Farářův konec

76%
Farářův konec
Zřejmě nejvtipnější Schormův snímek, který využívá schématu falešného kněze (Pilgrim 1923, Nejsme žádní andělé 1988, Corpus Christi 2019), od jehož dobromyslné nekompetentnosti se odvíjí humorné situace. Skrze jeho postavu kostelníka, jenž přijíždí do malé vesnice zaujmout místo nového faráře, ačkoliv k tomu nemá oprávnění a je do pozice de facto dotlačen okolnostmi, Schorm alegoricky zrcadlí vztah socialistické společnosti k církvi. Farářova přítomnost naruší stabilní postavení místního ateistického učitele, který je jakýmsi leaderem vesnice, a razí prostý požitkářský přístup k životu s heslem “chléb a hry”. Farářovo kázání v čele s mravními ideály a hodnotami přesahující lidské bytí jdou učiteli proti srsti a chce se ho za každou cenu zbavit. Ne však kvůli jiné životní filosofii, nýbrž pro stále upadající moc a důležitost ve společnosti, jelikož nový farář se mezi občany těší stále větší oblibě. Vše směřuje až k nevyhnutelné tragické smrti faráře, jehož totožnost je odhalena, a zřítí se z vysokých kostelních pater. Snímek svým způsobem variuje Kristův osud a využívá vícevýznamových obrazů a symbolů.



Pete69
Pete69
29 102 bodů
5
Tento film mě neoslovil. Děj je nesourodý, místy komediantský. Nezachránilo ho ani výborné herecké obsazení. Film mi zkrátka nesedl. Toto je film na který velmi rychle zapomenu a znovu už ho vidět nikdy nemusím. Pro mě čistě průměrný snímek.. takže 50%.
avenis
avenis
7 909 bodů
2
Podívala jsem se znovu. Po osmi letech. Jestli jsem tehdy třeba nebyla ovlivněná, když jsem dala jen dvě hvězdy. A nebyla. Opravdu mi to přijde stejně praštěné, jako v roce 2013. Taky afektované, nesmyslné, ztřeštěné. Vidím podobnost s Troškovými "Slunci, seny..." Babka v čepci v posteli, ta se zase později objevila v britském seriálu Hallo, hallo. Evald Schorm inspirující? (25.4.2021)


Dodatečné informace

Původní název:
Farářův konec (více)
  • Československo Farářův konec
  • Československo Farárov koniec
  • Československo The End of a Priest
Premiéra v ČR:
10. 1. 1969
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Přístupnost:
12+
Čeština:
Farářův konec je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch