Bradley Cooper jako rozervaný dirigent odhalil první upoutávku na životopisného Maestra

Bradley Cooper jako rozervaný dirigent odhalil první upoutávku na životopisného Maestra
Maestro | Netflix
Maestro
Maestro
  • Netflix
55%
Bradley Cooper se po úspěšné variaci klasické melodramatické romance Zrodila se hvězda vrací jako režisér. Jeho druhý snímek, kde opět zároveň ztvární ústřední roli, se i tentokrát ponese na vlně milostných peripetií, konkrétně světoznámého dirigenta a skladatele Leonarda Bernsteina, který byl prvním americkým hudebníkem, jenž si vysloužil kritický věhlas na mezinárodním poli. Film se bude mimo strhující kariéru soustředit především na jeho vztah s celoživotní partnerkou Felicií, který čelil zkouškám v podobě skladatelových milostných avantýr a bisexuální orientace.
Maestro: teaser trailer | Netflix
Vycházející teaser láká na komorní vztahové drama a Cooper se pravděpodobně nebude snažit o objektivní mapování událostí Bernsteinovy dráhy, jako spíš o zachycení hlubokých emocí provázaného páru, lásky k hudbě a důležitosti rodiny, přičemž příběh odvypráví napříč několika desetiletími, pravděpodobně od 40. až do 70. let. Atmosférou a estetikou inklinuje ke klasickému období hollywoodské kinematografie a asociuje melodramatickou tvorbu Douglase Sirka, jenž točil během Bernsteinova života.
Dobovou filmovou estetiku podtrhává zvolený akademický formát, obrazový šum evokující filmový pás a střídání černobílého a barevného obrazu, oddělující časové linie, podmíněné standardům doby, ve které se zrovna budeme nacházet. Stejně stylizované je i herectví a fonetika, dokreslené epickou orchestrální hudbou, vytvářející kontrast vůči intimnímu subsvětu vyobrazeného páru. Není divu, že snímek vedle Bradleyho Coopera produkují také Martin Scorsese či Steven Spielberg, oba milovníci klasické hollywoodské éry.
Maestro
Maestro | Netflix
Prvotní práce na titulu začala již roku 2018, ještě pod hlavičkou Paramount Pictures. Původně ho měl točit Scorsese, nakonec však upřednostnil gangsterský epos Irčan. Režii zvažoval i Spielberg, po angažování Bradleyho Cooper do hlavní role mu však na základě zhlédnutí jeho debutu řízení projektu přenechal. V roce 2020 pak Maestra po neshodách se studiem zaštítil Netflix, kam 20. prosince doputuje.
Ještě předtím ale zažije světovou premiéru v hlavní soutěži jubilejního 80. ročníku benátského festivalu, což se Netflixu povedlo loni s kontroverzní Blondýnkou, mezi kterou a Maestrem lze spatřit jisté paralely, týkající se stylistických voleb i subjektivního pohledu na vyobrazené události. Festival začne za dva týdny a v listopadu Netflix Maestra uvede i v omezené americké kinodistribuci.
Po zhlédnutí vizuálně opojného traileru se můžete podívat také na náš žebříček nejlépe hodnocených životopisných filmů.