforou pro dvě důležité životní události v roce 2020. Tehdy totiž Jennifer Lopez oslavila své padesáté narozeniny, což je velmi důležitý životní mezník. Musela se rozhodnout, zda kariéru pořád zvládá a zda má světu ještě co nabídnout. Ve stejném roce navíc dostala společně se zpěvačkou Shakirou nabídku účastnit se americké sportovní akce Super Bowl. Jedná se o finálový zápas, kterým vrcholí play-off severoamerické ligy v americkém fotbalu. Jeho každoroční součástí je Halftime show (poločasová show), v níž vystupují různé zpěvačky či zpěváci.
Tato show se konala v době, kdy byl hlavou USA zmíněný Donald Trump, výrazně se vymezující proti jihoamerickým imigrantům. Jennifer Lopez se rozhodla ve své show nainstalovat mříže symbolizující uměle nastavenou demokracii v USA, kde se na svobodu jen hraje a cokoli, co je odlišné, je kritizované a ponižované. Její nápad s mřížemi se vedení sportovní ligy nelíbil, Lopez si ale stála za svým a vše zrealizovala. Mnoho lidí to motivovalo, a tak Lopez získala nejen řadu nových fanoušků a fanynek, ale také motivaci a sílu do další kariéry.
jennifer-lopez-dohnal-polocas-stejnojmenny-dokument-ukazuje-i-zpevaccin-boj-za-lidska-prava-1
Halftime (2022) | Netflix
Dokument pracuje jak se záběry ze zákulisí různých tréninků, tak s videi z natáčení filmů či seriálů, v nichž Lopez účinkovala. K dispozici jsou ale i archivní záběry z jejího soukromého života, a to jak z dětství, tak i ze současnosti. Celým dokumentem nás navíc doprovází její mluvené slovo, dále pak rozhovory s jejími choreografy, stylisty a dalšími lidmi, kteří se s ní důvěrně znají a dlouhodobě s ní spolupracují. Jedná se o vůbec první dokument o Jennifer Lopez. Tvůrci ji v něm dokázali zachytit nejen z pohledu kariérního růstu, ale také osobnostního.
Dokument je nicméně úmorně dlouhý. Má celkem, pro někoho možná pouhých, 95 minut, ale stále je to hodina a půl, kdy jste nucení vnímat každičkou scénu, abyste si z titulu odnesli veškeré informace. To se stává otravným v momentě, kdy se tvůrci opakují a několikrát se vracejí k témuž.
Navíc se neustále se o veškerých aktivitách převážně mluvilo, chyběly mi ukázky z velkolepých tanečních akcí či delší záběry z filmů. Nejvíc času bylo věnováno scénám ze zákulisí, což po určité době začne nudit.
Snímek ji navíc vyobrazuje jako to nejlepší a nejdokonalejší, co kdy mohlo svět potkat. Vlastně zde není ukázáno nic, co by trochu znevažovalo její dokonalý charakter. Všichni křivdí jen jí, za všechno mohou ostatní. I to, že nezískala Zlatý glóbus pro nejlepší herečku ve vedlejší roli ve filmu Zlatokopky, je nespravedlnost.
Na druhou stranu si ale nemyslím, že by byl tento snímek zbytečný. Lopez nepochybně již dlouhodobě bojuje za práva hispánců v USA a daří se jí to. Ovlinila životy spousty lidí, motivovala jihoamerické ženy k samostatnosti a přesvědčila je o tom, že i ony a jejich životy jsou důležité.
hodnocení: 65 %

Tip redakce
V kinech má premiéru třetí díl Jurského světa, jenž volně navazuje na trilogii Jurský park z 90. let. Napadlo vás někdy, že dobrodružství s dinosaury je vlastně feministická antiutopie?