Mark Ruffalo

7.7

Články 93

Po oscarovém Parazitovi bude ikonický režisér zabíjet Pattinsona. Mluví se o nepopsatelné sci-fi
Filmy11. 4. 2024
Po oscarovém Parazitovi bude ikonický režisér zabíjet Pattinsona. Mluví se o nepopsatelné sci-fi

V Las Vegas jako každoročně probíhá CinemaCon, což mimo jiné znamená příliv zpráv o promítaných trailerech či klipech z očekávaných filmů, potažmo i rozhovorů s přítomnými tvůrci. Možná nejvíc pozornosti si zatím uzmula dlouho připravovaná sci-fi Mickey 17, kterou natočil režisér Parazita (Parasite) Bong Joon-ho. V té Robert Pattinson (The Batman) coby postradatelný kolonista opakovaně umírá při riskantních vesmírných misích a futuristická kopírka lidského těla jej přivádí zpět i se zkušenostmi minulých „výrobních čísel“. Film odsunutý na leden 2025 má být spojením drahého hollywoodského blockbusteru a režisérovy autorské filosofie, již z rodné Jižní Koreje přenesl až na oscarové pódium, kde mu zásluhou Parazita roku 2020 tleskali i poražení Tarantino se Scorsesem.

Jeden z nejlepších filmů loňského roku míří na stream. Kde si ho budeme moci pustit?
Filmy20. 3. 2024
Jeden z nejlepších filmů loňského roku míří na stream. Kde si ho budeme moci pustit?

Nejvíce Oscarů posbíral letos podle očekávání Oppenheimer, druzí v pořadí s celkově čtyřmi soškami však skončili kritikou velebení Chudáčci (Poor Things) od zatraceně osobitého režiséra Yorgose Lanthimose. Variace na klasický příběh o Frankensteinově monstru v podobě dospívání a poznávání života hrdinky Belly obsahuje nejen dostatečný počet bizarních momentů či poutavou vizuální stránku, ale také vtahující atmosféru a famózní výkon Emmy Stone. A vy si všechny tyto propriety budete moci brzy vychutnat i u vás doma, konkrétně na Disney+.

Hollywood po roce rozdával Oscary. S nečekaným vtipem, uctivě a hlavně Oppenheimerovi
Festivaly a ceny11. 3. 2024
Hollywood po roce rozdával Oscary. S nečekaným vtipem, uctivě a hlavně Oppenheimerovi

Nejprestižnější oslava filmového umění v noci z neděle na pondělí zodpověděla otázku, která se objevovala ve většině odborných i laických úvah – kolik Oscarů si na 96. ceremoniálu uzme Oppenheimer? Životopisný portrét komplikovaného konstruktéra první jaderné zbraně si jich před zraky hollywoodské smetánky nakonec vysloužil sedm, přičemž se čtyřmi soškami mu nejtěsněji konkurovala osobitá satirická komedie Chudáčci (Poor Things). Moderátor Jimmy Kimmel sice stačil zesměšnit Donalda Trumpa a prostor dostal i citát ruského opozičního politika Alexeje Navalného, ale jinak se večer nesl v uctivém, místy překvapivě rozverném a ryze filmovém duchu.

Thora mohla hrát současná seriálová hvězda. Marvel ale nebrala vůbec vážně
Téma1. 3. 2024
Thora mohla hrát současná seriálová hvězda. Marvel ale nebrala vůbec vážně

Filmový svět Marvelu utváří od roku 2008 mnoho propletených linií, časových vrstev, mnohovesmírů a samozřejmě superhrdinů. Jednou z největších stálic je asgardský princ Thor, jehož Chris Hemsworth ztvárňuje od roku 2011, má na kontě čtyři sólové filmy a pátý nás zřejmě nemine. Stejně jako v případě takřka všech důležitých postav, také blonďák s poslušným kladivem neprošel castingem „na první dobrou“ a Hemswortha málem předběhl Alan Ritchson. Současný představitel Jacka Reachera v oceňovaném seriálu od Amazonu však konkurz podcenil v domnění, že na herecký um se u Marvelu stejně nehraje. Mnoho lidí by mu dalo za pravdu, i když výjimky potvrzují pravidlo.

Lidé hodlají bojkotovat nejzásadnější marvelovku. Vadí jim izraelská herečka
Filmy16. 2. 2024
Lidé hodlají bojkotovat nejzásadnější marvelovku. Vadí jim izraelská herečka

Konflikt mezi Izraelem a Palestinou nadále rozděluje Hollywood, na což může částečně doplatit také chystaná a pro další vývoj série zásadní marvelovka Captain America: Nový svět (Captain America: Brave New World). Obsazení filmu, v němž Anthony Mackie přebírá žezlo po Chrisu Evansovi, zahrnuje k všeobecné potěše Harrisona Forda v úloze Thunderbolta Rosse. Podstatně menší spokojenost však na sociálních sítích panuje s castingem původem izraelské herečky Shiry Haas (Těla). Uživatelé především na X (dříve Twitter) a mnoho podporovatelů Palestiny žádá odstranění superhrdinky Sabry, již ztvárňuje Haas a je v komiksovém světě napojená na izraelskou tajnou službu Mossad.

Filmová pokračování, která kompletně změnila žánr své série
Téma3. 2. 2024
Filmová pokračování, která kompletně změnila žánr své série

Výroba pokračování se stává standardem i v případě sebeméně úspěšných titulů, avšak se silným a odlišným konceptem mohou mít sequely nepopiratelné kouzlo. U sérií aplikujících polonávazné vyprávění, kdy každá další část rozvíjí kompletně jiný příběh a klade před hrdiny nové cíle, se nezřídka jede podle rovnice „čím větší, tím lepší“. Tvůrci však čas od času vsadí na moment překvapení a na etablovanou látku naváží stylem, který zcela převrací žánrovou polohu a někdy i explicitně komentuje charakter předchozích dílů. To se týká i následujících deseti filmů, jež pokračovaly v konkrétně škatulkovaném příběhu velmi neotřele – ať už v ryze pozitivním, nebo spíš záporném smyslu.

Oscarové nominace 2024: Zabodoval Oppenheimer, Barbie i Chudáčci. DiCaprio ostrouhal
Festivaly a ceny23. 1. 2024
Oscarové nominace 2024: Zabodoval Oppenheimer, Barbie i Chudáčci. DiCaprio ostrouhal

Americká filmová akademie jako každoročně zveřejnila seznam filmů a umělců, kteří se 10. března budou ucházet o prestižní oscarové ceny. Nominovaná díla a osobnosti vyhlásili herci Zazie Beetz a Jack Quaid. Ač došlo i na překvapení a bez nominace skončili Leonardo DiCaprio či režisérka Barbie Greta Gerwig, ostatní favorité si své pozice uhájili. S úctyhodnými 13 nominacemi vévodí Oppenheimer, Chudáčci (Poor Things) mají 11 nominací, Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon) 10, Barbie 8 a Maestro uzavírá vedoucí pětku se sedmi šancemi na Oscara. Už 54. nominaci obdržel legendární skladatel John Williams, jenž vylepšil vlastní rekord jako nejčastěji nominovaná žijící osoba.

Chudáčci jsou šílená jízda plná nezkrotné sexuality. Dokážou provokovat i strhnout
Recenze11. 1. 2024
Chudáčci jsou šílená jízda plná nezkrotné sexuality. Dokážou provokovat i strhnout

Řecký režisér Yorgos Lanthimos začal po svém vstupu do mezinárodního prostoru točit filmy v angličtině a s největšími hollywoodskými hvězdami. Rychle se stal miláčkem cinefilů a nyní se čeká, jak moc jeho „divnofilmy“ dokážou oslovit širší publikum. Chudáčci (Poor Things) s Emmou Stone, Willemem Dafoem a Markem Ruffalem, variující příběh Frankensteina, byli vyhlížení jako další krok v jeho snaze smazat hranici mezi filmovou obskurností a mainstreamem.

Zlaté glóby 2024: Oppenheimer odpálil konkurenci v revolučně pojatém ročníku
Festivaly a ceny8. 1. 2024
Zlaté glóby 2024: Oppenheimer odpálil konkurenci v revolučně pojatém ročníku

V Hollywoodu po 81. rozdali prestižní Zlaté glóby, jimiž asociace zahraničních novinářů každoročně oceňovala mimořádné umělecké úspěchy na poli filmu a televize. Letos ovšem hlasování poprvé připadlo novému a globálně vyváženějšímu sdružení 300 žurnalistů a žurnalistek z celého světa, kteří nejlepšími filmy roku zvolili drama Oppenheimer, komedii Chudáčci (Poor Things) a evropskou Anatomii pádu (Anatomie d'une chute). Na ceremonii, jíž provázel stand-up komik a herec Jo Koy, se z vítězství radovali rovněž herci Cillian Murphy, Paul Giamatti a Robert Downey jr. nebo herečky Emma Stone a Lily Gladstone. Nejlepším seriálem se jako tradičně stalo korporátní satirické drama Boj o moc, které si odneslo i tři herecké ceny. První Zlatý glóbus vyhrál také populární režisér Christopher Nolan.

Emma Stone zařadila Hoří, má panenko ke svým top filmům. Američané se o tom pohádali
Téma14. 12. 2023
Emma Stone zařadila Hoří, má panenko ke svým top filmům. Američané se o tom pohádali

Pětatřicetiletá americká herečka Emma Stone patří nepochybně k nejrespektovanějším a nejpopulárnějším osobnostem své generace v Hollywoodu. Má dar vybírat si role, jež kombinují divácký, kritický a akademický zájem, jak dokazuje její oscarový výkon v La La Landu. Její aktuální snímek Chudáčci půjde do českých kin koncem ledna a v USA patří mezi oscarové favority. V rámci jeho propagace se spolu s kolegy rozhovořila o svých nejoblíbenějších filmech, přičemž jejich volby vyvolaly pořádnou melu.

Nominacím na Zlaté glóby vévodí miliardová Barbie a televizní Boj o moc
Téma11. 12. 2023
Nominacím na Zlaté glóby vévodí miliardová Barbie a televizní Boj o moc

Druhé nejprestižnější filmové ocenění světa zná své letošní nominované filmy, seriály a osobnosti. Zlaté glóby, jejichž hlasování nově neutváří asociace zahraničních novinářů působících v Hollywoodu, na podzim ohlásily také novou kategorii vyzdvihující filmy, jež zaznamenaly výjimečný tržební úspěch. Druhá novinka se týká stand-up komiků, šest z nich si za televizní vystoupení o minimálním rozsahu třiceti minut poprvé vysloužilo vlastní nominaci. O vítězích rozhoduje 300 žurnalistů a žurnalistek z celého světa, práva nyní drží společnost Dick Clark Productions. V pořadí 81. ceremoniál proběhne 7. ledna 2024 v hotelu Beverly Hilton, přičemž totožnost moderátora se ještě tají. Níže si můžete prohlédnout seznam nominovaných děl a osobností.

Válečná série Jsou světla, která nevidíme oživuje spíš tarantinovskou historii
Recenze8. 11. 2023
Válečná série Jsou světla, která nevidíme oživuje spíš tarantinovskou historii

Na Netflixu přistála minisérie Jsou světla, která nevidíme (All The Light We Cannot See), kterou dle Pulitzerem oceněné knižní předlohy Anthonyho Doerra adaptovali Shawn Levy (Free Guy) a Steven Knight (Peaky Blinders). Zatímco příběh o slepé francouzské dívce, jejíž otec ukrývá na sklonku druhé světové války cenný diamant, má potenciál pro komplexní zamyšlení se nad dobrem, zlem, vykoupením či chamtivostí, provedení balancující mezi romantizovaným melodramatem a tarantinovskými karikaturami jinak silný námět bagatelizuje.

Kinobox se vrací na televizní obrazovky v novém pořadu POP COOLT
Seriály7. 11. 2023
Kinobox se vrací na televizní obrazovky v novém pořadu POP COOLT

Na stanici Prima Cool odstartoval nový pořad POP COOLT powered by Kinobox, který je nevázaným mixem zajímavých rubrik, reportáží a rozhovorů, spojených se světem popkultury a především filmu. V následujících týdnech jej budete moci vídat každé pondělí v premiéře od 21:30 a posléze i ze záznamu online na Prima+. Za Kinobox bude události ze světa filmu komentovat Martin Pleštil.

VOD tipy: Nevidomá dívka ve válce, Messi v Americe a Stallone v dokumentu
VOD3. 11. 2023
VOD tipy: Nevidomá dívka ve válce, Messi v Americe a Stallone v dokumentu

Každý týden vám představíme několik filmových a seriálových titulů, které najdete na některé ze streamovacích platforem dostupných v Česku. Zohledníme přitom mezinárodní giganty i lokální hráče, akční filmy i festivalovou produkci. Kromě článku nabízíme i videoverzi VOD tipů, kterou provází youtuber Medojed.

V Praze pokračuje natáčení Interview s upírem. Zahraniční produkce dostala výjimku
Seriály4. 9. 2023
V Praze pokračuje natáčení Interview s upírem. Zahraniční produkce dostala výjimku

Druhá řada seriálové adaptace románu Anne Rice, jenž se na stříbrná plátna dostal roku 1994 ve filmu s Bradem Pittem a Tomem Cruisem, bude v pražských studiích a ulicích pokračovat v natáčení navzdory probíhající herecké stávce. Stanice AMC, pro niž Interview s upírem vzniká, dosáhla cenné dohody s hereckou asociací SAG-AFTRA. Shodné povolení obdržel také další připravovaný projekt AMC The Walking Dead: Daryl Dixon, jehož štáb se chystá druhou sérii vytvářet v dosud nespecifikovaných evropských lokacích.