Království Planeta opic

80%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pasadenka
Pasadenka
608 bodů
7
Opice přicházejí s neodolatelnou sílou obelhávání diváka. Ukázkám se podařilo navnadit bez toho, aby člověk děj odtušil. A pak jsme dostali poslední ukázku, která nám řekne toho tolik, že diváci, kteří dychtí po překvapení budou zklamáni. Naštěstí to není můj případ, a tudíž v kině mě čekalo hodně překvapení. :)

Jaké jsou opice? Dobré. Solidních 6-7 hvězdiček. Samo sebou byl v kině i můj malý Djungelskog. Zábavné na jeho jméně je to, že tento orangutánek je pojmenovaný džungle džungle jen ve dvou jazycích. :D Navíc původní význam slova Orangutan je lesní muž, nebo lépe muž z džungle. :) No není to fascinující? Asi ne. :D Ale Skog byl z filmu nadšen. Hlavně z hrdiny jeho druhu, Raky, který mě osobně také bavil nejvíc. A ten miloval knížky. :)

Co se délky týká, tak by film snesl ostřejší režii. Film má hodně pomalé tempo a akčních scén je v poměru hodně málo. O nějakém napětí zde nemůžeme mluvit. Na co film sází, tak to je tajemno a jeho postupné rozkrývání, které se zas povedlo na jedničku a scénář si mě hezky povodil, aby mě následně donutil zamyslet se nad tím, cože se to vlastně stalo. :o

Lze tedy říct, že film zde vybudoval solidní základ pro novou trilogii a nechal si dvířka otevřená pro různé cesty, kterýma se případná pokračování mohou ubírat. Nemohu také nevzpomenout odkazy na původní film, které připomínají ikonické scény, ale jdou si vlastní cestou. I tento přístup mě nakonec donutil pochybovat o tom, jak se naznačené pokračování vyvine dál. Jen u toho lovení se sítí mi vždy vytane na mysl scénka ze Simpsonů a nepovedlo se mi zaslechnout ikonickou hudbu od Jerryho Goldsmitha. :/ I když v titulcích se na něj odkazovali.

Jak to u tohoto zpracování bývá, opice jsou citelně vrstevnatější a dostáváme také příjemnou psychologii postav. Mezidruhová nenávist dvou inteligentních druhů na jedné planetě a ukotvování morálních hodnot nám již načrtl druhý díl a zde s ním stále pokračujeme. Jsou lepší lidé, nebo opice? Nebo opice jsou stejně nelidské jako lidé, když získaly lidství? Uvidíme, zda na tyto otázky dostaneme odpověď v šestém díle. :)

Nakonec ale musím říct, že se těším na pokračování. Jak moc bude scénář čerpat z původního filmu nedokážu odhadnout. Jak poskočíme v čase, jak bude vybudovaný konflikt? Dočkáme se čisté planety opic bez lidského plémě v současnosti, jak nám ji ukázal Burton? Budeme cestovat časem? Nebo to bude až v další trilogii? :D Kdo by si pomyslel, jak podnětná bude jedna francouzská opičí knížka od Boulleho. :)

A definitivním závěrem však musím poznamenat, že mě víc bavila první trilogie a nejvíc asi druhý díl, kdy jsou karty rozdány, ale hra se jenom začíná hrát. Pomalejší tempo snímků bylo nádherně rámováno ponurostí a bezútěšností a silným osobním příběhem jednotlivých postav. To u čtvrtého dílu postrádám a je možné, že další pokračování si na této absenci zláme vaz. Tak šup, vemte své Djungelskogy do kina! Laskavější filmovou sérii nemají. :)
sammikk_
sammikk_
336 bodů
10
Našlapaný opičí blockbuster, s opět fenomenálním motion capture které působí zase přirozeně. Wes Ball byl přeci jen dobrá volba, myslím si že projekt ukočíroval takřka bezchybně. Sice příběh nebo celkový projekt nemá na to dosáhnout na to nejsilnější z minulé tří dílné trilogie, tak přeci jen se jedná o poutavý příběh s památnými a zajímavými postavami a se spoustou zvratů. Přeci jen mě to ale lehounce mrzí, mé očekávání bylo asi až moc vysoko, ačkoliv jsem na konec s výsledkem spokojen. Tak jsem přeci jen očekával trochu víc, každopádně silný start který může mířit ještě výš.
Vojtěch Allen
Vojtěch Allen
85 bodů
10
Tady není o čem, už předcházející triologie je naprosto dokonalá, a čtvrtý díl naštěstí pokračuje v její kvalitě. Mohl bych tu teď jako vždy začít rozebírat klady, kterých je tu nespočet, a rozhodně jich po dalších zhlédnutích bude víc a víc. Místo toho jen řeknu, že tohle chcete, ne chcete, ale MUSÍTE vidět na velkém plátně, protože taková podívaná tu prostě nemá žádnou konkurenci. 11/10