Nežádoucí

64%

Komentáře a recenze 4

Dle relevance
Č
75%

Snímek Nežádoucí působivě reflektuje jedno z nejpalčivějších témat současnosti. Tvůrci se podařilo podat to tak, aby byl divák neustále v napětí, co přijde. Celou dobu je totiž cítit předzvěst toho, že se něco pořádně zvrtne. I když jde o politické drama, objevuje se tady řada akčních prvků, což přispívá k atraktivitě filmu. Navzdory tomu by se mu dal vytknout přílišný apel, který se zastává pouze jedné strany. Kvůli dramatičnosti se občas také tak nehledí na realističnost. Nicméně drama určitě stojí za to vidět, protože diváka donutí zamyslet se nad hlubšími tématy. Tím plní jedno z hlavních poslání kinematografie, které se nepodaří splnit každému dílu.

M
Moviezone.cz
70%

Namísto policistů a zločinců vykresluje Ladj Ly sociální nespravedlnost prostřednictvím politiků a aktivistů, což je jednak méně divácky atraktivní, jednak i méně úderné ve vyznění. Stále však dokáže zaujmout působivými scénami a hrozivou osudovostí společenského soukolí, v němž jsou jeho barvité figury chycené.

Č
ČT art

Ladj Ly v Nežádoucích obhajuje, že jedinou cestou, jak přistěhovalecká komunita může vybřednout z prohlubující se nespokojenosti, je aktivní zapojení do politiky. Pokud si zvolí vlastní zastupitele, potažmo starosty, a získá tak příležitost sama rozhodovat o svém osudu, mělo by to vést ke zlepšení jejich situace. Režisér a scenárista však zjevně podceňuje, případně rovnou pomíjí, jak odlišnou mentalitu lidí, sotva přivyklých sekulárním zvyklostem francouzské společnosti, tak islamistické podhoubí mnohých takových protestů.

K
Kritiky.cz

Snímek je srdceryvným zamyšlením nad všudypřítomnými problémy rasismu, politiky bydlení i sociální politiky a obhajobou nežádoucích jako produktu své doby. Je tomu ale vskutku tak? Kdo je skutečný viník a kdo oběť? Jsou nežádoucí opravdu pouhou obětí nebo doplácejí na svou nepřizpůsobivost? Snímek je určen pro náročného diváka a určitě doporučuji ke shlédnutí.