Hvězda jede na jih

50%
Hvězda jede na jih
Plakát traileru

Dnes stěží pochopíme, že tato revuální komedie o zájezdu jazzové kapely na slunný Jadran byla ve své době zakázána. Zatímco ve filmu ohrozil zdárný průběh nachystaných koncertů zpoždění zpěvačky, schvalovacím orgánům se nelíbila přítomnost Jugoslávie, navíc vylíčené v idylických barvách, koncem padesátých se let totiž ocitla mezi nepřáteli socialistického tábora.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
8
Veselá komedie jakoby svým vyzněním a atmosférou chtěla navázat na starší snímek ´Hudba z Marsu.´ Ohromný orchestr jedoucí na vystoupení do Jugoslávie zažije perné chvilky, když si jejich zpěvačka splete nádraží, čímž nestihne vlak. Veselý film plný humoru a písniček obsahující i skrytou agitku, ale to vlivem doby vzniku nijak nepřekvapí. Příběh zpěvačky snažící se za každou cenu po vlastní ose dostat k hudebníkům připomíná obdobný námět filmu pro mládež ´Tři od moře´ (1979), kde se takto po vlastní ose snažili dostat ke svému oddílu tři pionýři, taktéž po nečekaném odjezdu vlaku. K vidění je plejáda herců své doby, avšak bohužel se stalo, že byl snímek kvůli politicky nepohodlné Jugoslávii zakázán. Není však tak hrozný jak vypadá. Jedná se o zábavný film své doby a i přes své určité nezmary umí i dnes pobavit.
kawa
3 388 bodů
7.5
Dnes již zapomenutá hudební komedie s Hrušínským, Kopeckým, Šterclem a dalšími + jugoslávskými herci. Na tu dobu docela kvalitním barevném filmu vznikla road movie z Prahy do Splitu, na konci je velké finále se setkáním zpěvačky a orchestru. Díky výborným hercům to jakž takž funguje, ale na Hudbu z Marsu a jiné to nemá. Ale zase špatné to úplně také není.

Dodatečné informace

Původní název:
Hvezda jede na jih (více)
  • Jugoslávie Hvězda jede na jih
  • Jugoslávie Hvezda jede na jih
  • Jugoslávie Ein Stern fährt nach Süden
  • Jugoslávie Gwiazda jedzie na poludnie
  • Jugoslávie The Star Goes to the South
  • Jugoslávie Zvijezda putuje na jug
Premiéra v ČR:
15. 5. 1964
Země původu:
Jugoslávie, Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění