Cesta do tmy

AI
63%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

Cesta do tmy
Cesta do tmy
Co přinutilo vzdělaného a inteligentního muže k tomu, aby přepadl banku v centru města? Kolik peněz potřeboval a na co? Pachatel je nekompromisní. Vpadne do banky, zajme rukojmí a před budovou odpálí bombu. Naštěstí zatím není nikdo zraněn. Pohotová pokladní ještě stihne stisknout tlačítko nouzového volání a oznámit přepadení na tísňové lince. Díky tomu na místo téměř okamžitě přijíždějí policisté, útvar rychlého nasazení i další specialisté a začíná náročná policejní akce se snahou zachránit ohrožené lidské životy. Mezi desítkou rukojmích jsou těžce nemocný senior, bývalý příslušník Československé armády, významný poslanec, advokát se svým synkem, mladá maminka s dcerkou a několik zaměstnanců banky včetně ředitele pobočky. Byli všichni tihle lidé jen ve špatné chvíli na špatném místě? Mobilní telefony pomohou policistům rychle zjistit identitu rukojmích a jeden nepřijatý hovor přivede do policejního vozu lékařku, která zná pachatele osobně. Jde o jejího přítele, mezinárodně uznávaného špičkového vědce. Spolu s ní postupně odkrýváme pachatelovu motivaci a sledujeme příběh jeho dcery, který má překvapivé souvislosti s jeho útokem na banku. (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 898 bodů
6
Zprvu to vypadalo na detektivní thriller, pasáž v bance byla zprvu dosti laciná, ale poté se vše začalo vyjasňovat. Nejsilnější byla pasáž otce a dcery, která hrála na citlivou stránku diváka a za mě úspěšně. Je to filmová depresivní deka, ale na naše poměry vlastně solidní věc.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
2
Podobně jako celá aktuální česká televizní tvorba je i Jiří Svoboda uvězněn v soustavné produkci kriminálních celovečerních snímků, jen s tím rozdílem, že u té televize je vidět alespoň nějaká snaha o to zkoušet to i na jiné strany. Tvůrce známý především pro svůj film Sametoví vrazi, který za tu dobu nějak zkultovněl, i když nikoli díky jeho pochybným kvalitám nýbrž hlavně kvůli atraktivitě celého tématu.. Cesta do tmy je návrat k lepšímu prvnímu dojmu, který mě v tomhle případě skutečně donutil po čase usednout k televizní obrazovce. Přece jen téma přerodu spořádaného a uznávaného vědce ve zločince žádajícího výkupné za držící rukojmí dává prostor nejen pro solidní psychologii postav, ale vůbec k polemice nad morálním podtextem všech jinak nezákoných a obecně ohrožujících činů. A nechybí mnoho a Cesta do tmy několikrát dá vzpomenout třeba na Johnyho Q, i když podobně jako on, tak ani tohle úplně nevyužívá svůj potenciál, a co především vůbec se nepotkává s očekáváním diváctva.. Máte možnost ukázat vyostřenou akci sršící napětím v podání muže, kterého pár nešťastných příhod uneslo až do zoufalé situace, ze které už není bez následků úniku. Namísto toho přichází příběh s dalším paralelním vyprávěním, pro které je původně stěžejní motiv přepadení banky potlačen na pouhý jeden krok v jinak spletitě šíleném plánu, jaký když představí svoje rozuzlení neubránil jsem se smíchu, jak hloupě celá Cesta do tmy působí a skutečně, jak se jí povedlo uvést celý pokus o morálně-kriminální polemiku kamsi "do tmy".. Nakonec docela vtipný snímek, jenž nepřehledným způsobem rozvádí životní traumata titulního hrdiny, který by si přece jen v závěru zasloužil mnohem důmyslnější dovětek. A přitom za takovou "vraždu" nikdo souzen nebude a vše skončí jen jako záznam v policejním spisu o tom kam zmizela kulka č. 4.. Ambice České televizi nechybí, ale příště bych od thrilleru tolik nečekal. P.S. Je až s podivem, kolik názorových a politicky vyhraněných komentářů tvůrci zvládli do příběhu zakomponovat. A třeba je právě tohle cesta jak pochopit záměr. Že by frustrovaná zpověď tradičního voliče upadajících levicových, či pravicových stran?.. 25%
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
2
Příspěvek obsahuje spoiler!

Dodatečné informace

Původní název:
Cesta do tmy (více)
  • Česká republika Cesta do tmy
Premiéra v ČR:
22. 11. 2023
Země původu:
Česká republika

Půjčení nebo nákup