Ondřej Novák

6.0

Pro výpočet aktuálního kariérního skóre využíváme uživatelské hodnocení u filmů a seriálů skrz celou kariéru tvůrce. Největší váhu pro výpočet mají poslední díla kariéry. Výsledné číslo ovlivňuje také popularita, oblíbenost a získání filmového ocenění.

Články 10

Retro recenze: Lidice - Ohromila a dojala svět. Největší tragédie moderních českých dějin
Recenze9. 6. 2020
Retro recenze: Lidice - Ohromila a dojala svět. Největší tragédie moderních českých dějin

10. června 1942 byla po úspěšném atentátu na válečného protektora Reinharda Heydricha vyhlazena středočeská obec Lidice (a následně též Ležáky). Dnes večer v televizi dávají snímek režiséra Petra Nikolaeva, který o tragické události pojednává. Pojďme si jej připomenout v původní recenzi z roku 2011. PŮVODNÍ TEXT: "V Boha věřím, ale vůbec mu nerozumím." Největší tragédie moderních českých dějin, která ohromila a dojala svět, konečně na filmovém plátně. Ve strhujícím, ale také překvapivě cudném snímku. Slzy neždímá, "jen" vypráví.

Dva mladíci brutálně a bezdůvodně zabili bezdomovce. Čeští filmaři rekonstruují šokující čin
Filmy27. 11. 2018
Dva mladíci brutálně a bezdůvodně zabili bezdomovce. Čeští filmaři rekonstruují šokující čin

Stalo se to v srpnu roku 2015, kdy dvojice 17letých mladíků k smrti utýrala 55letého muže na pardubické lavičce. Neměla k tomu žádný důvod, což inspirovalo filmaře Ondřej Nováka a Jiřího Havlíčka ke vzniku filmu Rekonstrukce (2018), který pojednává o jednom z obviněných ve vazební věznici a jeho myšlenkách, respektive vzpomínkách na rekonstrukci činu.

Micimutr: chytrá pohádka se neztratí
Téma24. 11. 2011
Micimutr: chytrá pohádka se neztratí

Díky zajímavému scénáři zkušené spisovatelky Ireny Douskové a chytré režii debutujícího režiséra Víta Karase se Micimutr inteligentně vymezuje vůči pohádkám Zdeňka Trošky.

Micimutr Šafránková zkrotí draka - v kině i televizi
Téma22. 11. 2011
Micimutr Šafránková zkrotí draka - v kině i televizi

Princezna doslova k nakousnutí, statečný mládenec, princ na bílém koni, trojhlavý drak a kouzelnice, která pomůže tomu, kdo si pomoc zaslouží. V pohádce České televize s na první poslech trochu záhadným názvem Micimutr je dobro dobrem a zlo zlem a nechybí v ní nic, co diváci od pohádkových příběhů očekávají.

Recenze: Micimutr
Recenze13. 11. 2011
Recenze: Micimutr

Milí pedofilové, dětská redakce veřejnoprávní České televize vám připravila vánoční dárek v podobě pohádky MICIMUTR. Nabádá v ní malé zoufalé děti, aby chodily s cizími lidmi na půdu, že jim tam pomohou a udělají dobře. A na co jiného se kromě tohoto neuvěřitelného lapsu můžete ještě těšit? Na herecké hvězdy, digitálního draka, tříšť nápadů a natahovaný příběh, který pořád ne a ne chytnout dech, byť se debutující režisér Vít Karas snaží seč mu síly (a Kavčí hory) dovolí.

Ondřej Novák o filmu Lidice: Kdybych tam byl, choval bych se jako má postava
Téma6. 9. 2011
Ondřej Novák o filmu Lidice: Kdybych tam byl, choval bych se jako má postava

Ondřeji Novákovi bylo před nedávnem 26 let. A už teď ho mohli čeští diváci vidět v jedné z nejdůležitějších rolí ve velkofilmu Lidice. Přesto tento herec neusíná na vavřínech a pro Topzine.cz řekl, jak to vidí se studiem nebo dalším herectvím.

Lidice / České národní stavitelství
Téma2. 7. 2011
Lidice / České národní stavitelství

Nové filmové zpracování vyhlazení Lidic v našich kinech je jako velká česká stavba. Zbourají vám starou komunistickou budovu, aby na jejím místě vznikl palác. Postupně se vymění několik architektů, najmou se řemeslníci. Pak stačí svézt z východu levné slovenské lopaty a polského chlopka, aby alespoň někdo trochu pracoval. Brzy překvapení obyvatelé zjistí, že jim v sousedství roste „multifunkční budova“ s kancelářemi, garážemi, Tescem a usychajícími stromy místo slibovaného parku. Všichni si ale zvyknou; jen někteří naříkají na malé české poměry, v nichž nelze snít o ničem lepším.

Ondřej Novák: Lístky z nedopsaného deníku Lidic
Téma6. 6. 2011
Ondřej Novák: Lístky z nedopsaného deníku Lidic

Náročnější křest ohněm si snad ani nelze představit. První a hned hodně velká role ve filmu, jeden z nejdražších českých snímků posledních let, otec Karel Roden, matka Zuzana Bydžovská a režisérka Alice Nellis, která ho obsadila, dva měsíce před začátkem natáčení nahrazena režisérem Petrem Nikolaevem, který ho před tím nikdy neviděl... Ondřeje Nováka, představitele Karla Šímy v historickém dramatu Lidice, jsem loni poprosil, jestli by si exkluzivně pro Kinobox.cz nepsal deník

„Tak to bylo!“ říká o filmu Lidice pamětník
Téma2. 6. 2011
„Tak to bylo!“ říká o filmu Lidice pamětník

Filmové drama Lidice se rodilo velmi dlouho a v bolestech. Scénář napsal už před léty Zdeněk Mahler a dostal za něj Cenu Sazky. Po mnoha zejména finančních peripetiích ho měla loni na sklonku léta začít točit Alice Nellis. Pro nemoc ale musela z natáčení odstoupit, a producent Adam Dvořák povolal na její místo Petra Nikolaeva.

Lidice oslovují lidským příběhem
Téma2. 6. 2011
Lidice oslovují lidským příběhem

Tragický osud české obce rozehrál režisér Petr Nikolaev jako drama s nevinným začátkem a emotivními obrazy... Scénář filmu Lidice byl dlouho trochu zakletý. Jeho autor Zdeněk Mahler s ním vyhrál (pod názvem Nokturno) Cenu Sazky před čtyřmi roky, cesta do kin byla ale trnitá. Po dlouhých přípravách, kdy se nad scénářem scházel s Alicí Nellis, zhatila přesně před rokem natáčení režisérčina nemoc. Filmu se ujal Petr Nikolaev, udělal určité změny, mimo jiné přeobsadil postavu Aničky (Marthu Issovou nahradila Veronika Kubařová). Do 70 milionového rozpočtu chyběly ale peníze. Až pomoc měst a jednotlivců Lidice nakonec dovedla k první klapce.