Jediný člověk v historii získal Oscara za nejlepší film dva roky po sobě

Jediný člověk v historii získal Oscara za nejlepší film dva roky po sobě
David O. Selznick a Olivia de Havilland (1935) | Getty Images
David O. Selznick
David O. Selznick

Producent, Výkonný producent

David O. Selznick se narodil roku 1902 v Pittsburghu. Jeho otcem byl producent němých filmů Lewis J. Selznick, ale jeho společnost později zkrachovala. David přesídlil do Hollywoodu, kde pracoval postupně ve filmových studiích MGM, Paramount a RKO pictures. Roku 1933 si vzal za manželku Irene Mayer, dceru spolumajitele studia MGM Louise B. Mayera. David svou společnost Selznick International Pictures založil roku 1936 a velmi rychle se vypracoval ve výjimečného producenta s dobrou intuicí, který má na kontě řadu slavných titulů. Například King Kong, David Copperfield, Anna Karenina, Zrodila se hvězda, Jih proti Severu nebo Mrtvá a živá.
Selznick byl filmovému médiu oddaný. S ohledem na osud jeho otce k práci a hledání kinematografické látky přistupoval důsledně pragmaticky. Podle něj bylo například důležité adaptovat knižní předlohu v té verzi, kterou znají čtenáři a čtenářky, dokonce jít jejich vkusu naproti.
George Reeves, Fred Crane, Vivien Leigh
Jih proti Severu | New Line Cinema
Navíc Selznickovi nechyběla obětavost. Když například Victor Fleming řešil během natáčení oscarového filmu Jih proti Severu dilema, že má být zároveň na place Čaroděje ze země Oz, vzal režii Jihu proti Severu na svá bedra právě Selznick. Výpravný historický epos o americké občanské válce vznikal v obrovském štábu, dle všech byl nicméně nejdůležitějším mužem projektu právě Selznick. Řešil řadu drobných detailů, pročítal scénáře, vybíral herce, platil pokuty za sprostá slova u etické komise. Byl fanatický, vyčerpaný a v rámci udržení pracovního tempa sáhl i po povzbuzujících drogách.
Selznick byl aktivní v době, kdy producenti měli větší vliv než režiséři či herci. Do Hollywoodu se mu podařilo přilákat například o tři roky mladšího Alfreda Hitchcocka, který si uvědomoval Selznickův vliv a obdivoval tamní ateliéry vybavené nejmodernější dobovou technikou. Všichni víme, jak Hitchcockova přítomnost v Hollywoodu dopadla. Etabloval se v nejvýraznějšího režiséra páté dekády 20. století a na filmový průmysl měl mimořádný vliv. Za vším ovšem stál Selznick a jeho pozvání Hitchcocka do USA.
David O. Selznick a Alfred Hitchcock
David O. Selznick a Alfred Hitchcock | Getty Images
Titul Mrtvá a živá, který Hitchcock režíroval, producentovi vynesl druhého Oscara za nejlepší film. Díky tomu patří Selznickovi jeden historický primát – je prozatím jediným člověkem, který obdržel Oscara za nejlepší film dva roky po sobě: týká se to Severu proti Jihu (1940) a následující Mrtvé a živé (1941).
David O. Selznick s producentstvím skončil v roce 1952, zemřel o 13 let později v Hollywoodu, kam bude jeho jméno a odkaz vždycky patřit.
zdroje: Kinobox, Collider, Milan Hain, IMDb